לפיד לג'רמי לוין: "היחסים של טבע עם מדינת ישראל הם דו-צדדיים"
שר האוצר בכנסת: "ניהלתי היום שיחות עם הנהלת טבע והבעתי בפניהם את חוסר הנחת העמוק שלי מהפיטורים הצפויים". לדבריו, לוין הבטיח שאין עדיין שום החלטה על היקף הפיטורים בישראל
שר האוצר יאיר לפיד מנסה להרגיע את הרוחות סביב הפיטורים הצפויים בחברת טבע. בתשובה לנאומה של יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' אמר לפיד הערב כי: "ניהלתי היום שיחות עם הנהלת טבע והבעתי בפניהם את חוסר הנחת העמוק שלי מהפיטורים הצפויים וקראתי להם לשקול את ההחלטה ולעשות כל מאמץ לפחות כדי להפחית את מספר המפוטרים".
- בנו של אלי הורביץ: "ההמונים רצו שיעלו לנו מסים, התוצאה - פיטורים"
- מחברה ישראלית אנחנו מצפים ליותר
- הפיטורים בטבע: מוציאים הכל על העובדים
עוד הוא הוסיף כי "הזכרתי להנהלת טבע שהיחסים שלהם עם מדינת ישראל הם דו-צדדיים. ממשלות העבר נתנו לטבע ולחברות אחרות הטבות מס גדולות. דעתי אינה נוחה מההטבות האלה, ואילו הייתי אז שר האוצר כנראה שהיו נעשות החלטות אחרות, וצריך לציין שאנחנו מנהלים היום – בהוראתי – משא ומתן קשה עם טבע על נושא הרווחים הכלואים והטבות המס".
לדבריו, "המנכ"ל ג'רמי לוין הבטיח שאין עדיין שום החלטה על היקף הפיטורים בישראל. טבע לא תעשה צעדים חד-צדדים, אלא תחזיק בתמונה גם אותנו וגם את ההסתדרות ואנחנו נעקוב אחרי ההתפתחויות מקרוב ונעבוד ביחד עם כל הגורמים כדי להפחית את הפגיעה ולשמור על העובדים שהם אנשי מעמד הביניים הישראלי".
לפיד התייחס גם לעתירה נגד ייצוא הגז,והאשים את האופוזיציה בכך ש"אי הוואות עוצר את קידום פיתוח תשתיות ההולכה, מעכב את חיבור מאגר לוויתן אל החוף, מטיל עננה סביב השקעות עסקיות במשק הגז הישראלי, וממשיך לעלות למעמד הביניים הישראלי ביוקר המחיה". עוד ציין כי "הזרמת הגז הטבעי לשימוש מקומי במפעלים, בתעשייה ובתצרוכת של המשק הישראלי, וייצוא מקביל, בהיקפים מאוזנים, יכניסו למשק הישראלי 60 מיליארדי דולרים בעשרים השנים הקרובות".
לפיד ייפגש עם לוין
בתוך כך, מוקדם יותר נודע כי לפיד מתכוון להיפגש בהקדם עם ג'רמי לוין על מנת לקבל ממנו הבהרות בנוגע לפיטורי העובדים. בין היתר יעלה בפגישה נושא הטבות המס הגדולות המגיעות לטבע במסגרת חוק עידוד להשקעות הון. עם זאת, במשרד האוצר מדגישים כי אין באפשרות המשרד לשנות את חוקי המס בדיעבד. כלומר, אם הטבות המס של טבע ישתנו, זה יקרה רק כלפי העתיד וגם כאן אין סיכוי גבוה במיוחד שיהיה שינוי לרעה בשיעורי המס לטבע בלבד. סיכוי גבוה יותר הוא שאם יהיה שינוי הוא יהיה תקף לחוק כולו, שייקח זמן לשנותו.
לפיד נפגש עם לוין עוד במאי, ואמר לו כי הגיע הזמן לשנות את חוקי המשחק לגבי הרווחים הכלואים והטבות המס. הם סיכמו על פתיחת משא ומתן אינטנסיבי לשינויים אלה. על כך תקפה אותו היום (ב') ח"כ שלי יחימוביץ': "אני שואלת אותך שר האוצר לפיד, כאשר נפגשת לפגישה חברית עם ג'רמי לוין ושאלת אותו בנימוס האם הוא מוכן לשלם מסים כמו כל חברה נורמלית בישראל, מה היתה הכוונה כשאמרת שינוי כללי המשחק? שהם גם ישלמו 0% מס וגם יפטרו עובדים בברוטאליות?"
במשרד האוצר מסבירים בנוגע להטבות המס של טבע כי "החוק הישן לעידוד השקעות הון לפיו קיבלה טבע את הטבות המס, שונה ביוזמת משרד האוצר בשנת 2011. על-פי החוק החדש, הועלו שיעורי המס לחברות שנהנות מהטבות המס. כמו כן, על מנת לקבל מעמד של "מפעל מועדף מיוחד" (הטבות המס הגבוהות ביותר), דורש החוק להוכיח תרומה משמעותית וייחודית למשק הישראלי על כל המשתמע מכך".
עוד הם מציינים כי מנהל רשות המיסים נמצא במגעים עם טבע בנוגע לתשלומי המס. הכוונה כאן היא למגעים השוטפים שיש לרשות המסים מול טבע כחברת ענק, בהם עולים בין היתר גם נושא הרווחים הכלואים, סיווגי מס של טבע בנוגע לקניינה הרוחני ובקשת טבע להכיר באפשרות לרשום בישראל פטנטים שפותחו בחו"ל בתמורה להטבות מס על רווחיה מהם.
כאמור, הדרך הסבירה ביותר לשינוי אמיתי של שיעורי המס של טבע הם דרך שינוי החוק ונושא זה כבר נמצא מספר חודשים על השולחן. בחודש יוני ביקש לפיד מרשות המסים לבחון מחדש את ההטבות שניתנות לחברות במסגרת חוק עידוד השקעות. מאז ישנם דיונים על כך ברשות המסים, הבוחנים מחדש את החוק ומהותו - למשל איזה ערך מוסף מעניקות החברות לכלכלה הישראלית, לאילו אזורים כדאי לתת הטבות גדולות יותר, לאילו סוגי חברות כדאי לתת הטבות וכן הלאה.
בחודש מאי השנה כבר נקט לפיד בצעד ראשון בנושא כשהחליט ששיעורי מס החברות שמסגרת החוק יתקבעו על 15% באזור המרכז ו-10% בפריפריה. זאת במקום המתווה היורד של 2011 לפיו נקבע ששיעורי המס יירדו ל 7% מס חברות בפריפריה ו־15% במרכז, וב־2016 יגיעו ל־6% ליצואניות מהפריפריה ול־12% ליצואניות מהמרכז.
כעת השאלה המהותית שעמה מתמודדים ברשות היא אם להעלות את המס גם במסגרת המסלול האסטרטגי בחוק, המיועד לחברות ענק כמו טבע ואינטל, הנדרשות לשלם בו מס בשיעור של 5% בלבד. בחוק ההסדרים הנוכחי, משרד האוצר לא נגע בהטבות הניתנות במסגרת מסלול זה.