$
חדשות טכנולוגיה

נחשף בכלכליסט

קוואלקום רכשה את ווילוסיטי בכ- 400 מיליון דולר

המשקיע הראשון בחברה, חיים סדגר מסקויה: "אמרתי ליזמים שזה לא יעבוד, והם הוכיחו לי אחרת"

אסף גלעד 07:5303.07.14

ענקית השבבים קוואלקום הודיעה הלילה על רכישת הסטארט-אפ הישראלי ווילוסיטי (Wilocity) מקיסריה. סכום הרכישה לא פורסם אך הוא מוערך בכ- 380-400 מיליון דולר. בחברה הצטברה גם קופת מזומנים של עשרות מיליוני דולרים הנכללים ברכישה. המשא ומתן לרכישה שנערך בין קוואלקום לווילוסיטי נחשף לראשונה ב"כלכליסט" בתחילת חודש מאי.

 

סגירת העסקה, כמו גם ההודעה עליה הלילה, הגיעה באיחור משמעותי לאחר החתימה על העסקה שאירעה כבר לפני מספר שבועות. מאז, כבר הספיקה ווילוסיטי להודיע לעובדים על העסקה והחלה בעבודת אינטגרציה לשילוב מוצריה בטכנולוגיה של הרוכשת, זמן רב לפני ההודעה הרשמית הלילה. ווילוסיטי משלבת את הטכנולוגיה שלה להעברת מידע מהירה בין מכשירים בקצב של 5-7 גיגה ביט לשנייה, בחטיבת ה- WiFi של קוואלקום המבוססת על רכישת אתרוס, המנוהלת על ידי אמיר פיינטוך, הישראלי הבכיר בחברה. לפי ההודעה, הטכנולוגיה של ווילוסיטי תושלב בשבבי הסנאפדרגון 810 של קוואלקום, שיוכלו בעתיד לתקשר הן בטכנולוגית WiFi סטנדרטית והן בתקן ה- WiFi המהיר, 802.11ad. קוואלקום תייעד את הטכנולוגיה לסיוע להעברת קבצי וידיאו בערוצים מרובים בין מכשירים בבית.

 

טל תמיר מנכ"ל ווילוסיטי טל תמיר מנכ"ל ווילוסיטי צילום: נמרוד גליקמן

 

 


 

בווילוסיטי הושקעו עד כה 105.5 מיליון דולר על ידי ענקיות אמריקאיות כגון סיסקו וקוואלקום, והקרנות האמריקאיות טאלווד, בנצ'מרק וסקויה. בחברה מושקעות גם קרנות הון סיכון ישראליות: הקרנות ויזרע של ויאצ'סלב (יצחק) מירילשוילי, בניהולו של הרב שלמה קאליש וקרן וינטאג' בניהולו של אלן פלד. קאליש ופלד הצטרפו להשקעה בחברה רק באוקטובר האחרון, יחד עם סיסקו, בסבב ענק בן 35 מיליון דולר. בכך הצטרפה ווילוסיטי למועדון המצומצם של החברות הישראליות שגייסו מעל 100 מיליון דולר, סכום אדיר המחייב אקזיט גדול במיוחד.

 

ווילוסיטי, שדורגה ביום העצמאות האחרון ברשימת חברות ההייטק הפרטיות המבטיחות של "כלכליסט", השיקה לפני שנה וחצי את שבב ה- WiFi המהיר ביותר כיום, המכונה 802.11ad, המאפשר העברה של מידע בין מכשירים בקצב של 5-7 גיגה ביט לשנייה, הקצב המהיר בעולם כיום, בתוך טווח של חדר אחד. בכך, עקפה ווילוסיטי את אינטל, המבצעת גם היא ניסויים מתקדמים בטכנולוגיה, אך טרם השיקה שבב מסחרי וכן את ברודקום, חברה המפעילה פעילות פיתוח עניפה בישראל. שילוב של השבב של ווילוסיטי בסמארטפון, טאבלט, מחשב נייד, מקרן או טלוויזיה יאפשר בעתיד תקשורת סופר־מהירה בין מכשירים: למשל, להוריד סרט באיכות HD בפחות משנייה מהמחשב לסלולרי, לגבות במהירות הבזק את תוכן הטאבלט לכונן, או להקרין סרט מהטאבלט למקרן.

