הריבית לחודש דצמבר תישאר ללא שינוי, ברמה של 2%
בנק ישראל מסביר את ההחלטה בגידול מתון בפעילות המשק שצפוי להימשך בחודשים הקרובים; בנוגע לשוק הדיור נמסר כי "רמת התחלות הבנייה עדיין גבוהה"
בהתאם לרוב ההערכות המוקדמות של הפעילים בשוק ההון, החליטה הערב (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להשאיר את הריבית לחודש דצמבר ללא שינוי, ברמה של 2%. זאת לאחר שבחודש שעבר הפחית בנק ישראל את הריבית ב- 0.25% ובמהלך השנה החולפת הוא הפחית את הריבית במשק חמש פעמים, בשיעור מצטבר של 1.25%.
- פישר מתריע בפני הממשלה: לבנק ישראל נגמרו הכלים להשפיע על שוק הנדל"ן
- מדוע באמת הפחית הנגיד את הריבית
- הריבית ירדה, ואיתה האטרקטיביות של הכספיות
כדי להסביר מדוע החליט להשאיר הפעם את הריבית ללא שינוי, בניגוד לחודש שעבר, מציין בנק ישראל בהודעה שפרסם הערב כי "מרבית האינדיקטורים שנוספו בחודש האחרון, תומכים בהערכה לפיה נמשך גידול מתון בפעילות במשק, וכי גידול מתון זה צפוי להימשך גם בחודשים הקרובים". עוד מציין הבנק בהודעתו כי גם האינפלציה בפועל ב-12 החודשים האחרונים וגם הציפיות של הגורמים השונים לאינפלציה ל-12 החודשים הבאים נמצאות כעת בסביבת מרכז היעד וכי לא ניכרים לחצים אינפלציוניים".
בנושא המסקרן מכולם, זה של שוק הדיור, כותב בנק ישראל בהודעתו כי סעיף הדיור במדד המחירים, המתבסס על מחירי שכר הדירה, ירד באוקטובר ב-0.8%. ב-12 החודשים שהסתיימו באוקטובר עלה סעיף זה בשיעור מצטבר של 2.2%, לעומת עלייה של 2.8% ב-12 החודשים שהסתיימו בספטמבר. מחירי הדירות בפועל, שאינם נכללים במדד המחירים, עלו בחודשים אוגוסט-ספטמבר ב-0.5%, והשלימו עלייה מצטברת ב-12 החודשים האחרונים של 2.2%".
עוד נמסר כי "הפעילות בענף הבנייה מצויה ברמה גבוהה ביחס לרמותיה בעשור האחרון. רמת התחלות הבנייה עדיין גבוהה, והיא צפויה להמשיך לבוא לידי ביטוי בגידול בהיצע הדירות. יחד עם זאת, רמת התחלות הבנייה מצויה מתחת לשיא שנרשם בה באמצע 2011, וניכרת ירידה בקצב שיווק הקרקעות על ידי מינהל מקרקעי ישראל".
עוד נכתב בהודעה כי, "רמת הסיכונים הכלכליים מהעולם נותרה גבוהה, ועמה החשש מפני השפעות שליליות על הכלכלה המקומית. האינדיקטורים הכלכליים מצביעים על שיפור מתון בכלכלות ארה"ב וסין לעומת המשך מיתון באירופה והחמרה במצב הכלכלי ביפן. האינפלציה בעולם ממשיכה להיות נמוכה ומחירי הסחורות ששמרו החודש על יציבות, צפויים להמשיך לתמוך ברמת האינפלציה הנוכחית".
"נפתחה דלת להורדת ריבית"
רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, מתייחס לדברים המופיעים בהודעת בנק ישראל לפיהם ירידה מסוימת בסביבת האינפלציה בחודשים האחרונים עשויה לתמוך בעדכון כלפי מטה של תחזית האינפלציה לשנה הקרובה. לדבריו, "בנק ישראל פותח בכך דלת להורדת ריבית נוספת, אך לא במלואה. להערכתנו, הסקרים השונים על הפעילות הכלכלית פסימיים מדי, בהינתן התוצאות בשטח, ואם הם ישתפרו בהמשך יוותר בנק ישראל על הורדת ריבית נוספת. כמו כן, יש לשים לב ללחצי מחירים המתהווים לאחרונה מצד ההיצע. אנו מעריכים כי הריבית לא תשתנה עד שבנק ישראל יבחן את השלכות ההגבלות החדשות על שוק הדיור ובנוסף ימתין לראות אם תקציב המדינה בשנה הבא אכן יהיה יעיד על המשמעת התקציבית הנחוצה".
יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, מסר כי הפחתת ריבית נוספת תתרום להתחממות בשוק הדיור. לדבריו, "הבנק יידרש להערכתנו במהלך שנת 2013 להמשיך ולהקשיח את תנאי המימון בשוק הדיור, על מנת לנקז ככל האפשר אוויר חם משוק הדיור. כל זאת כדי להרוויח עוד מעט זמן לממשלת ישראל הנבחרת, על מנת שזו תטפל לשם שינוי באופן יסודי בבעיית היצע הדיור".
נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף, ציין כי "אי הפחתת הריבית החודש הינה בגדר החמצת הזדמנות לעודד את הפעילות העסקית במשק".
אהוד רצאבי, נשיא להב - לשכת העצמאים והעסקים בישראל, מסר בעקבות הודעת הריבית כי "לאחר מבצע 'עמוד ענן', ולאור העובדה שהריבית נותרה ללא שינוי, על הממשלה לנקוט צעדים נמרצים להקל על עלות האשראי של עסקים קטנים ובמיוחד לעסקים קטנים בדרום".
עופר קליין מהראל ביטוח ופיננסים מעריך כי "נראה שההסתברות להורדת ריבית במהלך 2013 גבוהה מההסתברות להעלאת ריבית. בנוסף, להערכתנו, בנק ישראל לא צפוי לעשות צעדים נוספים בתחום הדיור לפחות בחודשיים הקרובים עד לפרסום נתונים נוספים שישקפו את אפקטיביות הצעדים שעשה עד כה".