פרשנות
פייסבוק נערכת לקרב אוויר נגד גוגל; צוקרברג רוצה להיות ג'ובס הבא
הרשת החברתית עוברת משלב ההבטחות לתכל'ס, והודיעה השבוע שתגייס 1,200 עובדים כדי להתרחב לתחומים חדשים שבהם פועלת המתחרה גוגל - בראשם מציאות מדומה ופיתוח מזל"טים ולוויינים. המטרה: חדשנות בסגנון אפל, שתיצור מוצרים משני-שווקים
- חדש בפייסבוק מסנג'ר: הודעות קוליות שניתן גם לקרוא
- לך לעבוד, כתוב סטטוסים: פייסבוק השיקה גרסה לארגונים
- פייסבוק מכירה אתכם יותר מבני משפחתכם
השבוע דיווחה סוכנות רויטרס שפייסבוק יוצאת למהלך התרחבות משמעותית, וצפויה לגייס בתקופה הקרובה מאות עובדים על מנת להגביר את פעילותה בתחומי פעילות חדשים, ובראשם מציאות מדומה, ופיתוח והפעלת מל"טים ולוויינים.
אבל מי שעוקב אחרי החברה מקרוב יודע שמדובר רק בהבט אחד של אסטרטגיה רחבה יותר שמיישם צוקרברג, ושנועדה להפוך את פייסבוק לחברה שמעצבת, מכתיבה ומובילה את הטרנדים הגדולים של עולם הטכנולוגיה בשנים הקרובות, לתמנון רב-זרועות שהרשת החברתית היא רק סגמנט אחד בפעילות המגוונת שלו.
לפי הדיווח, שמבסס על סקירת מודעות הדרושים שמפרסמת פייסבוק באתרה, החברה פועלת בימים אלו לגיוס 1,200 עובדים חדשים, מהלך שיגדיל את מצבת כוח האדם שלה בכ-14%. אחד מהתחומים שבהם צפויה החברה להרחיב את פעילותה הוא מציאות מדומה. בשנה שעברה רכשה פייסבוק את מפתחת קסדת המציאות המדומה, אוקולוס VR, תמורת 2 מיליארד דולר. כעת מתעדת החברה להרחיב משמעותית את פעילות אוקולוס, שמתפקדת כחטיבה עצמאית, ופרסמה מודעות דרושים ל-54 משרות בחברה. בין השאר מחפשת פייסבוק מנהלי לוגיסטיקה, רכש ואספקה גלובלית, עדות ברורה לכך שהחברה כבר נערכת לשיווק מסחרי של הקסדה שמפתחת אוקולוס.
תחום נוסף שבו עורכת החברה גיוסי כוח אדם משמעותיים הוא פיתוח ותפעול לוויינים ומל"טים שמיועדים לאספקת חיבור לרשת באזורים מרוחקים, ופייסבוק מחפשת בימים אלו מומחי תעופה, טכנאי רדיו ומהנדסים על מנת לקדם פרויקטים אלו. תחום משמעותי אחר הוא פרסום מקוון, ובו מחפשת מחפשת למלא 20 משרות. כן מבצעת פייסבוק גיוסים נרחבים בתחומי המכירות והנדסת התוכנה.
שלוש שנים של שופינג
המהלך של פייסבוק לא יפתיע את מי שעוקב באופן קבוע אחר פעילות החברה. ב-2014 יצאה פייסבוק למסע רכישות, שבגיוונו מתחרה רק בקצב הרכישות המטורף של גוגל. לצד רכישות מתוקשרות כמו ווטסאפ (עסקה ששוויה הסופי עמד על כ-22 מיליארד דולר) או אוקולוס VR, ביצעה פייסבוק גם השקעות מגוונות כמו רכישת מפתחת המל"טים Aschenta ב-20 מיליון דולר ואפליקציית הכושר ProtoGeo Oy.
לפייסבוק יש מוצר אחד מצליח מאוד, הרשת החברתית בעלת אותו שם שמשרתת 1.3 מיליארד משתמשים פעילים בחודש. אבל לחברה יש אסטרטגיה ברורה להיות ענקית טכנולוגיה רב-זרועית ומגוונת דוגמת גוגל. ובדיוק כמו שגוגל יצאה לדרך עם מוצר אחד סופר-מצליח, מנוע החיפוש שלה, וממנו התרחבה בקביעות למוצרים נוספים, חלק ניכר מהם אף נסמך על הטכנולוגיה של מנוע החיפוש.
