נוחי דנקנר: "אני לא קובע מחיר להצעת רכש"
העיד במסגרת תביעה ייצוגית שהוגשה נגד אי.די.בי פתוח שמוערכת ב-680 מיליון שקל ועוסקת בהצעת רכש עצמית של החברה ב-2009
- מי ישרוד את סערת ניגוד העניינים של נושי אי.די.בי?
- לידר תבצע הצעת רכש חלקית למניות המיעוט בגרינסטון
- המלט פירסמה הצעת רכש; המניה עולה ב-2.8%
מדובר בתביעה שהוגשה ב-2009 ומוערכת ב-680 מיליון שקל, עוסקת בהצעת הרכש העצמית של החברה שבוצעה באותה שנה. התובעים טוענים שהדירקטורים בחברה, שאישרו את העסקה, פעלו בניגוד עניינים לטובת בעל השליטה. הם טוענים שתשעה מתוך 14 הדירקטורים בחברה הרוויחו אישית כ-88 מיליון שקל כתוצאה מביצוע הצעת הרכש.
דנקנר העיד בפני שופטת המחוזי בתל אביב דרורה פלפל, לאחר שמנכ"ל אי.די.בי פתוח, חיים גבריאלי מסר את גרסתו וכך גם אחותו של דנקנר, שלי ברגמן.
דנקנר נשאל על היכרותו את מצב החברות התפעוליות בקבוצה והשיב: "התשובה שלילית. לא מכיר את כל החברות התפעוליות לפני ולפנים. מכיר קצת יותר טוב את חברות האחזקה ולחלק מהתפעוליות ברמה זו או אחרת. בוודאי שאני מכיר את הקבוצה, אבל מסתייג מהמילה בעל בית, אני בעל מניות, המילה בעל בית מתאימה לבעלי בתים ותיירות".
לפי דנקנר: "הזמנים היו זמנים של משבר עולמי חריף מאוד. נפילה וקפיצה, המשבר ההוא היה ביתר שאת. יש את הדבר המפורסם שקודם שיבחו אותי ואח"כ קילסו אותי על ההשקעה שהייתה מפתח שם, קרדיט סוויס, השקעה של מילארד דולר על ידי כור שהיו לה מזומנים רבים. לפני שהמניות עלו, הן ירדו, ירדו חזק (עלו קצת בספטמבר - ולאחר מכן הלכו וצללו וירדו וירדו). זה לא היה רק במניות האלה אלא בכלל בשווקים, בבורסה העולמית, האירופית וכו'".
"השותפים שלך מהציבר בפתוח, בעלי מניות, קנו קרדיט סוויס, ירדו איתך ואז סילקת אותם?", שאל עו"ד יצחק אבירם, נציג התביעה. דנקנר השיב: "ציבור בעלי המניות בכל קבוצת אי.די.בי הם שותפים ראויים וטובים".
"באנו ונתנו הצעה הוגנת פלוס. הצעה שכשהגשנו אותה היה בה סיכון מסוים. כי השווקים היו נמוכים, על הפנים, ואי אפשר היה לדעת לאן הולכים. המפנה הדרמטי בשווקים אירע ב-9 במרץ 2009. המכות היו קשות מאוד והשווקים היו הכי נמוכים שהיו, לא יודע אם אי פעם, אבל בתקופה האי. מניית קרדיט עלתה באותו יום ב-18%, למחרת ב-10 במרץ המניה עלתה ב-12%, וגם אח"כ המשיכה לעלות. זה היה דרמטי, יצר מיליארדים רבים של שקלים. זה ההסבר למספרים שראית".
דנקנר התייחס לפרוטוקול של ישיבת הדירקטוריון שהוצג בפניו באשר לאישור הצעת הרכש ומחיר המניה. "יש כאן משפט מאוד חשוב שלי בפרוטוקול", העיד. "אני אומר בפתח הדיון: 'מחירי השווקים היום הגיעו לרמות נמוכות מאוד. הצעת הרכש מציגה מידה של אופטימיות לגבי המשך התפתחותם של השווקים והמשק ואני מקווה שכך יקרה' - זה ב-26 בינואר. המצב אז היה מצב לא טוב".
"פעלתי רק לטובת חברה"
"למה המחיר 36? מאיפה זה בא?", שאל עו"ד אבירם, ודנקנר משיב: "אתם יודעים 26 בינואר, זה 11 יום לאחר שב-15 בינואר התפרסמה כתבה כמה אי.די.בי שווה, הגיעה למינוס מיליארד שקל. באותו יום המניה ירדה בכ-10%, והמשיכה לרדת גם לאחר מכן. ואם שואלים אותי לגבי קביעת, החלטת הצעת הרכש וקביעת המחיר, התכנסנו בחברה, תראו ה-10 ימים האלו, היו דרמטיים ומטרידים מאוד בחברה. אני זוכר גם שאישיות בכיר במשק שלח אלי מישהו כדי לומר שמוטרד מאוד מהמצב ומה בכוונתנו לעשות".
דנקנר נשאל אם אותה אישיות בכירה הייתה שר האוצר. "יש שניים בכירים במשק, אחד שר האוצר ועוד אחד, זה היה אחד משניהם".
"התכנסו אצלי ביום חמישי", הוסיף, "כמה ימים לפני ההצעה, לישיבה בצהריים, כעשרה אנשים מהבכירים בקבוצה פלוס עו"ד עודד ערן ואולי עוד מקצוענים אחרים עם התלבטות בסוגיה האם נכון לבצע הצעת רכש, בין היתר כדי להביע אמון שלנו בקבוצה, בחברות הקבוצה ובמה שנעשה אצלנו. לא קיבלנו החלטה באותו היום.
"הדירקטוריון קבע את המחיר, 36 שקל למניה, אני יכול להמליץ בפני הדירקטוריון, מי שקבע את המחיר זה הם. אני לא קובע מחיר להצעת רכש. כשמקבלים החלטות באי.די.בי פתוח, פועלים כל הדירקטורים אך ורק לטובת אי.די.בי פתוח. האינטרס שלי הוא בתוקף היותי בעל מניות. באותה מידה יכולתי להרוויח מהעסקה ובאותה מידה יכולתי להפסיד. פעלתי אך ורק לטובתה של אי.די.בי פיתוח".