עמוד ענן
"בבאר שבע עמוד ענן זה ממש לא סנדי"
הרקטות ממשיכות ליפול והעובדים לא תמיד יכולים להגיע, אבל בענף ההייטק בבאר שבע שאננים. פחות משנה לפני השקת פארק התעשייה החדש בעיר, טוענים בחברה העירונית לפיתוח עסקי שהעניין באכלוס רק גובר ושכולם רוצים להמשיך לעבוד - זה פיקוד העורף שלא מאפשר זאת
פארק התעשייה בבאר שבע הוא אחד הפארקים המדוברים בענף ההייטק בעשור האחרון. תלי־תלים של מילים נשפכו על הפארק הזה, שבנייתו התעכבה ונמצא בשלבי תכנון ובניין כבר ארבע שנים. כעת, פחות משנה לפני השקתו וכאשר הוא נמצא לפני שלב מתקדם של חוזי אכלוס, זוכה אתר הפארק למטר של טילי גראד.
- עובדי הייטק בדרום קיבלו אישור לא להגיע למפעל ולעבוד מהבית
- "העובדים לא מתרגשים. כאן זה לא תל אביב"
- "כרגע אין פאניקה בשווקים, הציבור התבגר ונהיה פחות תזזיתי"
בשעות הבוקר והצהריים של אתמול, זכו עובדי הבניין בפארק התעשייה למטח של חמש רקטות לפחות, שיורטו כולן על ידי מערכת כיפת ברזל. הבנאים השאננים שרועים על מזרנים בחוסר אכפתיות. אזעקת צבע אדום לא מפריעה להם.
"חנכנו את הממ"ד ממש בימים האחרונים", מתגאה מנהל הבניין ומוביל אותנו לחדר ריק ואפל, מבוטן מכל כיוון, שראוי מאוד להתהדר בתואר ממ"ד של אתר בנייה אילו היו משתמשים בו. לאווירת השאננות מצטרף מנהל עבודה סיני, שהסתגר קודם באחד הקרוואנים המשרדיים. "תקרה 3 קוב בטון", הוא אומר בעברית לאבי כשהוא מתכונן לעלות לאחת הקומות שהשלמת הבנייה שלהן כמעט הסתיימה. "אתה לא מפחד?", אני שואל אותו בעברית. "ממש לא", הוא מבטל את השאלה במחי יד וממשיך לדבר על בטון.
"יורים בכל הארץ. באר שבע לא מרגישה כמו פריפריה"
למרות ההפגזות החוזרות ונשנות, שאננות היא המילה שמתארת את מפלס החרדה במגזר התעשייתי בבאר שבע. סימה כחלון, מנכ"לית החברה העירונית לפיתוח עסקי של באר שבע, דווקא מדווחת על עניין גובר באכלוס פארק ההייטק הדרומי שנבנה בצמוד לתחנת הרכבת של האוניברסיטה. רק כמה ימים לפני פרוץ מבצע עמוד ענן חגגו בשכונת המגורים החדשה הצמודה לפארק אירוע מוצלח, שבמסגרתו הוצעו למכירה 180 בתים שזכו לעניין מצד 120 אנשי קבע. התנאי לקבלת הטבה ברכישת הדירה, מסבירה כחלון, הוא מגורים של לפחות חמש שנים בלי להשכיר או למכור.
בערב המבצע, בעת חיסולו של ג'עברי, חגגה באר שבע אירוע "סטארט־אפ וויקנד", מעין פסטיבל של פיתוח תוכנה במשכן הצעירים שבעיר העתיקה שהיה אמור להיערך שלושה ימים, אך נפסק באמצע. באופן אירוני, אחד הסטארט־אפים רצה להציג אפליקציה לאיתור מהיר של מרחב מוגן. נהרו אליו 80 יזמים מכל הארץ, ובדיוק לאחר חלוקתם לצוותים נשמעה האזעקה. "האזור היה ממוגן, כך שלא היתה בעיה. אנשים רצו להמשיך לעבוד, אבל היינו חייבים להיכנס למרחבים המוגנים בהתאם להנחיית פיקוד העורף", אמרה כחלון. "כשיורים כיום בכל הארץ, באר שבע כבר לא מרגישה כמו פריפריה. אנחנו המרכז החדש", היא אומרת בחיוך.