כיום, אף שמנוע החיפוש עדיין יכול להיחשב כמוצר העיקרי של גוגל, היא רושמת הצלחות נאות גם בתחומי פעילות אחרים, החל משירותי רשת כמו ג'ימייל או גוגל Maps, עבור במערכות הפעלה דוגמת אנדרואיד וכרום OS ועד חומרה עם סמארטפוני וטאבלטי נקסוס. מוצרים אלו ורבים אחרים הופכים את גוגל לאחת החברות הכי מגוונות ורבות זרועות בעולם הטכנולוגיה.
פייסבוק כבר נותנת תחרות ערה לגוגל בתחום הרשתות החברתיות ותוכן הגולשים, ויש אף שיהדרו ויגידו שהיא מכה אותה שוק על ירך. אבל החברה לא מסתפקת בזה ומיישמת אסטרטגיה אגרסיבית לגיוון תחומי הפעילות ומקורות ההכנסה שלה, במטרה להפוך לענקית טכנולוגיה חובקת כל.
ניצני אסטרטגיה זו נראו כבר ב-2012, עם רכישת אפליקציית שיתוף התמונות אינסטגרם. לרכישה זו הייתה אמנם מטרה מאוד מוגדרת, לשמש כמנוף לכניסה של פייסבוק לתחום המובייל (באותו זמן, פייסבוק נחשבה לחלשה במיוחד במובייל), אבל היא שרתה גם מטרה ברורה פחות והייתה הצעד הראשון של החברה בהפיכתה ליותר מרשת חברתית.
את 2013 הקדישה פייסבוק בעיקר לרכישות שמחזקות ומעשירות את פעילות הליבה שלה, אבל במשרדו נראה שכבר תכנן המייסד והמנכ"ל, מארק צוקרברג, את האסטרטגיה לשנים הבאות וזו יצאה לדרך במלוא העוצמה עם הרכישות הבולטות של השנה שחלפה.
ואם השבועיים הראשונים של 2015 הם אינדקציה, נראה שבשנה זו תספק החברה רכישות מגוונות ומפתיעות לא פחות. עד עתה, כבר הספיקה החברה לקנות סטארט-אפ שמפתח טכנולוגיות זיהוי קולי, עוד סטארט-אפ שמפתח טכנולוגיית מציאות מוגברת, ועוד אחד שמפתח טכנולוגיית דחיסת וידאו מתקדמת.
השיטה של גוגל, הזירה של פייסבוק
בעוד שלרכישה האחרונה יש השלכה ישירה על פעילות הרשת החברתית של פייסבוק (שיתוף הווידאו באתר גדל בטור הנדסי ומתחיל להוות איום על יוטיוב), הרי ששני האחרות לא קשורות, לפחות לא באופן ישיר, לפעילות הליבה של החברה, ומעידות על כוונתה להיכנס לתחומים חדשים.
אבל רכישת טכנולוגיה היא רק צד אחד של התרחבות וגדילה. על מנת להפוך לענקית טכנולוגיה פייסבוק גם צריכה הרבה כוח אדם שיתמוך במהלך זה, החל מאנשי פיתוח ומהנדסים ועד עובדי מנהלה ולוגיסטיקה. מבחינת הציבור והתקשורת, פייסבוק אולי נמצאת בשורה אחת עם חברות כמו גוגל ומיקרוסופט, אבל בכל הקשור להכנסות ולגודל בפועל, החברה נמצאת הרבה מאחור.
גם לאחר סבב הגיוסים הקרוב מצבת כוח האדם בפייסבוק, שכיום מעסיקה 8,348 עובדים במשרה מלאה, עדיין תהיה קטנה משמעותית מזאת של חברות כמו גוגל (55 אלף עובדים) ומיקרוסופט (שעם כ-127 אלף עובדים תמשיך להיות גדולה הרבה יותר מפייסבוק גם לאחר קיצוץ של 18 אלף משרות שהחברה מתעדת לבצע בקרוב). עם זאת, החברה מצליחה "לייצר" יותר הכנסות פר עובד לעומת המתחרות: ברבעון השלישי של 2014 גוגל רשמה הכנסות של 300 אלף דולר על כל עובד שיש לה ומיקרוסופט הכנסות של 183 אלף דולר לעובד. פייסבוק, מנגד, הציגה הכנסות של 384 אלף דולר לעובד.
