כחלון גבר רק על היריב הסלולרי, אבל זה היה בדיוק היריב הנכון
כהונת שר התקשורת משה כחלון תסתיים בלי שמכרז הסיבים התקדם ובלי שינוי בשוק הסיטונאי, אך הצרכנים יזכרו לו בעיקר את הפחתת החשבונית שקיבלו מחברות הסלולר. בפני כחלון הצעה להצטרף לעסקיו של קובי מימון
יממה לאחר שהודיע על פרישתו, התייצב אתמול בצהריים שר התקשורת והרווחה משה כחלון בישיבת סיעת הליכוד ומסר הצהרה: "הודעתי על פרישה מהתמודדות לכנסת, אבל אני כמובן לא פורש מהליכוד. אקח חלק במערכת הבחירות הקרובה, אסביר ואקדם את דרך הליכוד כדי שתנועה מפוארת זו תמשיך להנהיג את המדינה. זו הממשלה הכי חברתית שאני מכיר. ממשלת נתניהו תמשיך ברפורמות".
- כחלון: "פורש מהכנסת, לא מהליכוד"
- נתניהו לא מרים ידיים: ינסה לשכנע את כחלון להישאר בליכוד
- המפץ הסלולרי: האם רפורמת המכשירים תוזיל אותם?
עוד אמר כחלון כי בכוונתו לפעול לשינוי שיטת הממשל ולטובת מעמד הביניים והשכבות החלשות. "אני מאמין בערכי הליכוד, כלכלה ושוק חופשיים ויצירת מקומות עבודה. זו הדרך האמיתית".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בישיבה כי בכוונתו להמשיך ולנסות לשכנע את כחלון לחזור לפוליטיקה. לדברי נתניהו, "מקומו של כחלון איתנו בהובלת המדינה. הוא ביצע רפורמות חשובות שהן חלק מדרך הליכוד".
מיד לאחר פרישתו של כחלון נפוצו שמועות ביחס לתוכניותיו לעתיד, במיוחד במגזר העסקי. אחת האפשרויות היא הצטרפות לעסקיו של איש העסקים קובי מימון המקורב לכחלון ואשר כבר הציע לו לפני מספר חודשים לפרוש ולנהל את עסקי הגז של קבוצת ישראמקו שבבעלותו.
הרפורמה בסלולר מורגשת
כחלון קנה את החיבוק החם של כלי התקשורת והציבור באמצעות פעילות נמרצת בשוק הסלולר. השינוי הגדול ביותר שביצע כחלון בשוק הסלולר הוא זה שנמדד בכיסו של הצרכן: בין השנים 2009 ל־2012 הסכום הממוצע שהכניסו שלוש חברות הסלולר הגדולות מלקוח נחתך ב־55-30 שקל. הכנסת המתחרים החדשים סימנה סופית את פתיחת השוק לתחרות אך קדמה לכך פעילות הדרגתית ענפה.
בינואר 2011 נכנסה לתוקף הפחתת דמי הקישוריות - הסכום הנוסף שמשלם הצרכן לחברת הסלולר שמקבלת את
השיחה הנכנסת. כחלון חתך באחת את דמי הקישוריות מ־25.1 אגורות ל־6.8 אגורות. דמי קישוריות גבוהים היוו גם חסם כניסה משמעותי לשחקנים חדשים. לאחר ההפחתה כחלון דאג להסיר את חסמי המעבר שהיו ללקוחות בין החברות - באמצעות הפחתה ומאוחר יותר גם ביטול קנסות היציאה בענף.
כחלון גם חתום על תיקונים צרכניים, החשוב שבהם הוא חובת הצגת טופס שירותים החלה על חברות הסלולר. הטופס מאפשר לצרכני הסלולר לחסום שירותי תוכן מתחדשים. מגוון חברות עלומות הפילו בפח צרכנים שטעו לחשוב שהם משחקים במשחק וירטואלי נושא פרסים, אך חויבו על כך בקביעות ובחוסר מידתיות בחשבון הסלולר.
מיזם הסיבים מתעכב
ואולם, בעוד שכחלון חותם את כהונתו כשר לענייני סלולר, שוק הטלוויזיה והאינטרנט נהנה בעיקר מהבטחות שלא מומשו. שתי הגדולות הן מיזם הסיבים בשיתוף חברת החשמל והשוק הסיטונאי. כבר שלוש שנים מנסים כחלון, רשות החברות באוצר וחברת החשמל להתניע את המכרז שבסופו ייבחר משקיע חיצוני שיקים עם חברת החשמל חברת תקשורת חדשה. המתמודדים טענו כי תנאי המכרז לא אטרקטיביים, המדינה הקלה ומועד פרסום המכרז נדחה שוב ושוב.
באשר לרפורמה בשוק הסיטונאי, משמעותה היא לאפשר לחברות תקשורת כמו סלקום ופרטנר לחכור תשתית קווית מבזק ו־HOT כדי להציע לצרכן שירותים מתחרים. אך אחרי כברת דרך של חמש שנים, הסכם בין החברות עדיין אין והשר לא דאג לסמכויות שיאפשרו לו להתערב במקרה של כישלון במשא ומתן.
בחודש יוני פורסם שכחלון מתכנן להגיש הצעה לשינוי חוק, ולפיה מערך עידן פלוס יועבר לגוף פרטי. כחלון הודיע כי הגוף החדש שיחזיק במערך ימשיך להציע ערוצים בחינם אך יוכל גם לתת תחרות ל־HOT ו־yes באמצעות הרחבת מגוון הערוצים וגביית תשלום עבור ההרחבה. ואולם התיקון בחוק טרם הוגש.