$
תעשייה ופיננסים

מסמכי פנמה

קמרון על חשיפת השקעותיו במקלט מס: "אפיק את הלקחים"

ראש ממשלת בריטניה, מהנחשפים במסמכי פנמה, הודיע כי יפרסם את דו"חות המס שלו והודה כי לא התמודד כראוי עם הפרשה. מחר צפויה הנציבות האירופית להציג טיוטת חוק שתחייב גם חברות-בנות לדווח על פעילות במקלטי מס

שירות כלכליסט 18:2709.04.16

בסוף השבוע התגברו בבריטניה הקריאות להתפטרותו של ראש הממשלה דיוויד קמרון, בעקבות הגילויים במסמכי פנמה על השקעותיו בקרן של אביו המנוח במקלט מס.

 

בעוד אלפי מפגינים זועמים צעדו ברחוב דאונינג היום אחר הצהריים, אמר קמרון כי עליו לקבל על עצמו את האשמה לאופן שבו התמודד עם הגילויים הללו. קמרון הוסיף כי בכוונתו לפרסם את דיווחי המס האישיים שלו מהשנים האחרונות.

 

בדברו בפורום האביב של המפלגה השמרנית, הודה היום קמרון כי "השבוע החולף לא היה מזהיר", לקול צחוקו של הקהל. "אני יודע שהייתי צריך להתמודד עם זה טוב יותר", אמר. "אל תאשימו את דאונינג 10 או את היועצים. תאשימו אותי. אני אפיק את הלקחים".

 

"אני אוהב את אבי. אני מתגעגע אליו מדי יום ואני גאה בכל מה שעשה, אבל אסור לי לתת לכך לעוות את התמונה. והעובדות הן שרכשתי מניות בקרן ושילמתי מס עליהן. מכרתי את המניות הללו, למעשה מכרתי את כל המניות שהיו בבעלותי כשהפכתי לראש ממשלה".

ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון צילום: רויטרס

 

לפי סקרים צנח שיעור התמיכה בקמרון ל־34% לעומת 39% בפברואר בעקבות חשיפת מסמכי פנמה. לעומת זאת, שיעור התמיכה במנהיג הלייבור ג'רמי קורבין עלה ל־30% מ־25%.

 

קמרון צפוי היה לפרסם היום את החזרי המס שלו עד ל־2010–2009, השנה שבה מכר את השקעתו בגובה 30 אלף ליש"ט בקרן של אביו איאן קמרון ארבעה חודשים לפני שנכנס לתפקידו.

 

ההחלטה להפוך למנהיג הראשון של השמרנים שיפרסם את החזרי המס שלו צפויה לשחק תפקיד מפתח במאבק על ראשות המפלגה. עם זאת, שר במפלגה הזהיר כי המהלך יקבע "תקדים מסוכן" ויהפוך את המירוץ ל"משפט עושר" ציבורי. "האם אנחנו באמת רוצים להפוך למערכת בסגנון אמריקאי", תהה השר. "לאנשים יש תפיסות שונות לגבי עושר במדינה. בארה"ב אנשים שעושים כסף נישאים על כפיים, אבל בבריטניה הם לעתים קרובות הופכים מטרה לחצי ביקורת", ציין.

 

אירופה מקשיחה עמדות

 

בתוך כך דווח בסוף השבוע כי חברות רב־לאומיות הפועלות באירופה יחויבו לפרסם את רווחיהן ואת ההקלות שהן מקבלות במקלטי מס. זאת לפי מדיניות שמתגבשת בימים אלה במוסדות האיחוד האירופי על רקע פרשת מסמכי פנמה - על כך דיווח "הגרדיאן" הבריטי.

 

עוד לפני שההדלפה חסרת התקדים של 11.5 מיליון מסמכים חשפה את סודות המס של עשירי ומנהיגי עולם, עמלה הנציבות על ניסוח הצעות שיחייבו חברות רב־לאומיות לפרסם את רווחיהן ואת חשבונות המס שלהן ב־28 מדיניות האיחוד האירופי.

 

אך בעקבות התפוצצות הפרשה, גורמים רשמיים מבקשים עתה להקשיח את עמדותיהם. הנציבות מעוניינת להרחיב את תקנות חובת הדיווח לחברות־בנות הפועלות במקלטי מס - כך לפי שני גורמים המצויים בטיוטת החוק שצפויה להתפרסם מחרתיים. "אנשים עובדים מסביב לשעון כדי להחליט כיצד ללכוד את מקלטי המס הללו", אמר גורם באיחוד האירופי.

 

לפי התוכנית החדשה, חובת הדיווח הציבורי תחול על כל החברות הרב־לאומיות הפועלות באירופה, וצפויה לפגוע בחברות אמריקאיות גדולות ובהן גוגל, אפל ואמזון.

 

בתוך כך אמר נשיא הנציבות האירופית ז'אן־קלוד יונקר כי נדרשים מהלכים נוספים כדי "להגביר את השקיפות בחברות בקרב יחידים ובמדינות שאינן חברות באיחוד", כך לפי מסמך שהגיע לידי "הגרדיאן". "נקדיש תשומת לב מיוחדת למידע מס הקשור למדינות שאינן מכבדות אמות מידה ראויות של ממשול", ציין.

 

אין הגדרה רחבה למושג

 

פייר מוסקוביסי, הנציב האירופי האחראי על מדיניות המס, אמר לעיתונאים בשבוע שעבר כי מסמכי פנמה מעניקים לאיחוד האירופי את "המרחב הפוליטי להתקדם". לא תהיה עתה מדינה באיחוד האירופי שתוכל לחסום את המהלכים למתן פומבי לרווחים ולמידע פיננסי, ציין, בהדגישו כי ההצעה שתוגש השבוע תיתן מענה הולם להיקף בעיית ההימנעות ממס. "אנחנו נפעל עד ליום שלישי כדי לוודא שההצעה שלנו תעמוד באתגרים שבהם היא עתידה להיתקל", אמר.

 

עם זאת, למרות הנחישות שמשדרים ראשי האיחוד, יהיה זה מורכב מאוד לקשור את הקצוות. בעיה מרכזית היא כי האיחוד האירופי אינו אוחז בהגדרה רחבה לגבי המושג מקלט מס, אף שפרסם רשימה של 30 "ריבונויות מס שלא שיתפו פעולה" ב־2015.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x