פרשנות
הדו"חות המצוינים של פייסבוק מגלים מה האתגר הבא שלה
הרשת החברתית הציגה דו"ח רבעוני יוצא מן הכלל, אבל יש לה שתי בעיות שהיא מתקשה להתמודד איתן: גידול איטי במדינות מתפתחות והכנסות נמוכות מהמשתמשים באותם מקומות
קשה למצוא דברים רעים על הדו"ח הרבעוני של פייסבוק. בכל זאת, ההכנסות עלו לעומת הרבעון המקביל ב-2015 ב-63% ל-6.24 מיליארד דולר והרווח הנקי נסק ב-186% ל-2.06 מיליארד דולר. גם מספר המשתמשים ממשיך לטפס, ועומד על 1.71 מיליארד מתמשים פעילים בחודש. מספר המשתמשים הפעילים ביום במובייל חצה לראשונה את קו המיליארד והגיע ל-1.03 מיליארד איש.
- בזכות הדו"חות המוצלחים: מארק צוקרברג הרוויח 3.4 מיליארד דולר - בשעה אחת
- פייסבוק הופכת ליזמית בנייה: תבנה דירות להקל את מצוקת הדיור בעמק הסיליקון
- הדברים שמארק צוקרברג לא רוצה שתקראו
אבל לפייסבוק יש גם כמה בעיות שהיא מתקשה לפתור. ראשית, יש לשים לב שחרף מאמצים ניכרים פייסבוק מתקשה לספק קצב גידול משמעותי ביחס לרבעון הקודם (מספר המשתמשים לא מושפע מתנודות עונתיות, ולכן הנתון הרלוונטי להשוואה הוא הרבעון הסמוך ולא הרבעון המקביל בשנה שעברה) במספר המשתמשים שלה מחוץ לעולם המערבי. באזור אסיה-פסיפיק, שם יש לחברה 592 מיליון משתמשים, הוא עומד על 4.6% לעומת הרבעון הקודם ובאזור שמכונה "שאר העולם" (556 מיליון משתמשים) על 4.6%. זאת, לעומת 1.5% באירופה (338 מיליון) ו-1.8% בארה"ב וקנדה (226 מיליון).
נכון, מדובר בכ-1.15 מיליארד איש סך הכול, הרבה יותר ממשתמשי פייסבוק באירופה וצפון אמריקה גם יחד, אבל מדובר גם באזורים גיאוגרפיים שכוללים את חלקה הגדול של אוכלוסיית העולם, ושבהם משקיעה פייסבוק את המאמצים הרבים ביותר על מנת להתרחב. ספק אם שיעורי גידול אלו עומדים בציפיות של המייסד והמנכ"ל מארק צוקרברג, אם כי אפשר לקוות שפרויקטים שייכנסו לפעילות ברבעונים הקרובים – כמו שירותי אינטרנט לווייני באפריקה – יטו את הכף ויאיצו את קצב הגידול.
אבל גם שינוי שכזה לא יפתור בעיה אקוטית יותר של פייסבוק והיא שהחברה מתקשה להוון משתמשים מחוץ לצפון אמריקה ואירופה. 3.21 מיליארד מהכנסות פייסבוק ברבעון הנוכחי הגיעו מארה"ב וקנדה ועוד 1.59 מיליארד מאירופה. אזור אסיה-פסיפיק, שבו נמצא הנתח הגדול ביותר של משתמשי פייסבוק, הביא לחברה הכנסות של 1.03 מיליארד דולר ושאר העולם, שני רק לאסיה-פסיפיק במספר המשתמשים, 614 מיליון דולר בלבד.
המצב חמור עוד יותר כשבוחנים את ההכנסות של פייסבוק לפי משתמש, בחלוקה גיאוגרפית. בארה"ב וקנדה הן עומדות על 14.34 דולר למשתמש, זינוק מרשים של 54.2% לעומת הרבעון המקביל ב-2015. באירופה הן נמוכות משמעותית, 4.72 דולר למשתמש, אך עדיין מדובר בעלייה משמעותית של 40.5%. באסיה-פסיפיק, מנגד, עומדות ההכנסות על 1.77 דולר למשתמש ובשאר העולם על 1.13 דולר. בשני המקרים לא מדובר אמנם בעלייה זניחה, 37.2% ו-25.6% בהתאמה, אבל כזו שנמוכה משמעותית מהצמיחה בצפון אמריקה ובאירופה, שם ההכנסות כבר גבוהות משמעותית. פייסבוק אמנם מחזקת בקביעות את הכנסותיה במדינות המתפתחות, אבל עדיין לא מצאה את הפיצוח שיזניק את ההכנסות מאזורים אלו משמעותית.
פייסבוק מתמודדת עם שתי סוגיות מרכזיות: גידול אטי מדי במספר המשתמשים במדינות מתפתחות, והכנסות נמוכות יחסית מאותם משתמשים. כל אחת בנפרד, היא לא סוגיה מדאיגה. על גידול אטי יכולות היו לפצות הכנסות גבוהות, ועל הכנסות נמוכות היה יכול לפצות מספר עצום של משתמשים חדשים שירים את השורה התחתונה הודות לכמות, אם לא לאיכות.
ואולם, השילוב של שתיהן מציב בפני פייסבוק תקרת זכוכית בכל הנוגע לגידול בהכנסותיה. היכולת שלה להגדיל את ההכנסות ממשתמשים בעולם המערבי, ובמיוחד בצפון אמריקה, עתידה להגיע בקרוב לידי מיצוי, ומספר המשתמשים שם גם הוא נושק לשיא האפשרי. אין חשש אמיתי שהכנסות פייסבוק ירדו או שהגידול בהן ייעצר, אבל אם החברה לא תצליח לפתור את אחת משתי הבעיות האלו ברבעונים הקרובים, קצבי הצמיחה העצומים שמביאים היום כל כך הרבה נחת למשקיעים עתידים להיעלם.