$
קורונה

משבר הקורונה

מושל ניו יורק: "הסגר יהיה ארוך"

מספר חולי הקורונה במדינת ניו יורק הוא הגבוה בארה"ב ומהגבוהים בעולם. המושל קואומו: "מדינות ארה"ב מתחרות ביניהן על ציוד חירום". מומחי מגפות ל"ניו יורק טיימס": "רק סגר מחמיר יעצור את הנגיף"

תמר טוניק 09:4124.03.20

מושל מדינת ניו יורק אנדרו קואומו נתן אור ירוק שלשום להקמת בתי חולים ארעיים ברחבי המדינה, בהם ארבעה במרכז הכנסים ג'אוויץ במנהטן. זאת כדי להיערך לקריסה אפשרית של מערך בתי החולים הקבוע לאחר שמספר מקרי הקורונה בניו יורק חצה את ה־15 אלף ועומד כעת על 5% מכלל המקרים בעולם.

 

"זה עניין של חיים ומוות", הזהיר קואומו במסיבת עיתונאים באולבני. "אם נקים את המתקנים הללו ונקבל אספקה, אנחנו נציל חיים. אם לא, נאבד חיים. מבחינתי, חייבים להתחיל בבנייה מחר. יש לנו 53 אלף מיטות פנויות. כרגע, העקומה מראה שאנחנו עשויים להזדקק ל־110 אלף מיטות, כך שאין ספק שיש פה בעיה".

 

מושל ניו יורק אנדרו קואומו. "די לספסרות בציוד חירום" מושל ניו יורק אנדרו קואומו. "די לספסרות בציוד חירום" צילום: בלומברג

 

צווי פינוי הוקפאו ל־90 יום

 

לדבריו, בשל מחסור חמור במכונות הנשמה, מסכות ושאר ציוד חיוני, מדינות בארה"ב מתחרות זו בזו על האספקה הדלה. פיקוח פדרלי, ציין קואומו, ישים לכך קץ, כמו גם לספסרות ולנסיקה במחירים. "מסכות שבעבר שילמנו עליהן 85 סנט עולות כעת 7 דולר". מושל מדינת אילינוי ג'יי.בי פריצקר תיקף את דברי קואומו. "אנחנו צריכים מיליוני מסכות ומאות אלפי חלוקים וכפפות", אמר. "אנחנו מקבלים רק קומץ מזה, כך שאנחנו מתחרים בשוק הפתוח על המוצרים הללו".

 

במסגרת המהלכים להגדלת מספר מיטות האשפוז, קואומו ביקש כי חיל ההנדסה יקים בתי חולים זמניים בלונג איילנד ובווסטצ'סטר, מוקדי התפרצות המגפה במדינת ניו יורק. "אני מבקש מהנשיא לפעול כפי שפעלנו במדינת ניו יורק. לחתוך בבירוקרטיה, לקצר הליכים, בואו נקים את בתי החולים הללו לפני שהעקומות יזנקו לשיא".

 

במקביל, מדינת ניו יורק פנתה לממשל הפדרלי בדרישה לשריין עבורה 830 אלף מנות של שלוש תרופות ניסיוניות, בהן תרופה לטיפול במלריה, שהראו סימנים מבטיחים בטיפול בתסמיני המחלה. הניסויים בהן יחלו בניו יורק היום.  

ניידות של משטרת ניו יורק בטיימס סקוור, שלשום ניידות של משטרת ניו יורק בטיימס סקוור, שלשום צילום: AFP

 

ביום שישי, קואומו הפעיל את הצו הדרמטי ביותר עד כה כאשר הורה כי 100% מהעובדים הלא חיוניים יישארו בבתיהם. "אני מקבל אחריות מלאה. אם מישהו לא מרוצה, תאשימו אותי", אמר. במקביל הוא הודיע על הקפאת פינויים של תושבים מבתיהם למשך 90 יום. קואומו הזהיר עוד כי על תושבי ניו יורק להיערך לסגר של חודשים. "זה לא מצב קצר מועד. זה ייקח ארבעה, שישה, או תשעה חודשים".

 

גישתו הבלתי מתפשרת של קואומו הפכה אותו לגיבור לאומי לנוכח התגובה המגומגמת של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. רשתות הטלוויזיה בכבלים משדרות באופן קבוע את מסיבת העיתונאים היומית שלו, שעולה לאוויר לפני התדרוך של הבית הלבן. "לאמריקאים מגיע לדעת את האמת", אמר שלשום לרשת אן.בי.סי. "זה רק מחמיר, ובאפריל ומאי יהיה הרבה יותר גרוע".

 

"אין מקום לפוליטיקה"

 

ברקע אזהרות קואומו, תריסר מומחים מובילים, ובהם יו"ר הפאנל המייעץ לארגון הבריאות העולמי (WHO) ד"ר דיוויד ל. היימן, הדגישו בשיחה עם "הניו יורק טיימס" את החשיבות הרבה שבהטלת סגר כדי לעצור את התפשטות הנגיף. לפי היימן, בשל נטיית הנגיף להדביק קבוצות, כמו משפחות, חברים וקולגות, בידוד יסייע בהכלה. "יש לאבחן התפרצויות מקומיות ולעצור אותן", הדגיש.

 

המומחים, כולם בעלי ניסיון בבלימת מגפות ובהן איידס, מלריה, שחפת ואבולה, אמרו עוד כי יש לדאוג להפרדה של החולים מהבריאים באמצעות מערכות ייעודיות. עוד ציינו את החשיבות הרבה שבהגבלת התנועה בתוך ערים. בשורה התחתונה, סבורים המומחים, יש לאפשר למדענים לנהל את המשבר, ולא לפוליטיקאים. "אין מקום לפוליטיקה בזמן מצב חירום רפואי", ציינו.

x