 

חיים סדגר, שותף מנהל בסקויה ישראל, הוביל את ההשקעה הראשונה בחברה, השקעת פרה-סיד עוד בטרם הקמתה. "כשטל תמיר ודני רטיג הציגו בפני טכנולוגיה שמאפשרת להעביר מידע בין מכשירים בתדר של 60 גיגה-הרץ, אורך גל קצר מאוד ובעייתי, אמרתי להם שזה לא יעבוד", אמר הבוקר (ה') סדגר ל"כלכליסט". לפי תקן ה-WiFi הרגיל, אגב, תדר השידור עומד על 2.4 ועל 5 גיגה הרץ. "בגלל אורך הגל הקצר, כל חפץ או קיר שעומד בדרכו הוא מכשול שמפריע לו. ועם זאת, בחברה פיתחו טכנולוגיה שמשתמשת בעצמים במרחב כבמראה. בצורה זו, קרני הרדיו פוגעים במכשול או בקיר ומוחזרים בחזרה וחוזר חלילה. כששמעתי שזה הרעיון, אמרתי לעצמי שזה יהיה נס משמיים אם זה יצליח, מה שכל מהנדס חשמל היה אומר לעצמו אם היה שומע את זה. והם הצליחו". עבור סקויה ישראל היתה זו יממה מאושרת במיוחד. אתמול (ד') נסגרו עבורה שתי עסקאות: מלבד עסקת קוואלקום-ווילוסיטי, אישרה אמובי את רכישת קונטרה, חברת פורטפוליו נוספת שלה, בסכום המוערך בכ- 150 מיליון דולר.

 

עובדי ווילוסיטי במשרדים בקיסריה עובדי ווילוסיטי במשרדים בקיסריה צילום: נמרוד גליקמן

 

המייסדים טל תמיר ודני רטיג, חורחה משנה וגל בסון לא רק הגו פתרון הגיוני לבעייה לפני כולם, הם גם הקימו סטנדרט והובילו אותו, תוך שהם מצרפים לשולחן ועדת התקינה ענקיות טכנולוגיה כמו אינטל, אפל וסיסקו. התקן שנקרא Wigig, הפך לסטנדרט המוביל לתקן ה- WiFi להעברת קבצים מהירה, וכיום, כאמור, פעילה בו גם אינטל, ושמו שונה ל- 802.11ad.

 

היותה של ווילוסיטי חלוצת השוק בתחום התקן המהיר, הביאו את ענקיות הטכנולוגיה העולמיות לשלב את השבב שלה בדגמים החדשים שלהם. מאז פברואר 2013, שולבה הטכנולוגיה של ווילוסיטי מחשבים ניידים של דל: תחילה עם האולטרה-בוק 6430u ונתב ה- D5000, שהיו למכשירים הראשונים בעולם התומכים בתקן ה- WiGig, ובהמשך סדרת מחשבי Dell Latitude 7500, Dell Precision 6800 ו- 4800, וסדרת 5000. ובמקביל לכך צפויה להשתלב בטאבלטים של סמסונג ושל יצרניות נוספות בשנה הבאה. בנוסף, נכנסת ווילוסיטי גם לספקיות ציוד התקשורת והנתבים באמצעות שותפות עם סיסקו. סך הכל מכרה ווילוסיטי ליצרניות אלה קרוב לשני מיליון שבבים.

 

ווילוסיטי השיקה את השבבים למחשבי אולטרה-בוק ניידים בשלב הראשון, ועד סוף השנה הבאה צפויה להשיק שבבים דומים גם במכשירי סמארטפון, כאשר הגיוס שנערך באוקטובר האחרון נועד לתמוך במאמצי השיווק בתחום הזה. עד סוף 2015 צפויים לצאת לשוק גם טאבלטים שיישאו את השבבים של ווילוסיטי.

 

אלא שאת העניין הגדול בחברה, ובוודאי מצידה של קוואלקום, מעורר דווקא משב הרוח החיובי שנושב בקרב יצרניות טלפונים ניידים העורכים ניסויים מתקדמים לשילוב השבב של ווילוסיטי במכשיריהם. שילוב שכזה במכשירי כף יד בעלי הספק נמוך, ושיאפשר טעינת סרט במשך פחות משניה נחשב לגביע הקדוש, ואם תצליח ווילוסיטי להגיע ליצרניות הטלפונים המובילות, ניתן יהיה אפשר להעלות אל הטלפונים ולהוריד מהם קבצי ענק במהירות רבה.

