$
המשבר ביוון

המשבר ביוון

המגבלות בתוקף: סגירת הבנקים ביוון תימשך עד יום רביעי

איגוד הבנקאות הודיע כי הוארך הצו לסגירת הבנקים, שאמור היה לפקוע מחר; הבנק האירופי ימשיך בסיוע לבנקים היווניים, אך הגדיל את התספורת על הערבונות שהם מעמידים

ליטל סמט 21:3706.07.15

21:25 - הבנק האירופי המרכזי מסר היום כי לא ישנה את רמת הנזילות שהוא מזרים לבנקים היווניים בהיקף של 89 מיליארד דולר, אך הגדיל את התספורת על הערבונות שמוסדות אלה מחויבים להעמיד כנגד הלוואות החירום מאת הבנק של יוון. המשמעות היא שהבנקים היווניים יצטרכו להגדיל את היקף הערבונות, וחלקם יתקשו להשיג סיוע חירום. הבנק האירופי המרכזי מסר כי הוא עוקב מקרוב אחר המצב בשווקים הפיננסיים וההשלכות האפשריות על המדיניות המוניטרית ועל מאזן הסיכונים ליציבות המחירים בגוש היורו. "המועצה הניהולית של הבנק נחושה להשתמש בכל הכלים האפשריים במסגרת המנדט שלה", נמסר בהודעה.

 

בתוך כך קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ונשיא צרפת, פרנסואה הולנד, נועדו בברלין. לדברי מרקל, למרות התוצאות במשאל העם אתמול, הדלת למו"מ עם יוון עדיין פתוחה אך על יוון להציע הצעות חדשות והזמן לכך קצר.

 

20:15 - אוקלידס צקאלוטוס הושבע לתפקיד שר האוצר של יוון.

 

19:05 - הבנקים ביוון יישארו סגורים עד יום רביעי, כך לפי איגוד הבנקאות במדינה. המגבלה על משיכות מכספומט נותרה 60 יורו ביום.

 

בשבוע שעבר הוצא צו הקובע כי הבנקים יישארו סגורים עד מחר, אך כאמור הוחלט להאריכו ביומיים. 

 

18:50 - פורסמה הצהרת התמיכה של חמש המפלגות (סיריזה והעצמאים שבקואליציה, ושלוש מפלגות מהאופוזיציה) ברה"מ ציפרס: "הממשלה לוקחת על עצמה את האחריות להמשיך בשיחות, וכל אחד מהמנהיגים הפוליטיים יתרום במסגרת התפקיד שלו". עוד נמסר כי יוון תנסה להשיג הסכם עם הנושים שיבטיח מימון הולם, ביצוע רפורמות אמינות, תכנית צמיחה ומחויבות להתחיל בדיון על החוב העצום של יוון. לטענתם, בראש סדר העדיפות עומדת המשימה לפתוח שוב את הבנקים.

 

ב"שפיגל" הגרמני מדווחים שאספקת הנייר ביוון הולכת ואוזלת, והמו"לים של העיתונים מזהירים כי נשאר להם מספיק נייר להדפיס מהדורות רק עד יום ראשון.

 

17:35 - שר ההגנה היווני מסר כי שלוש מפלגות אופוזיציה חתמו על הצהרת תמיכה בראש הממשלה ציפרס במשא ומתן מול הנושים. פירוש הדבר כי ציפרס זוכה לתמיכה של חמש מפלגות, כולל המפלגה שלו - סיריזה - והעצמאים שמרכיבים איתה את הקואליציה. לדבריו, ההצהרה המשותפת תקרא לפריסת חובות, וכן תכלול בקשה לבנק האירופי המרכזי לשקול את הצורך של מערכת הבנקאות היוונית בעוד נזילות.

 

יו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד פרסמה הצהרה רשמית, לפיה "קרן המטבע לקחה לתשומת ליבה את תוצאות משאל העם שנערך אתמול ביוון. אנחנו עוקבים מקרוב אחר המצב ומוכנים לסייע ליוון אם תבקש זאת".

