FT
ניצחון של לה פן מפחיד את המשקיעים יותר מהברקזיט
התגובה החיובית בשווקים לתוצאות הסיבוב הראשון בבחירות בצרפת מעידה עד כמה הפחידה מועמדת הימין הקיצוני את המשקיעים, ועד כמה הם היו פסימיים. אף שלא ניתן לדעת אם שיאו של הגל הפופוליסטי עבר, זרימת ההון מארה"ב לאירופה והשווקים המתעוררים צפויה להימשך
אז עכשיו אנחנו יודעים איך השווקים מגיבים לחדשות פוליטיות שהם אוהבים לשמוע. אפשר לטעון שהשוק מייחס משמעות גדולה מדי לניצחון של עמנואל מקרון בסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות צרפת. אחרי הכול, רבים ציפו לכך ועדיין קיים סיכוי שמרין לה פן מהחזית הלאומית תזכה בנשיאות. אמנם יש לה פער אדיר לסגור, אבל לפני הסיבוב השני יש עוד שבועיים שבהם יכולים לצוץ חדשות או אירועים שישנו את התמונה. אבל לעת עתה, נשים את האפשרות הזו בצד ונניח שבניכוי התרחשות עתידית שאיננו יכולים לחזות כעת לה פן צפויה להפסיד.
- מקרון ולה פן נערכים לסיבוב השני בצרפת: "אלו הולכים להיות שבועיים מכוערים מאוד"
- תוצאות סופיות בצרפת: מקרון ניצח ויתמודד מול לה פן בסיבוב השני
- מקרון יצטרך הרבה נחישות וקצת מזל בשבועיים הבאים, ואולי גם בחמש השנים הקרובות
בצירוף מקרים מוזר למדי, שוקי ההימורים נתנו ללה פן כמעט בדיוק אותו סיכוי שהם נתנו למחנה הפרישה מהאיחוד האירופי ערב משאל העם על הברקזיט אשתקד.
אחרי משאל העם, הסיכויים לנצחון מחנה הפורשים עלו, מטבע הדברים, ל-100% והליש"ט ספגה ירידה של 10% בשעה לעומת הדולר. הסיכויים של לה פן לנצח מוערכים ביותר מ-15%, שיעור נמוך למירוץ של שני אנשים, אבל לא מבוטל בכלל עבור הסוחרים בשוקי ההון. עם זאת, העליות בשווקים שהביאה תחושת ההקלה בעקבות תוצאות הסיבוב הראשון היו דרמטיות.
הסיבה העיקרית לכך היא שניצחון של לה פן בבחירות לנשיאות צרפת הוא אפשרות מפחידה הרבה יותר עבור השווקים מאשר הברקזיט. ניצחון כזה יביא ככל הנראה את סופו של גוש היורו. אפילו אם הסוחרים תמחרו סיכוי נמוך יחסית שזה יקרה, הגיוני מאוד שההקלה שהביאה הידיעה שהאפשרויות לכך הצטמצמו תהיה אדירה. הצניחה העצומה בתשואות האג"ח הצרפתיות (במיוחד שמשווים אותן לעלייה בתשואות האג"ח הגרמניות) והדהירה של מניות הבנקים האירופיים מעידות על כך יותר מהכול. התוצאה, במונחי סחר גלובלי היא שאנחנו בסביבה שמעודדת נטילת סיכונים ((Risk-On מצד המשקיעים והן בסביבה שבה המשקיעים נוטים להמר על התחזקות הכלכלה (Reflation-On). עוצמת התנועה בשווקים שלשום רק מראה עד כמה לה פן הפחידה את המשקיעים.
כך שלמעשה, הסיכונים הגלובליים צפויים להצטמצם משמעותית. אי-הוודאות בבחירות בצרפת כנראה הורידו חלק גדול מהלחץ שהיה על הפדרל ריזרב לא להעלות את הריבית בחלון הקרוב, שייפתח ביוני. אחרי פרסום התוצאות, הלחץ עלה שוב. עם זאת, חשוב לשים לב שאף שהסיכוי להעלאת ריבית ביוני עלה ל-66% בערך, הסיכוי לשלוש העלאות ריבית עד סוף השנה נשאר פחות מ-50%. האמונה המחודשת בפריחה כלכלית נראתה בבירור גם בשוק המניות. ביום שני מניות מגזר הפיננסים היו אלו שרשמו את הביצועים הטובים ביותר, מכיוון שבנקים ומוסדות פיננסיים צפויים להרוויח מהעלאת הריבית. מנגד, מגזר הנדל"ן רשם את הביצועים הגרועים ביותר, מכיוון שהוא צפוי להיפגע מהעלאת הריבית. האם אנחנו נמצאים בגל חדש של ציפיות להתאוששות או אפילו של ציפיות לדעיכת הגל הפופוליסטי?