 

בינתיים מקיימים בחברה ניסויים מתקדמים לתקן שיוכל לסייע בהעברת קבצים במהירות גבוהה אפילו עוד יותר, כזו שיכולה להעביר באופן אלחוטי קבצים של 60-100 גיגה ביט לשנייה. ובכל זאת, לטכנולוגיה ישנם גם חסרונות: התדר בו פועלת ווילוסיטי אינו עובר קירות בטון, ומוגבל לשימוש במרחב אחד, בדרך כלל חדר אחד, אם כי חדר שכזה יוכל להיות חלל גדול, אפילו בגודל של מאות מטרים מרובעים. מצד שני, מעבר לחדר אחר לא מנתק את המכשיר: כיוון שהטכנולוגיה עומדת בתקן ה- WiFi, התרחקות ממקור השידור משאירה את המשתמש מחובר, אם כי בקצבים נמוכים הרבה יותר.

 

חברות כמו ווילוסיטי, במידה רבה כמעט ונעלמו מהשוק, אומר סדגר. קרנות ההון סיכון ממעטות להשקיע בחברות סטארט-אפ המפתחות מוצרי חומרה ושבבים, ועיקר החדשנות בתחום כיום מגיעה מהענקיות הרגילות. ועם זאת, סדגר מצר על העניין וסובר שהשקעה בחברות חומרה היא זו שיוצרת מהפיכות טכנולוגיות, וגם מחזירה תשואה נאה למשקיעים. "קשה לחברות הענק לבוא עם רעיונות מהפכניים, כי הם אוכלים להם את השוק", אומר סדגר ל"כלכליסט". "והרי המוצר של ווילוסיטי הוא בעצם הדור הבא של ה- WiFi, ועובדה: התקן שלו הובל בידי סטארט-אפ ישראלי. המשקיעים מזניחים כיום את תחום המוליכים למחצה בכל העולם, כתוצאה מכך היזמים כלל לא חושבים להקים חברות בתחום או חושבים על חדשנות בכיוון, ורוצים להכניס את הראש לביצה הזו. אבל אנחנו נמשיך להשקיע בו, כי צוותים איכותיים בתחום הסיליקון- יש בישראל אפילו יותר מבעמק הסיליקון".

 

ווילוסיטי נוסדה על ידי טל תמיר, המשמש כמנכ"ל, דני רטיג, חורחה משנה וגל בסון ומעסיקה כיום 100 איש. ארבעת המייסדים הם בכירים לשעבר באינטל חיפה, שהובילו את פיתוח שבב הסנטרינו הפופולרי, המבוסס WiFi.

 

על פי רשם החברות, בעלי המניות הגדולים ביותר בחברה הם קרן Tallwood, שמחזיקה כ- 19% ממניות החברה, והקרנות האמריקאיות בנצ'מרק וסקויה, המחזיקות כל אחת קרוב ל- 19%. ארבעת היזמים מחזיקים לפי רשם החברות קרוב ל- 6% בחברה. קוואלקום מחזיקה כ- 13% ממניות החברה, ולאחריה ויזרע (7%) וסיסקו ווינטאג' שמחזיקות כל אחת בכ- 4.2%.

 

ווילוסיטי היא הרכישה הרביעית והגדולה ביותר של קוואלקום בישראל עד כה. קודם לכן רכשה כאן קוואלקום את חברת האפליקציות הסלולריות iSkoot תמורת כ- 70 מיליון דולר, את חברת אנטנות האלחוט דיזיין ארט בכ- 140 מיליון דולר, ואת חברת העטים הדיגיטלית אפוס תמורת 30 מיליון דולר. קוואלקום מעסיקה במקביל גם כ- 270 איש במרכז הפיתוח בחיפה, וסך הכל מעל 450 עובדים בישראל. במקביל, משקיעה קוואלקום במספר חברות ישראליות, ווילוסיטי היא אחת מהן, ואת השקעותיה בישראל מנהלים מוני חסיד ומירב וינרב, שהצטרפה לקרן לאחר תקופה קצרה באינטל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x