אמריקה בוחרת
מלגליזציה ועד קונדומים בפורנו: על מה עוד ישפיעו המצביעים בבחירות בארה"ב?
לטופס ההצבעה של בוחרים ב-35 מדינות יצטרפו 162 הצעות שונות לסדר היום, שבהן יצטרכו להכריע. למצביעים תהיה ההשפעה הרבה ביותר במדינות "בטוחות" שבהן המירוץ בין הילרי לטראמפ כבר הוכרע למעשה
האמריקאים שיגיעו היום (ג') לקלפיות יכריעו לא רק על זהות הנשיא או הנשיאה הבאים, אלא במספר נושאים הרי גורל נוספים. לטופס ההצבעה של בוחרים ב-35 מדינות יצטרפו מספר כולל של 162 הצעות שונות: מנושאים ששולטים בסדר היום כמו לגליזציה של מריחואנה, העלאת שכר המינימום ופיקוח על מכירות נשק, ועד לנושאים נקודתיים יותר כמו הצעות לאסור שימוש בשקיות ניילון וחיוב שחקני פורנו להשתמש בקונדומים בצילומים, שעולים להצבעה בקליפורניה.
- אם הילרי תיבחר, זה יהיה בזכות אובמה
- בחירות בארה"ב: הפחד הכלכלי עורר את השדים של אמריקה
- האם ברק אובמה ייזכר כנשיא שהציל את הכלכלה האמריקאית?
במידה רבה המצביעים בקליפורניה, שהיא מדינה המזוהה עם המפלגה הדמוקרטית באופן מובהק וכמעט לא נערכים בה קמפיינים בשל כך, ישפיעו יותר בסוגיות הללו מאשר על זהות הדייר או הדיירת הבאים של הבית הלבן. יחד עם זאת, גם במדינות מתנדנדות כמו פלורידה ונבאדה יעלו להצבעה חוקי לגליזציה של מריחואנה, שצפויים לגרום לרבים לצאת ולהצביע, ועל ידי כך אולי אף להטות את הכף בבחירות לנשיאות.
162 אמנם נשמע כמו מספר גבוה של הצעות עליהם צריכים האמריקאים להצביע, אך למעשה המספר נמצא במגמת ירידה בשנים האחרונות. לשם השוואה, בבחירות של 1998 נרשם מספר שיא של 274 הצעות שהאזרחים נדרשו לאשר או לדחות. עם זאת, 71 מתוך ההצעות שעולות לבחירה התקבלו על ידי יוזמות של אזרחים שהפיצו עצומות וזכו במספר החתימות הנדרש. במקרה זה מדובר במספר הגבוה ביותר מאז בחירות האמצע ב-2006.
נושא הלגליזציה יעלה להצבעה במספר שיא של 9 מדינות. עם זאת, הצעת החוק המדויקת שונה ממדינה למדינה, וכך גם הרוב הנדרש כדי לאשר אותה, כשבארקנסו, צפון דקוטה, מונטנה ופלורידה ההצבעה היא עבור לגליזציה של שימוש במריחואנה רפואית בלבד, זאת בעוד שאריזונה, קליפורניה, מיין, מסצ'וסטס ונבאדה יבחרו האם להצטרף לארבע המדינות וושינגטון הבירה, שכבר אישרו את הלגליזציה גם של מריחואנה לא רפואית. אם הצעדים יאושרו בכל חמש המדינות, פירוש הדבר ש-75 מיליון אנשים יתגוררו במדינה שבה עישון מריחואנה הוא חוקי. אולם, לפי הסקרים הרוב באריזונה דווקא מתנגדים לחוק, זאת בעוד שבקליפורניה צפוי רוב ברור בעדו. החוקים הספציפיים כאמור משתנים בהתאם למדינות. כך למשל במסצ'וסטס מעלים להצבעה את אחד החוקים המקלים ביותר בנושא, שיהפוך את הפיקוח והשימוש במריחואנה למקביל לחוק הקיים על אלכוהול. לעומת זאת, בנבאדה יהיה זה חוקי לצרוך רק 1 אונקיה ופחות (28.3 גרם).
נושא נוסף שזוכה לפופולאריות במערכת הבחירות הוא הצעות להעלאת שכר המינימום. 4 מדינות יצביעו בנושא: אריזונה, קולורדו, וושינגטון ומיין. מנגד, בדרום דקוטה יתבקשו הבוחרים להחליט האם להוריד את שכר המינימום לקטינים. הבוחרים מתבקשים לדחות או לאשר חוק שעבר בבית הנבחרים של המדינה, לפיו שכר המינימום לעובדים מתחת לגיל 18 ירד מ-8.50 דולר לשעה ל-7.50 דולר. ההצעה עולה לבחירה לאחר שאזרחים המתנגדים לחוק הצליחו לאסוף מספיק חתימות כדי לחייב את העלאתו למשאל עם. מארגני העצומה מקווים שהרוב יצביעו נגד החוק, שנכנס לתוקף ב-30 במרץ, 2015.
נושא מרכזי נוסף הוא פיקוח על מכירת כלי נשק. בעוד שהנשיא היוצא ברק אובמה נכשל בניסיונותיו להעביר חוקים לפיקוח נשק, במדינות וושינגטון, קליפורניה, מיין ונבאדה ייקחו את העניינים לידיהן, ויעלו להצבעה חוקים שאמורים להקשות על מכירת נשק כמו חיוב ביצוע בדיקות רקע לפני מכירה.
בחזית ההצעות ההזויות שעלו להצבעה אפשר לציין את דנבר, שתושביה יצביעו האם להקים ועדה מיוחדת שתעקוב אחר חייזרים, ואת אריזונה שתצטרך להכריע האם הגרנד קניון שייך לכל האמריקאים או רק להם.