$
חברה וסביבה

ההאטה במשק הסיני עצרה את העלייה בפליטות הפחמן

מחקר חדש מעריך שלראשונה זה 15 שנה תירשם השנה עצירה ואף ירידה קטנה בפליטות העולמיות של גז החממה. הסיבה העיקרית היא צמצום השימוש בפחם בסין. החוקרים מזהירים כי עוד מוקדם לקבוע שהיקף הפליטות עבר את השיא

שירות כלכליסט 19:1408.12.15

השיחות על ההסכם הבינלאומי להגבלת פליטות גזי חממה מגיעות לישורת האחרונה בוועידת האקלים בפריז וזוכות לתמיכה מפתיעה.

 

 

 

מאמר שהתפרסם בכתב העת Nature אתמול (ב') מעריך שהגידול בפליטות הפחמן הדו־חמצני לאטמוספירה ייעצר ואף ירד מעט ב־2015. מדובר במפנה דרמטי לאחר 15 שנים רצופות של עלייה בהיקף פליטות הפחמן הדו־חמצני לאטמוספרה, ושיעור העלייה השנתי משנת 2000 נע בין 2% ל־3%. ההערכה נועזת אף יותר בהתחשב בתחזית קרן המטבע הבינלאומית לצמיחה של 3% בכלכלה העולמית השנה.

 

מספרים משוגעים

"המספרים האלה הם בהחלט יוצאי דופן", אמרה ל"פייננשל טיימס" פרופסור קורין לה קרה מאוניברסיטת איסט אנגליה שבבריטניה, שעמדה בראש קבוצת החוקרים. לה קרה ציינה שקיפאון בקצב פליטת הפחמן הדו־חמצני לאטמוספרה לא התנגש עם שנה שקצב הצמיחה העולמי בה עלה על 2% מאז התחיל תיעוד מהימן בשנות השבעים.

 

הביתן של אקוודור בוועידת האקלים הביתן של אקוודור בוועידת האקלים צילום: רויטרס

 

 

הסיבה המרכזית לירידה הצפויה בפליטת גזי החממה לאטמוספרה, לדעת המדענים, היא הפחתת השימוש בפחם בסין. המעצמה היא פולטת גזי החממה הגדולה בעולם והיתה אחראית ל־27% מפליטות הפחמן ב־2014. בעשור האחרון גדל היקף פליטות גזי החממה בסין בקצב ממוצע של 6.7% בשנה, אם כי הקצב הואט ל־1.2% ב־2014. החוקרים מעריכים כי השנה תפלוט סין גזי חממה בשיעור נמוך ב־3.9% מאשר היא פלטה אשתקד.

 

 

 

כאמור, החוקרים תולים את מגמת הירידה בצמצום השימוש בפחם בסין בשמונת החודשים הראשונים של 2015. ההאטה בכלכלת סין, שצמחה בעשור הקודם בקצב דו־ספרתי, הפחיתה מטבע הדברים גם את הביקוש לפחם. מדד הייצור התעשייתי בסין, שעמד על 7.9 בדצמבר 2014, הגיע ל־5.6 בלבד בסוף אוקטובר.

 

קיזוז אירופי

עם זאת הדגישו החוקרים כי מוקדם מדי לקבוע כי פליטות גזי החממה העולמיות עברו את השיא, מכיוון שכלכלות מתעוררות גדולות אחרות כמו הודו מתכננות לשרוף עוד כמויות פחם גדולות. כך לדוגמה היה הצמצום בפליטות במדינות האיחוד האירופי בשנה שעברה שקול לגידול בפליטות הפחמן של הודו, שאחראית ל־7% מהפליטות העולמיות. אם יואץ קצב הצמיחה של כלכלת הודו בלי שיגדל הנתח של אנרגיות מתחדשות בתמהיל האנרגיה שלה, ישוב היקף הפליטות העולמיות לעלות.

 

 

 

הביקורת על עמדתה של הודו כלפי הסכם האקלים המתגבש מתגברת ככל שמתקרב מועד הנעילה של הוועידה ביום שישי. רבים מנציגי המדינות חוששים כי הודו עלולה לנצל את לחץ הזמן כדי לסרס כל הסכם שעשוי להיחתם.

 

ועם זה אמר שר הגנת הסביבה ההודי פראקש ג'באדקר לעיתונאים בפריז כי המחקר הוא "חדשות טובות" למשתתפים בוועידה. "עלינו להתחיל להאמין בכוונות הטובות של אנשים", הוא הוסיף בדברו על התפתחויות טכנולוגיות שעשויות לסייע בפתרון בעיית ההתחממות הגלובלית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x