$
בארץ

האוצר בוחן את עצירת המתווה הפוחת של החוק לעידוד השקעות הון

במסגרת תוכנית התקציב החדשה מתוכנן מס חברות לעלות ב־1% לשיעור של 26%, בעוד הטבות המס לחברות במרכז ובפריפריה אמורות להמשיך ולרדת עד 2016 לשיעורים של 12% ו־6% בהתאמה. כעת שוקלים באוצר דרכים לצמצום הפער

הדר קנה 08:2924.04.13

במסגרת דיוני התקציב המתקיימים בימים אלו שוקל משרד האוצר לעצור את המתווה היורד של החוק לעידוד השקעות הון - כך נודע ל"כלכליסט". שלשום הגיש שר האוצר יאיר לפיד את תוכנית התקציב לראש הממשלה בנימין נתניהו, במסגרתה מתוכנן להעלות את שיעור מס חברות מ־25% כיום ל־26% - מהלך שיפתח פער עצום בין מס החברות לשיעורי המס שמשלמות חברות המקבלות הטבות מתוקף החוק לעידוד השקעות הון.

על פי מתווה החוק לעידוד השקעות הון ההדרגתי שתוקן לאחרונה בשנת 2011, נקבע שב־2012 שיעורי המס יעמדו על 10% לחברות יצואניות מהפריפריה ו־15% לחברות יצואניות ממרכז הארץ, ב־2013 הם יירדו לשיעורים של 7% בפריפריה ו־15% במרכז, וב־2016 יגיעו ל־6% ליצואניות מהפריפריה ול־12% ליצואניות מהמרכז.

 

מתווה הירידה נקבע בהתאם לרפורמה במס החברות שתיכנן נתניהו בכהונתו הקודמת כראש הממשלה, לפיו מס החברות אמור היה לרדת ל־18% עד שנת 2016. עם זאת, ועדת טרכטנברג עצרה את הרפורמה הזו וקיבעה את מס החברות הכללי ב־25%, בעוד חוק עידוד השקעות הון נותר על כנו.

 

עצירת מתווה הורדת המס הכללי בשעה שהחוק לעידוד השקעות הון על ההטבות המפליגות שבו נותר כשהיה יצרה פער משמעותי ולא פרופורציונלי בין שני סוגים של חברות - אלה שנהנות מהחוק לעידוד השקעות הון ואלה שמשלמות את המס הרגיל.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ראש הממשלה בנימין נתניהו צילום: אלכס קולומויסקי

 

אם אכן יוחלט על עצירת המתווה הפוחת של החוק לעידוד השקעות הון הפער יקטן, אך עדיין יישאר משמעותי. בשלב זה באוצר מתנגדים להעלאת שיעור המס באחוזים נוספים מעבר לעצירת המתווה הפוחת.

 

יש לציין כי עדיין לא הוחלט סופית על עצירת המתווה וכי הנושא עדיין בדיונים במשרד האוצר וברשות המסים. חלופה נוספת שעלתה היא צמצום ההטבות רק לחברות ממרכז הארץ ולא לאלו שבפריפריה.

 

החוק נועד לעודד פעילות תעשייתית בישראל, בעיקר בפריפריה, ולשם כך ניתנים המענקים והטבות המס למפעלים העומדים בקריטריונים שנקבעו בחוק. במסגרת פרויקט שעורך "כלכליסט" נבדקים הדו"חות הציבוריים של חברות שונות ונמצא כי שיעורי המס שהן משלמות בישראל נמוכים משמעותית משיעורי המס במדינות האחרות בעולם. בין היתר נבחנו חברות כגון: כיל, מכתשים אגן, פרוטרום, פלסאון, גולן פלסטיק ועוד. בכולן נמצאו הבדלים משמעותיים בשיעורי המס שמשלמות החברות בישראל לעומת המדינות האחרות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x