$
תעשייה ופיננסים

ברזיל: קשרי הון־שלטון עלו לפטרובראס 2.1 מיליארד דולר

היקף הפגיעה שפרשת השחיתות הגדולה בתולדות ברזיל הסבה לחברת האנרגיה הממשלתית נחשף עתה לאחר עיכובים רבים: היא רשמה את ההפסד הגדול ביותר של חברה ציבורית בברזיל זה 30 שנה

שירות כלכליסט 23:3025.04.15

ממדי פרשת השחיתות בחברת האנרגיה הברזילאית פטרובראס נחשפים. ביום רביעי היא דיווחה על תוצאותיה לרבעון האחרון של 2014 ולשנה כולה, דיווח שעוכב כמה פעמים.

 

פטרובראס, חברת האנרגיה השישית בגודלה בעולם והגדולה ביותר בברזיל, הודתה שמעשי השוחד והחוזים המנופחים שחתמה עליהם עם קבלנים אילצו אותה לבצע מחיקת שווי בגובה 2.1 מיליארד דולר, ששוקללה לראשונה במאזנים. בנוסף, ביצעה פטרובראס מחיקת שווי של 15.1 מיליארד דולר לנכסיה, עקב ירידת מחירי הנפט במחצית השנייה של 2014. בכך הגיע היקף מחיקות השווי שביצעה החברה ב־2014 ל־17.2 מיליארד דולר.

ההפסד הנקי של החברה הגיע ל־7.2 מיליארד דולר ב־2014, זאת בהשוואה לרווח נקי של 10.9 מיליארד דולר ב־2013. מדובר בהפסד הנומינלי הגדול ביותר של חברה ברזילאית ציבורית מאז 1986.

 

חרף ההודעה על ההפסדים שמחו משקיעים לגלות כי היא לא קרובה להכרזה על פשיטת רגל כפי שחששו.

 

מנכ"ל פטרובראס הנכנס אלדמיר בנדינה הודיע במסיבת העיתונאים שליוותה את פרסום הדו"ח כי מעתה החברה "פותחת דף חדש" וכי היא תפעל בשקיפות מרבית. למגינת לבם של המשקיעים, הוא גם הודיע על ביטול הדיבידנד השנתי כדי לשקם את קופתה.

 

הפגנה נגד מעורבות נשיאת ברזיל דילמה רוסף בשחיתות בפטרובראס הפגנה נגד מעורבות נשיאת ברזיל דילמה רוסף בשחיתות בפטרובראס צילום: איי אף פי

 

זה יותר משנה פטרובראס, שבבעלות ממשלתית, ניצבת במוקד פרשת השחיתות הפוליטית הגדולה ביותר בהיסטוריה של ברזיל. באפריל אשתקד פשטה המשטרה הברזילאית על משרדי החברה בערים סאו פאולו, ריו דה ז'נרו, קמפינס, מקאה וניטרוי במבצע שזכה לשם "שטיפת מכוניות".

על פי החשדות, קבלני משנה שיחדו פוליטיקאים בכירים ומנהלים בפטרובראס כדי שאלה יתפרו עבורם מכרזים ויחתמו עמם על חוזים בתמחור יתר עבור העבודות שהם סיפקו.

 

הדו"חות פורסמו לאחר שהעצור הבכיר בפרשה, פאולו רוברטו קוסטה, שהיה מנהל הזיקוק של פטרובראס, הורשע ביום רביעי שעבר בבית משפט בעיר קוריטיבה בהלבנת כספים ובחברות בארגון פשיעה. בזכות שיתוף הפעולה שלו עם החוקרים הומתק עונשו בידי השופט סרג'יו מורו והוא נידון לששת החודשים שכבר ריצה במעצר ולמעצר בית עד אוקטובר 2016. נגד קוסטה תלויים אישומים נוספים בפרשה, והמשפט בעניינם ממשיך להתנהל. עם קוסטה הורשע בהלבנת כספים חלפן הכספים אלברטו יוסף, והוא נידון לתשע שנות מאסר, שהופחתו לשלוש שנים בזכות שיתוף הפעולה שלו עם החוקרים.

 

דילמה רוסף דילמה רוסף צילום: רויטרס

 

שבוע לפני כן, ב־15 באפריל, עצרה המשטרה בסאו פאולו את הפוליטיקאי הבכיר ביותר שנעצר עד כה בפרשת פטרובראס, גזבר מפלגת הפועלים (PT) ז'ואאו וקארי נטו. ה־PT היא מפלגת השלטון בברזיל זה יותר מעשור, והנשיאה הנוכחית מטעמה, דילמה רוסף, שימשה כיו"ר דירקטוריון החברה ב־2005–2010, אז היא התפטרה כדי לרוץ לנשיאות בפעם הראשונה. מעצרו של וקארי עשוי להגביר את הלחץ על רוסף, שמתמודדת בחודשים האחרונים עם הפגנות המוניות הקוראות להתפטרותה על רקע טענות למעורבותה לכאורה בפרשת השחיתות בפטרובראס. עם זאת, המשטרה הברזילאית לא מצאה כל ראיות למעורבות מסוג זה.

 

וקארי, המקורב לרוסף, נעצר לאחר שבחודש שעבר הוגש נגדו כתב אישום על שחיתות והלבנת כספים. מעצרו הוגדר בידי הרשויות בברזיל כמעצר מניעתי שנועד למנוע ממנו לשבש ראיות.

 

בית המשפט העליון בברזיל נתן בחודש שעבר אור ירוק למעצרו של וקארי וכן למעצרם האפשרי של שני היו"רים של בתי הנבחרים בברזיל ושל 30 סנאטורים וחברי קונגרס המעורבים לכאורה בפרשה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x