משבר הסחר עם ארה"ב יזניק את פרויקטי הרכבת בסין ב־40% תוך שנה
סין אישרה פרויקטי רכבת חדשים בשווי כולל של יותר מ־125 מיליארד דולר בחודש החולף. זאת, במסגרת הגדלת קצב ההוצאות הפיסקאליות, שנועדה להתמודד עם ההאטה בכלכלה ולהעניק לה יותר מרחב נשימה במאבק מול וושינגטון
- סין: העודף המסחרי שלנו מול ארה"ב - הגבוה ביותר מאז 2006
- "אנחנו חסקה בין אוקיינוסים במאבק של ארה"ב מול סין"
- הבהלה החדשה לזהב בסין: ביטוחי בריאות פרטיים
מאז 5 בדצמבר אישרה נציבות הפיתוח והרפורמה הלאומית - גוף התכנון המרכזי בסין - פרויקטי רכבת עירוניים בשמונה ערים ואזורים. ההשקעה מגיעה על רקע חידוש המו"מ בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לנשיא סין שי ג'ינפינג, במסגרת הפסקת אש בת 90 יום שתפקע ב־2 במרץ.
תוכנית הרכבות משקפת את חששות בייג'ינג מפני האטה בצמיחה, לאחר שנתונים רשמיים שפורסמו החודש הצביעו על התכווצות חודשית ראשונה בייצור מאז 2016. במסגרת הפיתוח המואץ תוסיף סין 6,800 ק"מ של מסילות רכבת ב־2019, זינוק של 40% לעומת 2018. כמחצית מהמסילות מיועדות לשמש רכבות מהירות. במסגרת הפרויקטים החדשים יתווספו, בין השאר, תשעה קווי רכבת חדשים בשנגחאי.
מדובר בהיפוך מגמה לעומת תחילת 2018, אז ביטלה בייג'ינג במפתיע קווי רכבת מתוכננים בכמה ערים על מנת להאט את העלייה בהיקף החובות של הממשלות המקומיות.
במהלך העשור האחרון, מאז המשבר הכלכלי הגלובלי, סין הקימה כמה מפרויקטי התשתית המתקדמים בעולם, ובהם רשת הרכבות המהירות הארוכה בעולם המכסה 25 אלף ק"מ. אך בעוד הנתח שלה מכלל מסילות הרכבת העירוניות בעולם עמד ב־2018 על 30%, נתח הנוסעים הגיע רק ל־25% . נתון זה מלמד על תת־שימוש בחלק מהקווים, כך לפי איגוד התחבורה הציבורית הבינלאומי.
גם על רקע נתונים אלה, חלק מהכלכלנים סבורים כי יש מקום להזרמת השקעות נוספות לתשתיות במדינת הענק. "סין הזרימה עודף השקעות לתשתיות תעשייתיות, אבל הדבר לא נכון לגבי תשתיות באופן כללי", כך לפי בו ז'ואנג, כלכלן סין בחברת הייעוץ TS לומבארד, בבייג'ינג. "קיים מחסור בהשקעות בתשתיות עירוניות, רכבות תחתיות, סניטציה וכל מה שקשור לשירותים עירוניים", ציין.
על פי הערכות הבנק ההולנדי ING, בייג'ינג תזרים תמריצים פיסקאליים בגובה 4 טריליון יואן השנה, כדי לסייע בנטרול הירידה בביקושים כתוצאה ממלחמת הסחר. "חלק מהכסף ישמש לפירעון חובות והשאר יזרום לפרויקטי תשתיות שיתמכו בפעילות הייצור, במקרה שמלחמת הסחר תסלים", כך לפי אייריס פאנג, כלכלנית סין ב־ING.