 

17:00 - שר אוצר חדש ביוון במקומו של ורופקיס שהודיע היום בבוקר על התפטרותו: התקשורת היוונית מדווחת כי אוקלידס צקאלוטוס, שעמד בראש צוות המשא ומתן היווני הוא שייכנס לתפקיד. צקאלוטוס, בן 55, למד פילוסופיה וכלכלה באוניברסיטת אוקספורד והבעל תואר דוקטור בכלכלה. הוא לימד כלכלה באוניברסיטאות קנט ואתונה, וחיבר שישה ספרים, האחרון שבהם עוסק בסיבות שהובילו לטלטלה הכלכלית ביוון. הוא חבר במפלגת סיריזה כבר קרוב לעשור, ומשמש כחבר פרלמנט מאז 2012, ומתואר כ"מוח מאחורי המדיניות הכלכלית של סיריזה". השבעתו של צקאלוטוס צפויה להתקיים ב-20:00, מה שיאפשר לו להשתתף מחר בפגישת שרי האוצר של גוש היורו ולהציג את עמדתה של יוון.

 

16:18 - זיגמר גבריאל, סגן קנצלרית גרמניה ושר הכלכלה, מזהיר כי יוון מסתכנת בהגעה למצב של חוסר נזילות, ואם ברצונה להישאר בגוש היורו עליה להציג הצעות שיכללו יותר ויתורים מכפי שעשתה עד כה. הוא הוסיף כי "אתונה היא שצריכה להחליט" האם להישאר בגוש היורו, "ברגע שציפרס יהיה מוכן להתפשר אנחנו מוכנים לדבר". גבריאל גם שלל אפשרות של תספורת לחוב היווני, בטענה שמהלך מסוג זה יחרב את גוש היורו. על אף הטון הקשוח, גבריאל ציין עוד כי אירופה לא מתכוונת להשאיר את יוון לבדה. "כל מדינות אירופה צריכות להתכונן להגיש עזרה הומניטארית".

 

 

הקנצלרית אנגלה מרקל הקנצלרית אנגלה מרקל צילום: אי פי איי

 

הבנקים ביוון לא יפתחו מחר כפי שתוכנן במקור, ויישארו סגורים עוד מספר ימים, כך על פי דיווח ברויטרס. בנקאים בכירים במדינה סיפרו לסוכנות החדשות כי הממשלה תוציא צו בעניין זה בהמשך היום. הבנקים סגורים בהוראת הממשלה מאז יום שני שעבר, זאת במטרה להימנע ממשיכה המונית של פיקדונות. היום עוד צפויה להתקיים פגישה של קובעי המדיניות בבנק האירופי המרכזי, שבה יחליטו האם להמשיך בסיוע הנזילות לבנקים היוונים ובאיזה היקף.

 

15:36 - ראש משלת יוון אלכסיס ציפרס שוחח עם הקנצלרית אנגלה מרקל, והבטיח להעביר הצעות לקראת הפגישה מחר.

 

שיחת הטלפון בין ציפרס ופוטין הסתיימה, ומהקרמלין נמסר כי פוטין הביע תמיכה ביוון המנסה להתגבר על "הקשיים" שעומדים בפניה. "פוטין הביע תמיכה בעם היווני שמתגבר על הקשיים שעומדים בפני המדינה", נמסר מהקרמלין. עוד נכתב כי יוון היא שיזמה את השיחה, ושני המנהיגים שוחחו גם על שיתוף עתידי בין המדינות.

 

נשיא היורוגרופ ירון דיסלבלום אמר בתגובה לתוצאות משאל העם כי הן "אינן מקרבות אותנו לפיתרון". לדבריו, העובדה שהצעות נדחו רק מקשה יותר. דיסלבלום נשאל גם על התפטרותו של ורופקיס, איתו התווכח כמה פעמים. "אין לי שום בעיה עם אף אדם. הכל קשור לטון ולתכנים". לדבריו, ביורוגרופ יבדקו אם יש התקדמות לעבר מציאת פתרון. "אך אין פתרונות קלים, אלא אמצעים קשים נחוצים כדי להוציא את יוון מהמשבר".

 

13:51 - בכיר בממשלה היוונית מסר כי ציפרס צפוי לשוחח בהמשך היום עם ולדימיר פוטין.

 

סגן נשיא הנציבות האירופית, ולדיס דומברובסקיס, מקיים מסיבת עיתונאים, שבה הטיל ספק בלגיטימיות של משאל העם. "המטרה של משאל העם הייתה להעביר מסר לשאר אירופה". לדבריו, אירופה מוגנת מפני התפשטות המשבר מיוון. "היציבות של גוש היורו אינה מוטלת בספק", הוא מדגיש. "הנציבות אל יכולה לנהל משא ומתן על תכנית חדשה בלי מנדט מהיורוגרופ".

