$
חברה וסביבה

כמה זמן מסך הרשו ביל גייטס וסטיב ג'ובס לילדים שלהם

מנהלי ענקיות הטכנולוגיה אסרו על ילדיהם כמעט לחלוטין להשתמש במוצרים שהם עצמם יצרו - מה הם ידעו שאנחנו לא יודעים?

שירות כלכליסט 10:4305.10.19
מחקרים רבים שפורסמו לאחרונה מצביעים על הנזק שגורם השימוש בסמארטפונים למוח של צעירים. כך למשל, ארגון הבריאות העולמי (WHO) פרסם המלצות להורים לפיהם יש להגביל את זמן המסך לשעה אחת בלבד ביום לילדים מתחת לגיל חמש. במקביל, מחקרים אחרים מצאו כי הסיכוי לדיכאון בקרב נערים ונערות בכיתה ח' מזנק ל-27% בשל שימוש תכוף במדיה החברתית.

עם זאת, ייתכן כי הכתובת הייתה על הקיר כבר מההתחלה. כך לפחות לפי אנשי החינוך ג'ו קלמנט ומאט מיילס, מחברי הספר חינוך מסך: שני מורים ותיקים חושפים כיצד שימוש יתר בטכנולוגיה הופך את הילדים שלנו לטיפשים (Screen Schooled: Two Veteran Teachers Expose How Technology Overuse is Making Our Kids Dumber).

 

לטענתם, שניים מהשמות הגדולים ביותר של התקופה האחרונה בטכנולוגיה – ביל גייטס וסטיב ג'ובס – כמעט ולא הרשו לילדים שלהם לשחק עם המוצרים שהם עצמם יצרו. "מה יודעים מנהלי חברות הטכנולוגיה העשירים האלה על המוצרים של עצמם שהצרכנים לא יודעים?" כתבו.  

ביל גייטס וסטיב ג'ובס ב-1991, יצרו טכנולוגיה שמנעו מילדיהם הפרטיים ביל גייטס וסטיב ג'ובס ב-1991, יצרו טכנולוגיה שמנעו מילדיהם הפרטיים צילום: גטי אימג'ס

 

 

באתר ביזנס אינסיידר הרימו את הכפפה ובדקו כיצד בכירי עמק הסיליקון מגבילים את זמן המסך של הילדים שלהם, על אף שהם מוכרים מכשירים לילדים בכל רחבי העולם.

 

ביל גייטס: אחד המנהיגים המשפיעים ביותר בתעשיית הטכנולוגיה, הגביל את זמן השימוש בטכנולוגיה בבית: ב-2007 גייטס, לשעבר מנכ"ל מיקרוסופט, החליט להגביל את זמן המסך של הילדים, זאת לאחר שבתו החלה לפתח חיבור לא בריא למשחק מחשב. הוא גם רכש לילדים שלו את הטלפון הנייד שלהם רק בגיל 14.

 

סטיב ג'ובס: על אף שיצר את האייפד, לא הרשה לילדים שלו להשתמש בו. ג'ובס שכיהן כמנכ"ל אפל עד מותו ב-2012, חשף בריאיון שהעניק שנה קודם לכן לניו יורק טיימס כי הוא אוסר על ילדיו להשתמש בטאבלט שהשיק באותו הזמן. "אנחנו מגבילים את השימוש בטכנולוגיה בבית", הודה. טוני פאדל, מיוצרי האייפוד הודה לאחרונה כי הוא מעריך שלו ג'ובס היה בחיים היום הוא היה מתייחס לחשש מהתמכרות הצעירים לטכנולוגיה. "הוא היה אומר – אנחנו צריכים לעשות משהו בנידון", אמר.

 

בכירים נוספים בתעשיית הטכנולוגיה, כמו מנכ"ל סנאפצ'ט אוון שפיגל ומנכ"ל גוגל סונדר פיצ'אי מגבילים גם כן את זמן המסך של הילדים. שפיגל הודה בריאיון לפיננשל טיימס כי הוא ואשתו הדוגמנית מירנדה קר מאפשרים לילדים זמן מסך של שעה וחצי בלבד בשבוע. לשם השוואה, צעירים משתמשים באפליקציה של סנאפצ'ט יותר מכל פלטפורמה של מדיה חברתית אחרת, כך לפי סקר שערכו בשנה שעברה במכון המחקר Pew.

