תופעה סינית: "שבט האנשים עם הראש למטה"
הסינים מכורים לשימוש בסמארטפון באופן מסוכן בריאותית. במקרים אחרים ההתמכרות פשוט הורגת. ומה עושים השלטונות?
בחודש שעבר פורסם כי בית משפט בבייג'ינג קיבל את הערעור של חברת הרכבת התחתית העירונית בתביעה שהגישה נגדה אישה בת 27 שנפלה וסדקה את הגולגולת כשהרכבת נעצרה בפתאומיות. האישה, שאושפזה למשך 20 יום ולא יכלה לעבוד במשך עוד שמונה חודשים, תבעה פיצויים בגובה 240 אלף יואן (124 אלף שקל) עבור הוצאות רפואיות ואובדן הכנסות. בהחלטה הראשונה נקבע לאישה פיצוי של 117 אלף יואן, אך בערעור הציגה חברת הרכבת צילומים ממצלמות האבטחה שמראים כי בזמן עצירת הרכבת האישה מחזיקה את הסמארטפון במקום להחזיק במעקה. הפיצוי שניתן לה הופחת ל-56 אלף יואן ונקבע שהיא נושאת ברוב האחריות.
- פטריוטים, מכורים לאוכל ומרוכזים בעצמם: דברים שלמדתי על סינים
- דרמה בסין: המתכון הסודי לרוטב הצ’ילי המפורסם ביותר - נגנב
- קודם ניקח את דלהי: כך כבשה הטכנולוגיה הסינית את הודו
אם פעם חשבתי שהישראלים מכורים לסמארטפונים שלהם, מאז שעברתי לסין אני משוכנע שהמצב בארץ עדיין טוב, לפחות יחסית. בנסיעות הבוקר שלי ברכבת התחתית בבייג’ינג אני נדהם לגלות איך כולם מסביב צמודים לסלולרי כל הזמן. לפי סקר הסאבווי האישי שלי, בהשוואה לישראל הרבה יותר סינים צופים בסמארטפון בסדרות (לפעמים הם לא טורחים להשתמש באוזניות, אבל זאת בעיה אחרת), משחקים משחקים (גם מבוגרים משחקים כאן) או עושים קניות באינטרנט. לא מאוד מפתיע לכן שהתובעת הסינית נתפסה עם הסמארטפון ביד.
סין היא השוק הגדול ביותר לטלפונים סלולריים בכלל ולסמארטפונים ספציפית. לפי הערכות יש בסין כ-1.3 מיליארד טלפונים ניידים, מתוכם כ-500 מיליון סמארטפונים. בסקר שערכה חברת המחקר TNS ב-2015 נמצא כי זמן השימוש היומי הממוצע של צעירים סינים בני 16-30 בסמארטפון הוא השני בעולם אחרי זה של צעירי תאילנד. הצעירים הסינים מבלים 3.9 שעות בממוצע ביום מול הסמארטפון לעומת 3.2 שעות בממוצע עולמי. למתמכרים לסמארטפונים יש אפילו שם סיני "די טואו דזו” - שבט האנשים עם הראש למטה.
ההתמכרות לסמארטפונים כבר הובילה ללא מעט טרגדיות בסין. מקרים דומים כמובן התרחשו גם במקומות אחרים בעולם אך בסין המרושתת במצלמות אבטחה הכל מתועד ואיכשהו תמיד מוצא את דרכו לרשתות החברתיות.
בסוף 2016 התפרסם וידיאו בו פעוטה בת שנתיים ממחוז חונאן נדרסה למוות על ידי רכב חולף בכביש, כשאימה עומדת צעד מאחוריה אך עסוקה בסמארטפון. מקרה לא פחות מזעזע התרחש בינואר השנה בבריכה במחוז שאאנשי במרכז סין. מצלמות האבטחה במקום תיעדו ילד בן 4 נאבק במים במשך 3 דקות כשאימו עומדת עם הגב אליו ועסוקה בטלפון. הילד טבע ומת. בשנה שעברה צעירה בת 28 ממחוז ג’ג’יאנג שצפתה במסך מעדה, נפלה לתעלת מים וטבעה למוות.
במקרים אחרים ההתמכרות לסמארטפון נגמרת רק בנזקים רפואיים. כך לפני חודשיים הגיעה לבית החולים בעיר החוף צ'ינגדאו נערה בת 14 שאינה יכולה ליישר את הצוואר כראוי כלפי מעלה, לאחר שהעצמות בעמוד השדרה העליון שלה התעקמו. מצב כזה שמלווה בסחרחורות וכאבים נפוץ בדרך כלל רק בקרב בני 50 פלוס. אביה של הנערה צוטט בתקשורת הסינית כאומר שמלבד השיעורים בבית הספר, בתו נהגה לבלות את כל שעות הערות עם הטלפון הנייד צופה בסרטונים או משחקת משחקים. כדי שמצבה לא יחריף, הרופאים הגבילו את השימוש שלה בטלפון לשעתיים בלבד ביום.
לפי מחקר של אוניברסיטת בייג'ינג שהתפרסם החודש, מחצית מהסינים צפויים לסבול מקוצר ראייה עד שנת 2020. הצפייה במסכי מחשב וסמארטפון היא אחד הגורמים המזיקים לעיניים בעוד יציאה החוצה וחשיפה לאור שמש תורמת לבריאות העיניים.
הרשויות בסין מנסות להילחם בתופעה של התמכרות לסמארטפונים ונזקיה, למשל באמצעות פרסום. ברכבת התחתית בעיר צונג צ'ינג בדרום-מערב סין פורסמה בחודש שעבר מודעה ובה נכתב כי "גם אם הם רחוקים 500 ק”מ זה מזה, בני זוג שנועדו להיות ביחד יפגשו בסוף, אבל אם הם עסוקים בטלפון הם יכולים להיות אחד מול השני ולא להיפגש". בקמפיין אחר שהופץ בסין נראה ילד בוכה בזמן שאביו עסוק בטלפון. "ככל שאתה מחובר (לטלפון), כך אתם פחות מתחברים", נכתב במודעה.
בעיר חפיי במזרח סין הגיעו 5,000 בני אדם לאירוע שנערך בשנה שעברה בכיכר המרכזית תחת הכותרת "הנח את הסמארטפון בצד וגע בעולם". כדי להיכנס לאירוע המשתתפים נדרשו להפקיד את הסמארטפון שלהם באחסון למשך שעתיים לפחות וליהנות מהמשחקים שנערכו במקום. במסעדה אחת בבייג'ינג אפילו הגדילו והציעו בכל יום שני הנחה של 50% על המנות למי שיסכימו להשאיר את הסמארטפון באחסון בתאים מיוחדים. מעבר לגימיק השארת הטלפונים הסלולריים בחוץ אמורה לסייע למסעדה לזרז את התחלופה בשולחנות כיוון שאנשים יסיימו את האוכל מהר יותר.
כותב טורים בעיתון הממשלתי צ'יינה דיילי ציין כי ההזדמנות היחידה לראות סינים שאינם מתעסקים בטלפון היא כשהם אוכלים סרטנים, מלאכה שמנונית ומלוכלכת שדורשת קילוף ופיצוח. “מחמם את הלב לראות את הסועדים מדברים וצוחקים פנים מול פנים כשהסמארטפון שלהם רחוק מהישג יד”, כתב בעל הטור.