לאחר השלמת מהלכי הגיוס הנוכחים תוכל פייסבוק להתהדר במספר עובדים בן חמש ספרות, וביחד עם הרכישות שביצעה ב-2014 והרכישות שעוד תבצע ב-2015 ניתן להניח שנראה את החברה עוברת שינוי משמעותי ומשיקה או רוכשת הרבה יותר מוצרים ושירותים חדשים שיעשירו ויגוונו את פעילות הליבה שלה.
לפי בולמוס הקניות שבו נמצאת החברה והגיוס הנרחב, ניתן להניח שצוקרברג מכוון לאסטרטגיה במסגרתה משיקה החברה מספר רב של שירותים ומוצרים, חלקם אולי לא אפויים עד הסוף. לא כל ההשקות החדשות יזכו להצלחה, למעשה ייתכן שרובן ייכשלו, אבל אם פייסבוק תשיק מספיק מוצרים ושירותים יש סיכוי גבוה שהיא תעלה על כמה פנינים שיזניקו אותה קדימה.
אם הרעיון נשמע לכם מוכר, זה לא מקרי: מדובר באותה אסטרטגיה שגוגל מיישמת כבר שנים רבות. מספר המוצרים הכושלים של החברה עולה בהרבה על מספר המוצרים המצליחים (מישהו זוכר בכלל את נול או את באז?), אבל אלו שתפסו טוב, כמו ג'ימייל או אנדרואיד, הפכו לגורמים שמשנים ומעצבים שווקים. וזה בדיוק מה שפייסבוק רוצה לעשות.
השאיפות של צוקרברג
כדי לממש את תוכניתה, פייסבוק הרבה משאבים, הרבה יותר ממה שיש לה כעת. אחרי הרכישות המגוונות של 2014 ופרץ הגיוסים של תחילת השנה, מרבית 2015 תוקדש לכמה מהלכים עיקריים ובראשם, לצד המשך הרכישות והגיוסים, מוניטזציה מואצת של השירותים השונים שלה.
החברה כבר רושמת הכנסות נאות של כ-2 מיליארד דולר ברבעון, מרביתם מפרסומות ברשת החברתית ועוד חלק נאה מהן מאינסטגרם, אבל עם 1.3 מיליארד משתמשים אלו רחוקות מלהגיע למלוא הפונטציאל שלהן. בינתיים יש לחברה נכס סופר מצליח בדמות ווטסאפ, שמארחת 700 מיליון משתמשים אך כמעט שלא מייצרת הכנסות. בשנה הקרובה צפויה החברה ללחוץ על דוושת הגז ולפתח כמה שיותר מודלים עסקיים על מנת להוציא יותר הכנסות מהרשת החברתית ומאינסטגרם ולהפוך את ווטסאפ לפרה חולבת. וכל הכספים שיתקבלו יופנו מיד לרכישות, גיוסי עובדים ופיתוח והשקת מוצרים חדשים.
תחת הנהגתו של צוקרברג פייסבוק הפכה לאחד הגורמים שהשפיעו יותר מכל של האינטרנט ועל תרבות בחצי הראשון של העשור השני של המאה ה-21. עם הון אישי של עשרות מיליארדי דולרים ונכס שבעבור משתמשים רבים הפך למזוהה עם הרשת עצמה, מרבית האנשים היו נחים על זרי הדפנה ויוצאים לפנסיה מוקדמת. אבל לצוקרברג, כך נראה, יש שאיפה גדולה הרבה יותר. הוא רוצה להפוך את החברה שבבעלותו לגורם שפעם אחר פעם מחדש, ממציא והופך שווקים, שבכוח חזונו ופעילותו מעצב על בסיס קבוע את הרשת ואת העולם. או, במילים אחרות, הוא רוצה להיות סטיב ג'ובס הבא. ויש גם סיכוי טוב מאוד שזה יצליח לו.