מהפך: בית הדין הארצי קבע כי ההסתדרות תוכל להקים ועד עובדים ברשת מחסני חשמל
בית הדין הארצי לעבודה קובע בפסיקה תקדימית כללים מקלים להקמה של ועדי עובדים חדשים. עתה ההסתדרות ואלקטרה ידונו בהקמת ועד עובדים ברשת מחסני חשמל
- אחרי פלאפון: בהסתדרות כבר חושבים על סלקום ופרטנר
- ביה"ד לעבודה בפסיקה תקדימית: למעסיק אסור להתערב בניסיון הקמת ועד
- מכה להסתדרות: עובדי מחסני חשמל לא יוכלו להקים ועד
פסק הדין ניתן מפי השופטת ורדה וירט-ליבנה, אליה הצטרפו בחוות דעתם הנשיאה נילי ארד, והשופטת לאה גליקסמן. נפסק בו כי יש לתת משקל לסממנים המבדילים את הרשת משתי הרשתות האחרות, כגון התחרות המובנית ביניהם, הבידול המותגי ועוד. זאת למרות טענת החברה כי הניהול של הרשת מתבצע על ידי אלקטרה, המיוצגת על ידי עו"ד אריאל שמר, ולא על ידי מנהלי הרשת עצמם.
בכך ממשיך בית הדין הארצי את הפסיקה שלו מתחילת החודש הנותנת עדיפות לזכות העובדים להקים ועד על פני האינטרס הניהולי עסקי של המעסיק. במקרה הקודם היתה זו פסיקה שקבעה כי למעסיק אסור להתערב בכל צורה שהיא או להביע עמדה כלשהי בזמן שעובדיו מנסים להקים ועד עובדים.
ההסתדרות החלה לנסות ולארגן את 670 עובדי מחסני חשמל ב-2012 ובנובמבר הודיעה כי היא הארגון היציג של העובדים, לאחר שאספה חתימות של יותר משליש מהם. אלקטרה דחתה את הודעת ההסתדרות וטענה כי לא רק שרשת מחסני חשמל אינה יחידת מיקוח נפרדת, אלא גם שטפסי ההצטרפות עליהם החתימה ההסתדרות אינם תקפים, שכן העובדים עוד לא שילמו דמי חבר להסתדרות. בית הדין הארצי -פסל היום את הטענה הראשונה, כאשר לגבי הטענה השנייה יתקיים הדיון בבית הדין האזורי. עם זאת, ניתן להעריך בסבירות גבוהה מאוד שאי תשלום דמי החבר לא יהווה בעיה, שכן למרות ביקורת קודמת של בית הדין האזורי על הנושא, הוא כבר הוסדר בחוקת ההסתדרות והתקבל גם במקרה של פלאפון בתחילת החודש.
תומר כובשי, יו"ר ועד העובדים במחסני חשמל, אמר ל"כלכליסט" כי "אני שמח שהצדק יצא לאור. באתי כשליח של העובדים לדאוג לעתיד וירוד ברשת מחסני חשמל, שהיא הבית שלנו ותישאר כך. אני קורא להנהלה לשבת למשא-ומתן אמיתי וכנה".
בימים הקרובים תתברר החלטה נוספת של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב בעניין קנס שדורשת ההסתדרות להטיל על מחסני חשמל בסך של 4 מיליון שקל על פגיעה בהתארגנות.
דובר חברת אלקטרה מסר: "פסק הדין של בית הדין הארצי לעבודה מחזיר את הצדדים לבית הדין האזורי בכדי שיבדוק אם בשנת 2010 היתה התארגנות יציגה, וזאת בשל החתמתם של העובדים בניגוד לחוקת הסתדרות.
"בנוסף, בפסק הדין נפלו טעויות מהותיות בדבר האפשרות להכרזה על יחידת מיקוח ללא ארגון עובדים יציג, וכן בדבר הכרה בכל מסגרת רווח והפסד אצל מעביד כיחידת מיקוח. לטעויות אלה עלולות להיות השלכות על כל המעבידים במשק. בכוונתה של החברה לעתור לבג"ץ לתיקון הטעויות בפסק הדין".