 

13:09 - סטפן זייברט, דוברה של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מסר כי גרמניה לא רואה שום בסיס בשלב זה לכניסה למשא ומתן על תוכנית חילוץ שלישית ליוון, אך חזר על המנטרה הקבועה – "הדלת עדיין פתוחה".

 

הוא הוסיף כי גרמניה מכבדת את הבחירה היוונית נגד הצנע,. "אולם התנאים אינם נמצאים בשלב זה לניהול משא ומתן על תוכנית חדשה". זייברט המשיך ואמר כי אירופה תחקור את האפשרויות שעומדות בפניה כדי לסייע לאזרחי יוון, אך "הרבה תלוי על ההצעות שתגיש כעת הממשלה היוונית".

 


 

12:57 - דובר של משרד האוצר הגרמני מודיע: קיצוץ של החוב היווני אינו עומד על הפרק.

 

ואילו ביוון שר הכלכלה ג'ורג' סטאטקיס מסר לכתב ה-BBC כי הבנקים ביוון יוכלו להמשיך ולאפשר משיכות של 60 יורו ביום רק עד יום שישי, זאת אם בבנק האירופי המרכזי לא יעלו את גובה הנזילות שהוא זמרים לבנקים.

 

שר האוצר הגרמני וולפגנג שוויבלה שר האוצר הגרמני וולפגנג שוויבלה צילום: בלומברג

 

12:34 - מחר יתקיימו שתי פגישות חשובות בבריסל. הראשונה בשעה אחת, שעון מקומי היא בין שרי האוצר של גוש היורו, שאמורים לדון בהצעות חדשות שתעביר להם יוון, לאחר מכן בשעות הערב יפגשו מנהיגי גוש האירו. "היורוגרופ ידון במצב בעקבות משאל העם ביוון שהתקיים ביום ראשון. השרים מצפים לקבל הצעות חדשות מיוון", נכתב בהצהרה מטעם היורוגרופ. "משאל העם נערך לאחר שהממשלה היוונית פרשה באופן חד צדדי מהמשא ומתן המתמשך עם המוסדות (הנציבות האירופית, הבנק האירופי המרכזי וקרן המטבע הבינלאומית) על תוכנית רפורמות מקיפה ליוון, כפי שנקבע בהסכם מפברואר, 2015".

 

12:23 - שר הכלכלה הספרדי לואיס דה גוינדוס אמר כי יוון צריכה להישאר בגוש היורו. עוד הוסיף כי יש לה את הזכות לבקש חבילת חילוץ שלישית, והממשלה הספרדית פתוחה למשא ומתן על סיוע שלישי ליוון.

 

דובר הקרמלין מסר כי הוא מקווה שיוון תשיג הסכם עם הנושים בהקדם האפשרי. לטענתו, אתונה היא שצריכה להחליט אם לבקש מרוסיה סיוע פיננסי. בהמשך השבוע תתקיים ברוסיה פגישה של מדינות ה-BRICS (ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה), והנושא היווני קרוב לוודאי שישלוט על סדר היום.

 

12:18 - נשיא הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר יקיים בשעות הקרובות שיחת ועידה עם נשיא יורוגרופ, ירון דיסלבלום, נשיא הפרלמנט האירופי מרטין שולץ ונשיא הבנק האירופי המרכזי, מריו דראגי. מחר בבוקר הוא אמור לנאום בפני הפרלמנט האירופי.

 

נגיד הבנק המרכזי של צרפת כריסטיאן נויר, המכהן גם בבנק האירופי המרכזי, הגיב על המצב עם יוון ואמר כי הבנק לא יכול להעניק הקלות על החוב היווני, מכיוון שאז הוא יממן מוניטארית מדינה. ב-20 ביולי יוון צריכה לשלם לבנק המרכזי 3.5 מיליארד יורו.

 

אירופה אמנם לא מתלהבת, אך יוון זוכה לחיבוק חם מדרום אמריקה. "סולידריות עם העם היווני האמיץ והממשלה שלו", כתבה בפייסבוק נשיאת ארגנטינה כריסטינה קירשנר. נשיא קובה ראול קסטרו הצטרף גם הוא למברכים: "אני שולח איחולים כנים לניצחון מחנה ה'לא' במשאל העם היווני", מסר.

