נחשף בכלכליסט
לפיד: "חנות נעליים משלמת יותר מס מהחברות הגדולות במשק"
שר האוצר מגיב לחשיפת כלכליסט על דו"ח מינהל הכנסות המדינה ובו פרטים אודות הטבות המס שמקבלות החברות הגדולות במשק: "כתוב שם שהן משלמות מס אפקטיבי של 3.3% - זה מקומם וגם אני זועם. אכנס לדיאלוג עם החברות ונבדוק מה אפשר לעשות כדי לשנות את חוקי המשחק"
- משלמות מיליארד שקל מס, ומקבלות 4 מיליארד בהטבות
- לפיד: "נכניס קריטריון של מיצוי כושר השתכרות לכל תחום"
- מקרה אינטל כמשל: דרוש גוף מפקח
לדברי שר האוצר: "ביקשתי ייעוץ משפטי לראות מה לעשות עם החוק. דבר שני, אכנס לדיאלוג עם החברות. נבדוק אם אפשר בהסכמה לשנות את חוקי המשחק. אנחנו על זה ונדאג שיתקיים משחק הוגן". לפיד הוסיף כי "הלילה נגיש לשרים את חוברת התקציב ויתחיל פסטיבל. כל שר יבקש לדאוג לתקציב שלו וזה בסדר". בתוך כך, מחר יפתח יו"ר הכנסת יולי (יואל) אדלשטיין יום עיון לחברי הכנסת בנושא טיפולה של הכנסת בהצעות חוק התקציב ובהצעות חוק ההסדרים.
לידי "כלכליסט" הגיע פרק מדו"ח מינהל הכנסות המדינה, שפרסומו מעוכב מעל חצי שנה. מהדו"ח שפורסם אתמול ב"כלכליסט" עולה כי טבע, אינטל, כיל וצ'ק פוינט מקבלות 70% מכלל הטבות המס שמעניקה המדינה, ושווי ההטבות שקיבלו ב־2010 היה גבוה פי 4 מהיקף המס ששילמו.
מנתוני מינהל הכנסות המדינה שנחשפו ב"כלכליסט", בשנים 2010-2003 חל זינוק של 140% בהטבות המס שהמדינה מחלקת לחברות במסגרת החוק לעידוד השקעות הון, מ־2.3 מיליארד שקל בשנה ל־5.6 מיליארד שקל בשנה.
הנתון המדהים הזה, שנחשף לראשונה אתמול ב"כלכליסט", מדווח בדו"ח השנתי של מינהל הכנסות המדינה, שמשרד האוצר עיכב את פרסומו כבר יותר מחצי שנה ושפרק ממנו הגיע לידי "כלכליסט". במילים אחרות, הנתון הזה ידוע היטב לצמרת האוצר זה זמן רב, אולם פרסומו לא היה נוח לה במשך חודשים רבים, בעיקר תחת השר הקודם יובל שטייניץ ובשל הקדמת הבחירות, מחשש שישפיע על דעת הקהל הציבורית.
אתמול, בעקבות חשיפת "כלכליסט", משרד האוצר פרסם חמישה מפרקי דו"ח מינהל הכנסות המדינה, בין השאר בתחום הנדל"ן ובענף הרכב. עם זאת, באוצר החליטו להמשיך ולהסתיר שני פרקים - על תחזית הכנסות המדינה ותחזית הטבות המס - ואלו יפורסמו רק אחרי אישור התקציב הבא, בעוד כמה חודשים. בנושא הנדל"ן, הדו"ח מלמד כי בשנים ב-2011-2010 נרשמה ירידה חדה בהכנסות ממס רכישה מדירות. לגבי ענף הרכב, מדובר במגמת ירידה בגובה ההכנסות ממיסי הקניה המוטלים על כלי רכב.
בחברות לא מכחישים את הנתונים, אך כועסים כי שוב הם נתונים למתקפה שאותה הם מגדירים "פופוליסטית". גורם באחת החברות אף שב והדגיש את הטיעון הישן: "מה שכולם שוכחים הוא כי ההטבות ניתנו לנו מהמדינה עצמה. משרד האוצר שהוציא את הדו"ח הזה הוא זה שהעניק לנו את הטבות המס והיו לו סיבות מצוינות לכך. מדובר בחברות המתחרות בסביבה גלובלית תחרותית שיכולות להעביר את מפעליהן למדינות אחרות. כולם שוכחים כי מעבר להטבות המס החברות הללו תורמות גם לתוצר הלאומי ולתעסוקה".