ויש גם סלפי: הודו וסין חתמו על הסכמי סחר בהיקף 22 מיליארד דולר
ביקורו של ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בסין נחתם היום בשנגחאי. בפגישה עם ראש ממשלת סין לי קצ'יאנג התחייבו המנהיגים לנסות לפתור את סכסוך הגבולות בין המעצמות. מחרתיים יגיע לי לברזיל ויודיע על השקעה של 50 מיליארד דולר בתשתיות
התחממות ביחסים בין הודו לסין. ביקורו של ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בסין נחתם היום בטקס חגיגי בשנגחאי, שבו נחתמו עסקאות בשווי 22 מיליארד דולר בין חברות סיניות לחברות הודיות.
- עליבאבא דוהרת למובייל: תרכוש 20% מיצרנית מכשירים הודית
- התקווה החדשה של כלכלת הודו: אוצרות הזהב של המקדשים ההינדיים
- "אירופה נדחקת לשוליים. המאה הזו שייכת לאסיה"
מודי פנה לאנשי העסקים הסינים שהשתתפו בכינוס, והבטיח להם שהודו כבר אינה מדינה שמערימה קשיים על מי שמבקש להשקיע בה. "הגעתי לכאן כדי לספר לכם שהסביבה העסקית בהודו השתנתה", הכריז מודי.
שורת העסקאות שנחתמה בענפי הפלדה, הפיננסים, האנרגיה הסולארית, התחבורה והטלקומוניקציה החלה להתגבש בעת ביקורו של נשיא סין שי ג'ינפינג בהודו לפני שבעה חודשים. מודי פתח את ביקורו בסין בעיר שיאן, עיר הבירה של מחוז שאנשי, שממנו הגיעה משפחתו של שי. בכך השיב ראש הממשלה ההודי במחווה תחת מחווה, שכן שי פתח את ביקורו בהודו בשנה שעברה בעיר אחמדבאד, שבה החל מודי את הקריירה הפוליטית שלו.
מודי המשיך את ביקורו בבייג'ינג, שבה הוא נפגש עם ראש הממשלה הסיני לי קצ'יאנג. שני המנהיגים אף הצטלמו לתמונת סלפי שמודי פרסם בחשבון הטוויטר שלו. "השיחות שלנו היו פתוחות, בונות וידידותיות. נגענו בכל הנושאים", אמר מודי במסיבת העיתונאים שנערכה לאחר הפגישה. בדבריו רמז מודי לסכסוך הגבולות המתמשך בין שתי המדינות. "היחסים בינינו היו סבוכים בעשורים האחרונים. ביקשתי מסין לשקול מחדש את גישתה באשר לחלק מהנושאים שמונעים את מימוש הפוטנציאל המלא של השותפות שלנו", אמר. "יש לנו אחריות היסטורית להפוך את היחסים בין סין להודו למקור כוח לכל אחת מהמדינות, ולהשפעה מיטיבה על העולם", ציין מודי.
ראש הממשלה הסיני לי אמר במסיבת העיתונאים ש"שתי המדינות צריכות לשמור על המומנטום החיובי בעת שיחות בדרג נמוך יותר על המחלוקות, ולהגיע לפתרון הדדי. איננו מכחישים שישנן אי־הסכמות בינינו, אבל האינטרס המשותף עולה עליהן".
סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של הודו. ב־2014 הגיע היקף תנועת הסחורות בין שתי המעצמות ל־71 מיליארד דולר. עם זאת, הגירעון המסחרי של הודו עם סין זינק ממיליארד דולר בלבד ב־2001, ל־38 מיליארד דולר ב־2014. הנתונים הללו מעידים על הפיגור העמוק שבו נמצאת הודו בהשוואה לקפיצה שעשתה סין מבחינת פיתוח. מודי, שנבחר לראשות הממשלה בדלהי לפני שנה בדיוק, שם לו למטרה לסגור את הפער שבין הודו לשכנתה הגדולה - בייחוד על רקע ההאטה בכלכלת סין, והמעבר שלה מצמיחה מבוססת יצוא והשקעה בתשתיות לכלכלה מבוססת צריכה פרטית.
בחזית המאבק בשינוי האקלים הסכימו שתי המדינות על האצת המאמצים לריסון פליטות גזי החממה בתחומן. עם זאת, המנהיגים קראו למדינות המערב לסייע להן ולאומות אחרות באסיה לקדם את השגת המטרה הזו באמצעים פיננסיים וטכנולוגיים.
הודו וסין נחשבות לשתי מדינות המפתח להשגת אמנה בינלאומית להגבלת פליטת גזי חממה בוועידת פריז לשינוי אקלים שתיערך בסוף השנה. אף שביקורו של מודי לא הביא עמו התחייבות קונקרטית לריסון הפליטות בשתי המדינות, הן התחייבו לפרסם את תוכניותיהן בעניין לקראת הוועידה.
בתוך כך, ראש ממשלת סין לי יגיע מחרתיים לברזיל וייפגש עם הנשיאה דילמה רוסף בברזיליה הבירה. לי צפוי להכריז על השקעה סינית של 50 מיליארד דולר בפיתוח תשתיות במדינה הדרום־אמריקאית. גולת הכותרת של המיזמים העתידיים היא בניית מסילת ברזל שתחבר בין חוף האוקיינוס האטלנטי בברזיל עד לחוף האוקיינוס השקט בפרו. מסילת הברזל החדשה אמורה להקל את יצואם של ברזל וסויה ברזילאית לסין, שהיא יעד היצוא מספר אחת של ברזיל במוצרים אלו.