 

11:21 - שר האוצר הפיני אלכסנדר סטוב, פרסם פוסט בבלוג שלו: "מנהיגי גוש היורו והיורוגרופ יפגשו מחר להעריך את המצב. הכלים והכללים שנועדו לשמור על ייצוב גוש היורו נותרו ללא שינוי. "העתיד הקרוב יהיה מסובך ביותר עבור יוון. לא משנה מה היה הצעד הבא, הקונסולידציה של כלכלת המדינה תחייב ביצוע רפורמות מקיפות". עוד הוסיף סטוב כי המשא ומתן יוכל להתחדש רק לאחר שהממשלה היוונית תסכים לשתף פעולה ולהתחייב לצעדים לייצוב הכלכלה. "הכדור הוא במגרש של יוון", הוא מסכם בקלישאה.

 

שר האוצר של פינלנד,  אלכסנדר סטוב שר האוצר של פינלנד, אלכסנדר סטוב צילום: בלומברג

 

מצוקת תרופות. תיאודולו קונסטנטינוס שבבעלותו בית מרקחת בפיראוס סיפר ל-BBC כי אין לו מספיק תרופות לחלק לחולים בשל בעיות עם ספקים זרים. "הספקים הזרים לא סומכים על הממשלה היוונית. אנשים לא רוצים ללכת לבתי חולים כי הם עמוסים מדי".

 

10:48 - ברגעים אלה מכונס ראש הממשלה היווני אלכסיס ציפרס עם ראשי המפלגות, פגישה שבסיומו הוא אמור להכריז על שר האוצר החדש. המועמד המוביל בשלב זה הוא אוקלידס צקאלוטוס, כלכלן בוגר אוקספורד.

 

הבנק האירופי המרכזי מתוכנן להיפגש היום לדון בהמשך העברת הנזילות לבנקים היוונים. שר האוצר הצרפתי מישל סאפה שמר על הטון הפייסני אותו הציגה צרפת אתמול וקרא לבנק המרכזי לא להוריד את גובה הנזילות שהיא מזרימה. "אי אפשר להוריד את גובה הנזילות", הכריז סאפה. עם זאת, הוא ציין כי על הממשלה היוונית מוטלת האחריות להעביר הצעות חדשות לפתיחת המשא ומתן. "ההצבעה עצמה לא פותרת דבר", אמר. "אירופה עומדת בפני רגע בעייתי, אך היא עצמה לא בבעיה. אירופה תראה את עוצמתה בכך שתגן על עצמה".

 

 

אוקלידס צקאלוטוס, מועמד לשר האוצר אוקלידס צקאלוטוס, מועמד לשר האוצר צילום: איי פי

 

ההצבעה היוונית העלתה גם את הסיכוי לעזיבת יוון את גוש היורו, כך לפחות לפי האנליסטים. ב-BNP פאריבה מעריכים כי הסיכוי לכך עומד כעת על 70%, בעוד שהאנליסטים של סוסייטה ג'נרל העלו את הסבירות ל-65% מ-40% לפני פרסום תוצאות משאל העם.

 

שר האוצר היווני התפטר

 

08:50 - שר האוצר היווני יאניס ורופקיס התפטר הבוקר (ב') מתפקידו, למרות שאזרחי יוון הצביעו אמש במשאל העם נגד אמצעי הצנע. בפוסט שפרסם בבלוג שלו ובחשבון הטוויטר טען ורופקיס כי נודע לו כי "כמה מהמשתתפים האירופיים" מעדיפים כי לא יהיה נוכח בההמשך המשא ומתן.

 

"משאל העם שנערך ב-5 ביולי ייכנס לספרי ההסיטוריה כרגע ייחודי שבו מדינה קטנה באירופה גברה על נטל החובות", כתב בפוסט. "כמו כל המאבקים עבור זכויות דמוקרטיות, גם הדחייה ההיסטורית הזו של האולטימטום שהציגה היורוגרופ ב-25 ביוני, מלווה בתג מחיר גבוה. חיוני אם כך שההון הגדול שהוטל על הממשלה שלנו על ידי ההצבעה הנהדרת 'לא' יושקע באופן מיידי לאמירת כן לפתרון הולם – להסכם שכולל הקלות בחוב, פחות צנע, חלוקה מחדש לטובת הנזקקים ורפורמות ממשיות".