"התחושה היא שבעופרת יצוקה מצבנו היה פחות טוב"
שטח הפארק כולו משתרע על פני 400 דונם, אבל רק מבנה אחד שלו נמצא בבנייה. שטחו 20 אלף מ"ר והוא צפוי לאכלס חברות הייטק כמו EMC, דויטשה טלקום וחברת גפן־דקל. לאחרונה התחייבו חברות ישראליות להיכנס לבניין ולהעסיק בו עובדי הייטק, ובהן נס טכנולוגיות שהתחייבה להעסיק 150 עובדים בשכר של 22,500 שקל ומעלה ועוד 300 עובדים במהלך ארבע שנים, חברת אלביט שתקיים במקום חממה ראשונה וקרן ההון סיכון JVP שתקיים במקום חממת סייבר.
לדברי כחלון, הבניין הראשון כמעט מאוכלס לחלוטין בחברות שחתמו או נמצאות בשלבים שונים של חתימה על חוזה כניסה. בהתאם לכך, בחודש פברואר הקרוב יחלו בבניית מבנה נוסף, קטן יותר, בן 12 אלף מ"ר. כשאני שואל אם היא לא מקבלת טלפונים לביטולים בסבב הלחימה הרביעי או החמישי שבו באר שבע מותקפת בשנה וחצי האחרונות, כחלון מנופפת בחברה ישראלית נוספת שהתקשרה באותו היום ממש כדי לתאם פגישה בנושא המתחם החדש.
"הטלפונים היחידים שאני מקבלת הם כאלה שמזמינים אותנו להתארח במרכז", היא אומרת. "היו כבר שלוש חברות שהתקשרו בסבב האחרון. חלק רוצים לארגן לילדי באר שבע יום כיף של מחשבים. נו באמת, הילדים האלה סגורים כל היום בבית עם המחשב, הם לא צריכים יום כיף של מחשבים", היא מחייכת.
"אנחנו מעריכים שזה לא פשוט לחברות ההייטק מהמרכז לשמוע על מה שקורה כאן, אבל זה כבר לא עניין של באר שבע בלבד", היא מוסיפה. "אין כאן תחושה של היסטריה. תסתובב ליד בניין העירייה או ליד המרכזים המסחריים ותראה את החניונים מלאים. התחושה היא שבעופרת יצוקה מצבנו היה פחות טוב. היום זה קורה בבאר שבע, מחר זה ביבנה ומחרתיים זה בתל אביב. הסיפור הכלכלי בעיר הוא של צמיחה ובנייה, והעורף כאן מאוד עמיד. אם כבר, יש תחושה של סולידריות מכיוון חברות ההייטק וממשיכים לעבוד כאן כרגיל. גם האוניברסיטאות שלא מלמדות היום מעבירות שיעורים מקוונים".
חברת נס טכנולוגיות, שעומדת להיכנס לבניין החדש בפארק ההייטק החל מיולי 2013, לא שינתה את כוונותיה למרות ההפגזות החוזרות ונשנות בעיר הדרומית. "שום דבר בעמדה שלנו לגבי ההתרחבות בבאר שבע לא שונה", אומר מנכ"ל נס ישראל אפי קוטק ל"כלכליסט". נס תתפוס את הקומה העליונה במבנה החדש ותקים שם מרכז פיתוח מקומי, מכללה וכן את פעילות המסלקה הפנסיונית של משרד האוצר. עם זאת, נס מעסיקה כבר כיום במרכז באר שבע 127 עובדים, שלהם אישר קוטק גם לעבוד מהבית אם יחפצו בכך. "הלכנו הכי רחוק שאפשר כדי לפתור להם כל בעיה אם צריך", לדבריו.
"אין היסטריה. האתגר הוא להעסיק את הילדים"
שרונה צדוק, סמנכ"לית הכספים של חברת הסטארט־אפ גפן־דקל הממוקמת במרכז באר שבע, אומרת גם היא שאין בעיר היסטריה. האתגר המרכזי, לדבריה, הוא לשמור על הילדים וליצור להם תעסוקה בריאה באווירה המתוחה. החברת מספקת מערכות לניהול שידורי טלוויזיה לרשתות זרות כמו CBC, BBC ורשתות מקומיות כמו גלי צה"ל והרשות השנייה. לדברי המנכ"ל שלמה אלחדד, "התקשרו לקוחות מארצות הברית כדי לשאול איך אני ממשיך לעבוד גם תחת מתקפה. אמרתי להם שאני יכול להסתפק גם ב־70% מהעובדים, היות ש־10% מהעובדים שלנו גויסו בצו 8. אבל אותם לקוחות שמתקשרים אלי מארצות הברית אלה אותם אנשים שחוו לפני שלושה שבועות את סנדי. הם לא יכלו לצאת מהבית ולהגיע לעבודה. לנו יש ממ"דים".