$
בלדד השוחי

כשמכינים אייס קפה, מתי כדאי לשים את הקרח: לפני שמוזגים מים קרים וחלב או אחרי?

בלדד השוחי מסביר איך משאירים את המשקה צונן עד הטיפה האחרונה

בלדד השוחי 11:3301.07.10

כשמכינים אייס קפה, מתי כדאי לשים את הקרח: לפני שמוזגים מים קרים וחלב או אחרי?

גדי, אלישמע

 

גדי היקר מאד,

תודה לך על שאלתך הקולעת, המטרידה בימים חמים אלה את גדולי האוּנה. התשובה, באופן לא מפתיע, היא שזה עניין של טעם. אנשים אוהבים אייס קפה בכל מיני צורות וטעמים. יש כאלו שאוהבים אותו דליל, יש כאלו שאוהבים אותו פושר, ויש אפילו טיפוסים מפוקפקים שמוסיפים לו סוכר. מזעזע, אני יודע, אבל בוא לא נהיה שיפוטיים ונתמקד בקירור הקפה.

 

לא משנה איך אתה שותה אותו, אתה לא יכול להוסיף לקפה שלך קור, מפני שקור הוא בסך הכל מחסור בחום. גם במים קרים עדיין יש המון חום, אחרת הם היו מגיעים לאפס המוחלט, שזה 273.15 מעלות מתחת לנקודת הקיפאון שלהם. אז כשאתה מוסיף לקפה שלך מים קרים, אתה מוסיף לו חום. אבל יחד עם החום אתה מוסיף לו עוד נוזל, ובכך אתה מכריח את החום המשותף של הקפה החם והמים הקרים להתפזר על כמות גדולה יותר של משקה. כל מה שהמים הצוננים עושים זה לדלל את החום.

 

אייס קפה. איך מקררים אותו? אייס קפה. איך מקררים אותו? צילום: shutterstock

 

קרח זה כבר סיפור אחר. קרח הופך ממוצק לנוזל, וכשהוא עושה זאת הוא שואב כמות אדירה של חום מהסביבה וגונז אותו בתוכו. התופעה המרתקת הזו קשורה למבנה המיקרוסקופי של החומר ומדענים קוראים לה "חום לטאנטי", או בלשון הקודש: "חום כמוס". אבל אל תתבלבל, זה לא דומה אפילו לחום רגיל. מה שאתה צריך לדעת זה שבנוזל יש סוג מיוחד של חום שלא יכול לחמם דבר - עד שהוא משנה מצב צבירה.

 

כשמים הופכים לקרח הם משחררים את החום הכמוס שלהם והוא הופך לחום אמיתי. גרם של מים שקופא משחרר די חום כדי להעלות את הטמפרטורה של גרם אחר של מים בכמעט 80 מעלות. וכשהקרח הופך בחזרה לנוזל הוא לוקח חום אמיתי מהסביבה שלו - ספל הקפה, במקרה שלנו - והופך אותו לחום כמוס. גרם של קרח נמס יכול להוריד ככה את הטמפרטורה של גרם מים שנמצא בסביבתו בכמעט 80 מעלות, וזה עוד בלי לספור את אפקט הדילול הנזכר מעלה. כך קרח מקרר. הקונץ הזה לא יכול להוריד את טמפרטורת המים מתחת לנקודת הקיפאון, כי כאשר המים יקפאו החום הכמוס ישוב וישתחרר ויהפוך לחום רגיל. אז אם מתישהו הקפה יגיע לנקודת הקיפאון שלו, הטריק של החום הכמוס יפסיק להיות אפקטיבי; אבל אם אתה מגיע לשם אתה כבר מסודר.

 

הקרח עושה את הקסם שלו בין אם מוסיפים אותו כשהקפה חם ובין אם לאו. אז אם הכוס שלך מבודדת משאר העולם ואם אתה נותן לכל הקרח להפוך לנוזל, הסדר פשוט לא משנה. אתה מכניס לכוס אותה כמות של נוזל ואותה כמות של חום, ואותה כמות של חום נגנזת בקרח המפשיר.

 

אבל הכוס אינה מבודדת משאר העולם, והיא תמיד שואפת לאזן את הטמפרטורה שלה עם סביבתה. כשהקפה חם מהאוויר הוא מאבד חום ומתקרר, וכשהוא קר מהאוויר הוא סופח ממנו חום. אי לכך, אם רצונך בקירור יעיל, כדאי לך להשאיר את הקפה כמה שיותר חם עד לרגע האחרון, וזה אומר להוסיף את הקרח רק בסוף. אפילו יותר חשוב, אין שום סיבה שתיתן לכל הקרח להתמוסס. קפה קר בלי קרח זה בכלל לא אייס קפה, ואם תגיש אותו בלי מספיק קרח הוא רק יתחמם בזמן השתייה.

אז הנה המתכון המנצח לאייס קפה הכי מקרר: מתחילים בקצת קפה חזק וחם. אם יש לך זמן, תן לו להתקרר קצת בעצמו. כשהקפה חם הזמן עובד לטובתך. לפני ההגשה הוסף מים קרים וחלב לפי הטעם. אם הכוס עדיין חמה בשלב הזה, כדאי שתמזוג לאט ובזהירות. קירור מהיר מדי של כלי זכוכית עלול לסדוק ואף לנפץ אותם. זה יכול להיות מלהיב מאד מבחינה מדעית, אבל זה לא מעשי כשחם לך ואתה צמא.

 

לתוך התערובת הקרירה הזו אפשר להוסיף את הקרח, אבל עדיף להכין אותה בתוך קנקן ולמזוג לכוסות כשהקרח כבר בתוכן. ככה אפשר למלא את הכוס בקלות ובלי שפריצים מיותרים. ולא רק שהמשקה נשאר צונן עד הטיפה האחרונה, בסוף נשארות לך קוביות קרח שאפשר ללעוס או למצוץ. בסוף, כמו שכבר אמרתי, הכל עניין של טעם.  

 

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x