 

ורופקיס ממשיך ומתאר את הסיבה להתפטרותו: "זמן קצר לאחר היוודע תוצאות משאל העם, נודע לי כי כמה מהמשתתפים האירופיים מעדיפים שאיעדר מהפגישות. רעיון שראש הממשלה קבע שיעזור לו להשיג הסכם. מסיבה זו אני עוזב עוד היום את משרד האוצר. זו החובה שלי לסייע לאלכסיס ציפרס לנצל בהתאם לראות עיניו את ההון שהעניק לו העם היווני באמצעות משאל העם. אני אענוד את שנאת הנושים בגאווה... אתמוך לגמרי בראש הממשלה, בשר האוצר החדש ובממשלה שלנו".

 

מימין: ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס ושר האוצר המתפטר יאניס ורופיקס (ארכיון) מימין: ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס ושר האוצר המתפטר יאניס ורופיקס (ארכיון) צילום: אי פי איי

 

ורופקיס קיים אמש פגישת חירום עם ראשי הבנקים הגדולים במדינה ונגיד הבנק המרכזי יאניס סטורנאראס. הוא כבר הכריז כי הוא ב"מצב מלחמה".

 

"ציפרס מוביל את עמו לחוסר תקווה"

 

באירופה מנסים לעכל את תוצאות משאל העם. הערב תיפגש הקצלרית אנגלה מרקל בפריז עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד, בעוד שבבריסל תתקיים מחר (ג') פגישת חירום של מנהיגי האיחוד האירופי.

 

אמש עוד הספיק שר הכלכלה הגרמני זיגמר גבריאל להגיב על התוצאות, שלטענתו "הרסו את הגשר האחרון שהיה מאפשר לאירופה וליוון להתקדם לעבר פשרה". בראיון לעיתון Der Tagesspiegel המתפרסם בברלין הוסיף ואמר כי "ציפרס והממשלה שלו מובילים את העם היווני לתוך דרך של הקרבות מרירות וחוסר תקווה".

 

נשיא היורוגרופ ירון דיסלבלום אמר אף הוא כי התוצאות הן "מצערות מאד עבור העתיד של יוון". מנגד, שר האוצר הבלגי, יוהאן ואן אוברטבלד, שמר על מעט יותר אופטימיות ואמר כי ההצבעה היוונית אמנם מסבכת את העניינים, אך הדלת נותרה פתוחה לחזרה לשיחות "בתוך שעות".

 

לעומת האווירה העגומה באירופה, באתונה חגגו לא מעט אנשים. "לא ציפיתי לתוצאה הזו. אני מאד שמחה", סיפרה לוושינגטון פוסט זואי מקריגיאני בת ה-20ף שחגגה בעצרת ליד האוניברסיטה. "מרבית הצעירים הצביעו לא, מכיוון שזה העתיד שלנו".

 

בתוך כך, מקורות בממשלת יוון מסרו כי ראש הממשלה אלכסיס ציפריס יכריז על מחליפו של שר האוצר המתפטר ורופקיס בסיום פגישה עם בכירים במפלגה. "שר האוצר יאניס ורופקיס היה בעל תפקיד מוביל במשא ומתן מהיום הראשון להקמתה של הממשלה, ולכן ראש הממשלה חש את הצורך להודות לו עבור מאמציו ללא לאות לקדם את עמדת הממשלה והאינטרסים של העם היווני תחת הנסיבות הקשות הללו. לאחר פגישה עם המנהיגים הפוליטיים, יוכרז שמו של המחליף", נמסר בהודעה.

 

התגובה הראשונה באה לידי ביטוי בפתיחת השווקים באסיה, המגיבים בירידות. טוקיו צונחת, ירידות בחוזים בעולם, קריסה בתשואות האג"ח. החוזים העתידיים באירופה מאבדים עד 3%, תשואת האג"ח האמריקאית ל-10 שנים נחתכת ב-10 נקודות.

 

חגיגות אמש באתונה. מה יהיה הלאה? חגיגות אמש באתונה. מה יהיה הלאה? צילום: איי פי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x