ניתוח כלכליסט
קרע יש לא רק באוזון: פסגת ה־G20 הסתיימה בהגדרת הממשל האמריקאי כגורם בדלני
הפסגה הראשונה מסוגה שבה השתתף נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לוותה בהפגנות סוערות ששיתקו את העיר המארחת המבורג. למרות הבנות בנושא סחר בינלאומי, ההצהרה המסכמת שירטטה גבול ברור בין ארה"ב לבין יתר המדינות בנושא שינוי האקלים
פסגת מנהיגי 20 הכלכלות הגדולות בעולם, G20, ננעלת הערב בהמבורג, גרמניה, בהצהרה החושפת את הקרע בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לבין מנהיגי יתר 19 המדינות.
- ההצהרה המסכמת בפסגת ה-G20: פשרה בנושא הסחר העולמי, אי הסכמות על אקלים
- טראמפ לחץ: "התערבתם בבחירות?". פוטין הכחיש
- נעילה חיובית בוול סטריט אחרי דוח התעסוקה ופסגת טראמפ-פוטין
מרתון דיונים שהתקיים היום הוליד הצהרה שאמנם תומכת בסחר חופשי ומגנה פרוטקציוניזם, אך מכילה פסקה חסרת תקדים שבה מודגשת המחלוקת העמוקה בין ארה"ב לבין יתר המדינות בעניין האקלים.
"ארה"ב של אמריקה הודיעה כי היא תחדל מהחתירה ליעדי ריסון פליטות גזי החממה שהיא התחייבה להן בהסכם פריז", נכתב בהצהרה. "מנהיגי יתר המדינות תופסים את הסכם פריז כבלתי הפיך, ושבים ומדגישים את החשיבות שבהתחייבות המדינות המפותחות לסייע למדינות המתפתחות אמצעים להשגת יעדי הפליטות".
בנוסף, במסיבת העיתונאים של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עם פרסום ההצהרה המשותפת, היא גינתה בתוקף את עמדתה של ארה"ב. מרקל חזרה גם על דעתה כי על האיחוד האירופי "לקחת אחריות על גורלו", לאור עמדות הממשל בוושינגטון. מרקל ציינה ש"שיתוף הפעולה עם האמריקאים הוא חשוב", אך בכמה נושאים, וביניהם סחר, קשה להגיע להסכמות עמו.
עם זאת, חלקים אחרים בהצהרה הצליחו בכל זאת להציג מראית עין של חזית אחידה עם וושינגטון. לאור העובדה הזו, הקנצלרית מרקל, ששימשה כנשיאת הפורום מתוקף היותה ראש המדינה המארחת, יכולה לראות בהצהרה המסכמת הישג, במיוחד לקראת הבחירות שייערכו בספטמבר.
בעניין סחר בינלאומי, ההצהרה המסכמת הדגישה את חשיבותו של סחר חופשי והוגן בין מדינות, והכירה בזכות של מדינות לנקוט ב"צעדים לגיטימיים" במקרה של מחלוקות. נוסח זה דומה להבנות שהושגו בפסגת G7 שנערכה באיטליה בחודש מאי. המנהיגים התחייבו גם לגבש "במהירות" מדיניות מוסכמת לריסון תפוקת היתר של פלדה, שנמכרת במחירי היצף. אף שההצהרה לא ציינה זאת, מכירת פלדה סינית במחירים נמוכים ממחיר השוק הן מחלוקת בת כמה שנים בין האיחוד האירופי, ארה"ב וסין.
"הצלחנו להשיג הצהרה של G20 ולא של G19", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" בכיר במשלחת האיחוד האירופי. "בסופו של דבר, כל הדברים החשובים נמצאים שם, אז אפשר להגיד שמדובר בהישג", הוא הוסיף.
לאורך כל פסגת G20 התקיימו בהמבורג הפגנות המוניות, שחלקן התפתחו לעימותים אלימים עם המשטרה הגרמנית. המפגינים מחו, בין היתר, על ההשפעה שיש לתאגידים בינלאומיים על הנהגות המדינות, על נסיגתה של ארה"ב מהסכם פריז למאבק בשינוי אקלים. בחלק מהאירועים שרפו המפגינים מכוניות וניפצו זגוגיות של המלונות שבהם שהו המשלחות לפסגה.