$
כלכלה ומדיניות

מתחת לשולחן: אלו הם הענפים המושחתים בעולם

דו"ח הבוחן מקרי שחיתות ושוחד בארץ ובעולם, חושף כי תחום המכרות והקידוחים הוא הענף המושחת ביותר. גובה השוחד הממוצע, בכלל העסקאות שנבדקו, עמד על לא פחות מ-13.8 מיליון דולר, וב-27% מהמקרים היו מעורבים בעסקאות עובדי משרדים ממשלתיים

שירות כלכליסט 17:0002.12.14

דו"ח חדש של הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) חושף: מאחורי מרבית מקרי השוחד הבינלאומיים עומדות חברות גדולות, כאשר ברוב המקרים ההנהלה הבכירה מודעת לנעשה. הדו"ח שפורסם מנתח את העלויות של שחיתות ותשלום שוחד במדינות זרות.

השוחד הממוצע בעסקאות שנבדקו במסגרת הדו"ח, עמד על לא פחות מ-13.8 מיליון דולר לעסקה. נתון זה משקף 10.9% מהשווי הכולל של העסקאות, ו-34.5% מהרווחים שלהן. עם זאת, בארגון מציינים כי בהתחשב במורכבות ובחשאיות המאפיינות עסקאות שחיתות, ככל הנאה מדובר רק ב"קצה הקרחון", והיקף השחיתות האמיתי רחב עוד יותר. עוד עולה מהדו"ח כי רוב מקרי השחיתות קשורים בחוזים עם חברות בבעלות ממשלתית במדינות מתקדמות, וכי מרבית משלמי ומקבלי השוחד מגיעים ממדינות עשירות.

 

העובדים בחברות הממשלתיות עומדים בראש "מצעד מקבלי השוחד" העובדים בחברות הממשלתיות עומדים בראש "מצעד מקבלי השוחד" צילום: שאטרסטוק

 

הדו"ח של ה-OECD ניתח יותר מ-400 מקרי שוחד ושחיתות, מ-41 המדינות שחתמו על האמנה נגד שוחד של הארגון. במקרים שנבדקו היו מעורבים חברות או אנשים פרטיים שהואשמו במתן שוחד לבכירים בשירות הציבורי של מדינות זרות, בתקופה שבין פברואר 1999, אז נכנסה האמנה לתוקף ועד ליוני 2014.

 

הענפים והעובדים המושחתים ביותר

 

קרוב לשני שלישים מהמקרים שנבדקו התרחשו בארבעה סקטורים בלבד: מכרות וקידוחים (19%), בנייה (15%), תחבורה ואחסון (15%) ומידע ותקשורת (10%). העובדים בחברות הממשלתיות עומדים בראש "מצעד מקבלי השוחד", ומוערבים ב-27% מהמקרים. פקידי מכס מדורגים במקום השני (11%), ואחריהם ניצבים העובדים בסקטור הבריאות (7%) ובכירים במשרדי ההגנה (6%). ב-5% מהמקרים הוצע שוחד לראשי מדינה ושרים, אך הם קיבלו 11% מסך סכום השוחד שהוצע. ב-41% מהמקרים עובדים בדרג ניהולי שילמו או אישרו את העברת השוחד, בעוד שב-12% מהמקרים המנכ"ל עצמו היה מעורב.

 

 

57% מהצעות השוחד יועדו להבטיח זכייה במכרזים ציבוריים, בעוד 12% יועדו להונאות מכס. ב-6% מהמקרים ניסו המשחדים להשיג יחס מועדף מרשויות המס. "השחיתות מערערת את הצמיחה והפיתוח. המושחתים חייבים לעמוד לדין", אמר מזכ"ל הארגון, אנחל גוריה. "מכרז ציבורי חייב להיות שם נרדף ליושרה, שקיפות ולקיחת אחריות".

 

בעקבות ממצאי הדו"ח קוראים ב-OECD לממשלות ברחבי העולם להגביר את הענישה ולחזק את ההגנה על חושפי השחיתויות. השימוש הרווח במתווכים, כגון סוכני מכירות ושיווק מקומיים, מפיצים וסוחרים, המעורבים בכ-75% מהמקרים, מוכיח גם את הצורך לבדיקות נאותות יעילות יותר ובפיקוח על התאגידים. כמו כן, בארגון קוראים לבכירים בחברות להוות דוגמה בלחימה בשוחד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x