התשובה לכך מורכבת. הסנטימנט לקראת התאוששות כלכלית היה מראש שלילי יתר על המידה. המתיחות סביב הבחירות בצרפת היתה זרז לכך, אבל גם ההמתנה לקראת נתוני הצמיחה הראשונים שמושפעים ממדיניות טראמפ והניסיון שלו להעביר את רפורמת המס בקונגרס.
בהנחה שלא יהיו בקרוב חדשות מקרו-כלכליות או פוליטיות שליליות, יש סיכוי טוב שתגובת השווקים אתמול היתה חציית הגבול בין פסימיות לאופטימיות.
באשר לסיכוי שאנחנו אחרי שיאו של הגל הפופוליסטי – זו מסקנה שעדיין מוקדם להגיע אליה. מעצם הגדרתה, אופי הלאומנות משתנה מלאום ללאום ולכן לא יהיה חכם להקיש היקשים על מדינות אחרות על סמך התוצאות בצרפת. גם אם לה פן תפסיד בסופו של דבר, הבסיס הפוליטי שלה עדיין יהיה חזק ומצביעיה יצפו ממקרון לענות גם על צרכיהם. הסיכון הגדול הקרוב ביותר מבחינה זו היא איטליה, שבה כנראה ייערכו הבחירות בשנה הבאה.
ומה לגבי המניות האירופיות? הביקוש אליהן היה נמוך זה זמן, אבל המצב הזה הביא משקיעים רבים להמר על ריבאונד. כך שאין הפתעה בכך שבשנה האחרונה הן הפגינו ביצועים טובים יותר מהמניות האמריקאיות. האנליסט דידייה סנט-ז'ורז' מבית ההשקעות קרמיניאק מציין בצדק ש"משקיעים בינלאומיים רבים ניהלו סיכונים של תרחישים קיצוניים באמצעות אופציות. היציאה מהפוזיציות הללו תתרום לעליות בשווקים בטווח הקצר. מעבר לכך, המסלול הנוכחי של תנועת ההון הגלובלית, מארה"ב לאירופה והשווקים המתעוררים צפויה להמשיך. בהתחשב באי-הוודאות סביב רפורמת המס המתוכננת בארה"ב, התנועה הזו צפויה להשפיע על בעיקר על מגזר הבנקאות. אותן הסיבות ימשיכו לדחוף את שער היורו כלפי מעלה. אם נניח שמקרון ייבחר לנשיאות צרפת, השאלה הגדולה הבאה היא איזה הרכב יהיה לפרלמנט אחרי הבחירות אליו ביוני. התרחיש הטוב ביותר עבור השווקים הוא עלייתו של רוב ימין-מרכז שיתמוך ברפורמות שמתכנן מקרון".
קשה שלא להסכים עם הדברים הללו. עם זאת, ישנם כמה סייגים. ראשית, הציפיות לעלייה ברווחים החברות האירופיות הן כבר אופטימיות מאוד. להוציא את מגזר האנרגיה, הרבה תלוי בשני הרבעונים האחרונים של השנה כיוון שתוצאות הרבעון השני צפויות להיות פושרות למדי: עליה של 2.9% ברווחים ועלייה של 1.4% בהכנסות. אם זה ימשיך כך, ביצועי המניות האירופיות יתקשו להתעלות מעל ביצועי המניות האמריקאיות. שנית, ישנו גם את עניין ההערכה. בגדול, המניות האירופיות נשארו זולות בהשוואה למניות האמריקאיות, אבל המדינות המובילות באירופה כמו צרפת, גרמניה, ואיטליה כבר לא נראות זולות כל כך.
אפשר לצפות, אפוא, להמשך המגמה החיובית באירופה. אבל, יש סיכוי שהרווחים לא יהיו גדולים כמצופה כיוון שהמניות לא זולות כפי שהן היו בעבר.