$
יואב בורנשטיין
יואב בורנשטיין כתב כלכליסט כתב כלכליסט בלונדון לכל הטורים של יואב בורנשטיין כתב כלכליסט
כמעט ג'נטלמן איור יואב כמעט ג

עונת הנדידה אל הצפון

ברקע הבחירות המתקרבות, הממשלה הבריטית אימצה תוכנית כלכלית לקידום ערי צפון אנגליה, שחשות שהשגשוג של לונדון בא על חשבונן

יואב בורנשטיין 08:4025.08.14

בעשורים האחרונים, אנגליה הופכת ממדינה לעיר מדינה. כפי שכתב השבועון "אקונומיסט", לונדון היא הגרסה המודרנית של מה שהיתה העיר האיטלקית פירנצה בימי הביניים - מרכז של סחר, בנקאות ותרבות. היום, יותר מתמיד, הבירה הבריטית שולטת על החיים במדינה והיא שואבת אליה אנשים מוכשרים מבריטניה ומהעולם כולו.

 

חלקם אפילו לא גרים בלונדון ונוסעים שעות ארוכות ברכבת כדי להגיע למרכזי התעסוקה בעיר. רוב הלונדונים די מרוצים מהסידור הזה - הם רואים בעיר שלהם נכס לאומי. האנגלים שגרים בערים ובאזורים הכפריים שמחוץ ללונדון ולא נהנים מההצלחה של העיר, מרגישים שמקפחים אותם.

 

ירדו מגדולתן

 

המצב לא היה כך תמיד; בעקבות המהפכה התעשייתית בתחילת המאה הקודמת, התרומה של אזור צפון אנגליה לתמ"ג הבריטי היתה משמעותית יותר מזו של לונדון. אבל גדולתן של ערים אלה השתמרה כיום בעיקר במוזיאונים, בספרי ההיסטוריה, במכרות, במפעלים ובבניינים נטושים.

 

מנגד, לונדון אחראית בימינו ליותר מ־40% מהתמ"ג הבריטי, בעוד אזור צפון אנגליה אחראי ל־20%.

 

שר האוצר של בריטניה, ג'ורג' אוסבורן, רוצה "לשים סוף לחוסר האיזון בכלכלת בריטניה, כדי שההצלחה שלנו לא תהיה תלויה רק בעיר הגלובלית לונדון". לדבריו, הערים הצפוניות באנגליה פיתחו תלות לא בריאה בלונדון והן "חלשות יותר מסכום חלקיהן".

 

אוסבורן אימץ תוכנית של ראשי רשויות בצפון אנגליה להשקעת 15 מיליארד ליש"ט (87 מיליארד שקל) במהלך חמש שנים בחמש ערים בצפון אנגליה: לידס, ליברפול, מנצ'סטר, שפילד וניוקאסל.

 

שר האוצר הבריטי, ג'ורג' אוסבורן שר האוצר הבריטי, ג'ורג' אוסבורן צילום: בלומברג

 

ההשקעה תהיה בעיקר בתחבורה ובמדע. היא תקרב את הערים בצפון לסטנדרט של לונדון, באמצעות שיפור הדרכים והמסילות, זאת בנוסף לקו רכבת מהיר שייבנה בין לידס לליברפול. התוכנית תהיה החלק המרכזי ב"הצהרת הסתיו" - אחד משני הנאומים החשובים ששר האוצר הבריטי נושא בשנה.

 

מישהו יצטרך לשלם

 

תשעה חודשים לפני הבחירות, לשר האוצר יש כמובן גם מניע פוליטי: המפלגה השמרנית, שאוסבורן הוא אחד מבכיריה, חלשה יותר בצפון אנגליה. שיטת הבחירות באנגליה היא אזורית, ומפלגות צריכות לנצח בכל אזור בנפרד כדי להבטיח לעצמן את מושב הפרלמנט שלו, כך שלשמרנים כדאי להשקיע מאמצים בצפון ולא ב"מושבים הבטוחים" שלהם בדרום אנגליה.

 

במפלגת הלייבור שבאופוזיציה לא נשארו חייבים, והאשימו את אוסבורן בכך שהתוכנית היא בכלל פרי יוזמתם.

 

גם אוסבורן וגם ראשי הערים של צפון אנגליה, שיזמו את התוכנית, יודעים שאין סיכוי שהממשלה תבצע אותה בחודשים הקרובים, ולכן הם מנסים לקבל כמה שיותר צ'קים משתי המפלגות הגדולות. המפלגה שתזכה היא זו שתצטרך לפרוע אותם אחרי הבחירות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x