$
תעשייה ופיננסים

תאשימו את קנדה: האיסור ההיסטורי בוטל, אבל ייצוא הנפט האמריקאי ירד

אף שוושינגטון ביטלה את ההגבלה בת 40 השנה על ייצוא נפט מארה"ב, מאז תחילת השנה נרשמה דווקא ירידה במשלוחים שיצאו ממנה. נוסף על הביקוש העולמי הנמוך, שדרוג צינור יבשתי שעובר בשכנה מצפון השאיר את המכליות לעגון בנמלים

שירות כלכליסט 20:0623.03.16

העולם, כך נראה, לא חיכה לנפט האמריקאי בנשימה עצורה. רק בדצמבר האחרון ביטל הממשל האמריקאי הגבלות בנות 40 שנה על ייצוא נפט אך מאז המהלך ההיסטורי תנועת המיכליות שעוזבות את חופי ארה"ב דווקא האטה. לפי דיווח בפייננשל טיימס, נפח ייצוא פצלי הנפט מארה"ב במכליות ירד ב־5% מאז תחילת 2016, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

משלוחי נפט אמריקאים בדרך הים ירדו לממוצע של כ־325 אלף חביות ליום במהלך 2016, בהשוואה לממוצע של 342 אלף בשלושת הרבעונים הראשונים של 2015. במקביל לירידה בדרישה העולמית לנפט, הצניחה במחירים ועודפי הייצור העולמיים, התחולל גם שינוי הנדסי שהפך את הגבלת איסור הייצוא לזניחה לעת עתה.

 

צינור נפט יבשתי שעובר בקנדה עבר שדרוג כך שיוכל להוביל את הנוזל גם ממערב למזרח ולבטל את הצורך, בסופו של דבר, במשלוחי נפט ימיים מחוף האוקיינוס השקט לחוף האוקיינוס האטלנטי. הצינור אמור לספק כמות של כ־ 300 אלף חביות ליום למחוז קוויבק.

 צילום: אתר קונוקו פיליפס

 

עבודי זיאן, מנכ"ל מכון המחקר קליפר דאטה לחקר שווקים, אמר כי כמו בהרבה החלטות עסקיות אחרות, עיתוי הוא שם המשחק. "הסרת הגבלות המסחר קשרה את ייצוא הנפט האמריקאי לשוק האנרגיה העולמי, שלא זקוק לתוספת הזו כעת", הסביר. הפריחה בענף הפקת הנפט בעזרת פצלים הביאה את ארה"ב לראשונה למצב בו היא מייצרת מספיק נפט כדי לספק את צרכיה. שינוי המצב הביא את הקונגרס האמריקאי לשקול מחדש את הסרת ההגבלה על יצוא הנפט שהוטלה, עם כמה סייגים, ב־1975. אלא שהמחוקקים בוושינגטון הסכימו על הסרת ההגבלה בתקופה של ירידה חדה במחירי הנפט שהחלה ביוני 2014. המשלוח הראשון של נפט אמריקאי לאחר הסרת ההגבלה עזב את חופי טקסס ב־31 בדצמבר על מכלית בדרכו לצרפת. לאחר ההכרזה תעשיית הנפט האמריקאית חגגה את האפשרות החדשה לסחור בנוזל ואף הכריזה על תחילתו של עידן חדש בסקטור האנרגיה הגלובלית, אך הנתונים עד כה מצביעים כי תקווה זו התבדתה.

 

כאמור, שיעורי משלוחי הנפט דרך הים מארה"ב עדיין נמוכים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. גם לפני שבוטל איסור ייצוא הנפט, סיפקה ארה"ב מאות אלפי חביות לקנדה. אך במהלך 2016 חלה ירידה במסחר עם הקנדים, והייצוא הנוסף למקומות אחרים לא מספיק כדי למלא את הפער הנוצר כתוצאה מכך.

 

בתוך כך, בכיר בארגון המדינות המייצות נפט, אופ"ק, הודיע היום כי ערב הסעודית מוכנה להקפאת הפקת הנפט החל מהחודש הבא, גם בלי הצטרפות של איראן להגבלת הייצור. כחלק ממשא ומתן בין יצרניות הנפט הגדולות להקפאת הייצור ולעצירת הירידה במחירים. הגורם שאותו ציטט "הפיננשל טיימס" אמר כי "הרבה מהמדינות מסכימות לשתף פעולה ולהקפיא את הייצור, אז למה להפוך את איראן לתשתית עליה מתבסס ההסכם?".

 

בגלל הקונספציה

בעקבות מלחמת יום הכיפורים ב־1973 הטילו מדינות ערב אמברגו נפט על ארה"ב. מחיר הדלק זינק, ואחד הצעדים שארה"ב נקטה בתגובה הוא הטלת איסור ייצוא נפט כדי להוריד את המחיר. החוק נכנס לתוקף ב־1975 וחתם עליו הנשיא ג'רלד פורד

בטל שלח
    לכל התגובות
    x