 

בדומה, פיצ'אי סיפר לניו יורק טיימס כי לבנו בן ה-11 אין בכלל טלפון נייד, והוא מגביל גם את הצפייה שלו בטלוויזיה.

 

גם מנכ"ל אפל הנוכחי טים קוק ומנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה הביעו דעות נגד שימוש יתר בטכנולוגיה בקרב ילדים.

 

לפי מחברי הספר, בתי הספר הרגילים בעמק הסיליקון מתאפיינים בחוסר שימוש בטכנולוגיה בולט, שכולל לוחות גיר ושימוש בעפרונות. במקום ללמוד כיצד לכתוב קוד, הילדים לומדים כישורים רכים יותר כמו שיתופי פעולה ושמירה על כבוד. כך למשל, בבית הספר ברייטוורקס בסן פרנסיסקו הילדים מפתחים את היצירתיות שלהם על ידי בניית דברים ולמידה בכיתות בתוך בתי עץ.

 

לעומת זאת, בתי ספר עם תקציבים נמוכים דווקא מגבירים את התלות הטכנולוגית בניסיון לעזור לפתור את בעיית המחסור במורים. אולם, הורים התלוננו שפלטפורמת לימוד שמומנה על ידי מארק צוקרברג גרמה לתלמידים מכאובים פיסיים ומנטאליים, כך דיווח הניו יורק טיימס.

 

 

ביל גייטס עם אישתו מלינדה וילידהם ג'ניפר, רורי ופיבי ביל גייטס עם אישתו מלינדה וילידהם ג'ניפר, רורי ופיבי צילום: twitter / Melinda Gates

 

 

המומחים גם מציינים שעל אף שבבית גייטס מגביל את זמני המסך, הוא דווקא פועל לקידום השימוש במכשירים אלקטרוניים בבתי ספר.

 

גייטס מתעניין בשנים האחרונות בתחום החינוך מותאם אישית, גישה שמשתמשת במכשירים אלקטרוניים כדי לעזור להתאים את השיעורים לכל תלמיד. בפוסט שפרסם לאחרונה בבלוג שלו, שיבח גייטס את בית הספר סאמיט סיירה בסיאטל, שבונה את המערכת מסביב ליעדים שמציבים לעצמם התלמידים, כמו להתקבל לקולג' מסוים. המורים בתחום החינוך המותאם אישית הופכים להיות יותר כמו קואצ'רים , ועוזרים להחזיר את התלמידים למסלול במקרה הצורך.

 

במקרים האלה הטכנולוגיה משמשת כאפשרות ובדרכים שאפילו גייטס מודה כי הן מסייעות לפיתוח התלמיד, ולא כבידור בלבד.

 

"למידה מותאמת אישית לא תרפא את כל הבעיות", כתב גייטס, אך הודה כי הוא "מלא תקווה שהגישה הזו תוכל לסייע לצעירים רבים לנצל את הכישרונות שלהם בצורה מלאה".

קלמנט ומיילס טוענים בספר שלהם שההורים העשירים של עמק הסיליקון מודעים יותר לכוח הההתמכרות החזק של הסמארטפונים, הטאבלטים והמחשבים לעומת הציבור הכללי, זאת על אף שהם מתפרנסים מיצירה והשקעה בטכנולוגיה הזו. "מעניין לחשוב על כך שבבית הספר הציבורי המודרני, שבו מחייבים את הילדים להשתמש במכשירים כמו אייפד, הילדים של סטיב ג'ובס הם בין הבודדים שלא לוקחים בזה חלק", ציינו.

 

הילדים של ג'ובס כבר סיימו את הלימודים שלהם, כך שאי אפשר לדעת כיצד המייסד המנוח של אפל היה מגיב לטכנולוגיה החינוכית. אך קלמנט ומיילס מעריכים שאם ילדיו של ג'ובס היו לומדים בבית ספר ממוצע בארה"ב, הם כנראה היו משתמשים בטכנולוגיה בכיתה יותר מכפי שהיו משתמשים בה בבית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x