בלעדי לכלכליסט
בזק לא תורשה לגבות כסף מספקיות אינטרנט
בעקבות הטענות שעלו מסלקום ופרטנר בשלב השימוע, רשות ההגבלים העסקיים מתכוונת להחמיר את הדרישות לאישור המיזוג בין בזק ו־yes
רשות ההגבלים העסקיים מתכוונת להחמיר את התנאים לאישור המיזוג בין בזק ל־yes בעקבות השימוע שפרסמה בנושא זה בסוף נובמבר, כך נודע ל"כלכליסט".
קראו עוד בכלכליסט:
- מיזוג בזק ו-yes: הציבור מוזמן להגיש התנגדויות למהלך עד לסוף החודש
- משרד התקשורת ידרוש לשווק חבילות אינטרנט קטנות וזולות
- הרפורמה שנתקעה: מהפכת המחירים בשוק התקשורת פסחה על בזק
אובדן הכנסות לא מבוטל
הרשות הציבה את התנאי הנ"ל כדי לעודד כניסת מתחרים חדשים לשוק הטלוויזיה הרב־ערוצית, שכן שידורי טלוויזיה המועברים על גבי רשת האינטרנט (IPTV) אמורים להגדיל מאוד את התעבורה וכתוצאה מכך לחייב את החברות המשדרות בתשלומים גבוהים לבזק ול־HOT.
רון אילון, מנכ"ל yes צילום: אריאל בשור
עם זאת, החברות סלקום ופרטנר הגישו במסגרת השימוע הסתייגויות מהתנאים שקבעה הרשות וביקשו להחמירם. החברות, שמתפקדות גם כספקיות אינטרנט תחת המותגים נטוויז'ן ו־012, טענו כי יש לבטל את כל התשלומים לבזק על העברת שידורים על גבי הרשת שלה, מפני שלא ניתן יהיה להפריד בין שידורי טלוויזיה שמועברים על גבי הרשת לבין צריכת תכני וידיאו (סטרימינג) על ידי לקוחות. ברשות ההגבלים מתכוונים להיענות לדרישת סלקום ופרטנר, צעד שלפי הערכות יגרום לבזק אובדן הכנסות של כ־30–40 מיליון שקל בשנה.
למרות הפגיעה הצפויה בהכנסות, ההערכות הן כי החברה תסכים לתנאים שתגדיר רשות ההגבלים העסקיים ותבצע את המיזוג. כיום מחזיקה בזק, שבשליטת שאול אלוביץ' (באמצעות חברות נוספות), ב־49.8% ממניות yes ונאסר עליה להגדיל את אחזקותיה בחברה מעל ל־50%. בשאר המניות מחזיקה יורוקום, גם היא בבעלות אלוביץ'. המיזוג בין בזק ל־yes עומד על הפרק כבר כעשור, כשרוב הזמן התנגדה לכך רשות ההגבלים בטענה כי המהלך ימנע הקמת חברת טלוויזיה רב־ערוצית שלישית, אולם בשנה האחרונה הושגו הסכמות בין הצדדים, שסללו את הדרך לאישור המהלך בתנאים מגבילים.
סוף לבלעדיות של yes
בין התנאים הנוספים שרשות ההגבלים תטיל על בזק ו־yes - ביטול הסכמי הבלעדיות שחתמה חברת הלוויין מול ספקי תוכן מחו"ל, כך ששחקנים חדשים שייכנסו לשוק הטלוויזיה יוכלו גם הם לשדר את הסדרות והערוצים ש־yes קנתה. לאחר אישור המיזוג תצא לפועל עסקת בעלי עניין ענקית, במסגרתה תקנה בזק את המניות של אלוביץ' בחברת הלוויין. הנושא המרכזי יהיה המחיר שתשלם בזק, כשבשוק מעריכים כי שווי המניות שלו עומד על 600–700 מיליון שקל, בעוד הוא צפוי לטעון כי שוויין עולה על מיליארד שקל.
מרשות ההגבלים נמסר בתגובה כי "הרשות פרסמה בנובמבר האחרון טיוטת תנאים להערות הציבור, בטרם תאשר את המיזוג. כאשר ייקבעו התנאים הסופיים הם יפורסמו ברבים".