אובמה מתחייב: אעביר 3 מיליארד דולר למלחמה בהתחממות כדור הארץ
נשיא ארה"ב נאם בכנס ה-G20 המתקיים באוסטרליה; הוא הדגיש את חשיבות הקשרים עם סין אך הזהיר מפני הידרדרות בעימותים שלה עם בעלות הברית של ארה"ב באזור
נשיא ארצות ארה"ב, ברק אובמה, חזר היום (שבת) על הבטחתו שאזור אסיה והפסיפיק יישאר ב"מרכז ההתמקדות" של מדיניות החוץ שלו. בנאום שנשא באוניברסיטת קווינסלנד בבריזביין שבאוסטרליה, העיר המארחת של כנס מנהיגי מדינות ה-G20, ציין אובמה מספר הסכמים שהשיג בשבוע האחרון, שבמהלכו ביקר במדינות האזור, בהם הסכמים עם סין על מסחר והפחתת פליטות הפחמן, הבטחה להעביר 3 מיליארד דולר לקרן האקלים של האו"ם והתחייבות לשיתוף פעולה כלכלי ובתחומי הביטחון.
- מפגש ענקים בבייג'ינג: אובמה ינסה להפיג המתיחות בין ארה"ב לסין
- הכלכלה הגדולה בתבל לא עוצרת באדום
- אובמה: "אסור לנו לנתק את עצמנו ממערב אפריקה בגלל מגיפת האבולה"
"יום אחר יום, בהתמדה ובכוונה תחילה, נמשיך להעמיק את המעורבות שלנו תוך שימוש בכל גורמי השליטה שלנו - דיפלומטיה, צבא, כלכלה, פיתוח והכוח של הערכים שלנו", הצהיר אובמה בנאום. בעוד הוא הבטיח כי ארה"ב תמשיך להוביל בנושאים עולמיים החל משינויי האקלים ועד לצמיחה הכלכלית ומלחמה בהתפרצות מחלות כמו האבולה, אובמה טען כי מדינות אזור אסיה והפסיפיק חייבות לתרום עוד.
אובמה אמנם הודה כי אירועים באזורים אחרים כמו במזה"ת או באוקראינה, משכו את תשומת הלב של ארה"ב, אך הבטיח שהם לא היוו "הסחת דעת" מהתמקדותו המובטחת באזור אסיה והפסיפיק. יתרה מכך, הוא טען כי דווקא באירועים כמו המלחמה נגד דאע"ש או הסיפוח של רוסיה את חצי האי קרים, הצליחה ארה"ב לעבוד יחד עם מדינות נוספות כדי לבלום את האיומים.
בהמשך הנאום הזהיר אובמה כי המחלוקות הטריטוראליות של סין עם מדינות אחרות שהן בנות בריתה של ארה"ב באזור "עלולות להידרדר לעימות". "ארה"ב השקיעה דם וכסף" כדי לקדם את החזון של שגשוג ויציבות באזור, הוסיף הנשיא, "כך שאיש לא צריך לפקפק במחויבות שלנו לבנות הברית שלנו".
"נסייע לקהילות חלשות"
אובמה הדגיש את הפעולות הננקטות בתחומי שינויי האקלים ומניעת קפאון בכלכלה העולמית. הוא ניצל את הבמה גם כדי להכריז באופן רשמי על התחייבות בגובה 3 מיליארד דולר של ארה"ב לקרן לשינוי אקלים של האו"ם, שנועדה לסייע למדינות עניות בתחומי אנרגיה מתחדשות ולבלום את התחממות כדור הארץ. התרומה הזו תהפוך את ארה"ב לתורמת הגדולה ביותר של הקרן שהוקמה לאחרונה. "ביחד עם המדינות האחרות שהתחייבו לתרום לקרן, אנחנו נסייע לקהילות חלשות באמצעות התקנת מערכות התרעה, נקים הגנות חזקות נגד סופות והצפות ונחזק את התשתיות", הצהיר.
דבריו של אובמה לגבי שינויי האקלים זכו לתשואות מהקהל. אולם קריאתו מנוגדת למדיניות של ראש הממשלה האוסטרלי טוני אבוט, שמארח את כינוס מנהיגי ה-G20, שמעדיף שהכנס יתמקד בנושאי כלכלה ולא אקלים. עם זאת, ההתמקדות על המלחמה בשינויי אקלים תואמת להישג המשמעותי ביותר של אובמה מהביקור באזור: ההסכם עם נשיא סין שי ג'ינגפינג על הפחתת פליטות הפחמן. ההסכם, תוצאה של חודשים של משא ומתן מאחורי הקלעים, יעזור לאובמה להפעיל לחץ על מדינות נוספות לקראת כנס האו"ם על האקלים שיתקיים בשנה הבאה בפריז. "אם סין וארה"ב יכולות להסכים בנושא, אז שאר העולם יכול להסכים גם כן", טען.
מלבד נושאי האקלים, כנס מנהיגי מדינות ה-G20 שיוצא היום לדרך ויימשך יומיים צפוי להתמקד גם בנושאים נוספים, בראשם הכלכלה, כמובן. ההתמקדות צפויה להיות על קידום הצמיחה, והמנהיגים ידונו בהצעות להעלאת התמ"ג המשותף של המדינות ב-2% לאורך חמש השנים הבאות. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין משתתף גם הוא בכינוס, וככל הנראה יזכה לקבלת פנים פושרת מצד שאר המנהיגים, זאת בשל מעורבות רוסיה במשבר באוקראינה.