לפיד: "תוכנית התגמול לבכירי בנק לאומי לא ראויה ולא מוסרית"
בהתייחסו לתוכנית שאמורה לעלות מחר לאישור בעלי המניות, אמר שר האוצר: "אין הצדקה לתשלומים שנעים בין 130 ל-183 אלף שקל, על המדינה להציב גבולות ברורים להנהלת הבנק"
"תוכנית התגמול לבכירי בנק לאומי לא ראויה ולא מוסרית", כך אמר היום (ב') שר האוצר יאיר לפיד בהתייחסו לתוכנית התגמול לבכירי הבנק שאמורה לעלות מחר לאישור באסיפת בעלי המניות. לפיד, המתנגד בתוקף לתוכנית, הוסיף כי "למדינה יש מניות בבנק לאומי. עליה להשמיע בבירור את קולה הקורא להציב גבולות ברורים וחד משמעיים להנהלת הבנק".
- אנטרופי בעד מדיניות התגמול של לאומי והפועלים
- האוצר: התגמול של בכירי בנק לאומי גבוה מדי
- לאומי ביקש מלקוחות אירופים אישור למקור הכסף בחשבונם
עוד אמר שר האוצר: "אני בעד תגמול למנהלים מצטיינים, אני בעד בונוסים שיתמרצו הצלחה, אבל במקרה הזה צריך להגיד לבכירי הבנק: הגזמתם". לדבריו, "אין זה ראוי ולא מוסרי לאשר שכר, בונוסים ופיצויי פרישה כה גבוהים. אין הצדקה לתשלומים שנעים בין 130 ל-183 אלף שקל בחודש, להוסיף על כך משכורת 13, בונוסים ופיצויי פרישה של עד 250%". ואולם, חרף התנגדות הממשלה, נראה כי מסתמן רוב לאישור לתוכנית.
מדובר במדיניות תגמול מתוקנת שפרסם לאומי בינואר האחרון, לאחר שהמפקח על הבנקים דרש מהבנקים (למעט מזרחי טפחות) לתקן את ההצעות הקודמות שפרסמו. אף שהתוכנית של לאומי עומדת בדרישות הפיקוח, החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי בויאנג׳ו, העומדת בראש נכסים מ.י, מאותתת למערכת הבנקאית כולה כי גם לאחר הורדת תקרות השכר לעומת תוכניות התגמול הקודמות, שכרם של בכירי הבנקים עודנו מופרז. לפיד אף הנחה את בויאנג׳ו להצביע נגד התוכנית.
החלטת המדינה שלא לתמוך במדיניות התגמול אינה מפתיעה. באוגוסט האחרון החליטה המדינה להצביע נגד מדיניות התגמול הקודמת, בטענה כי רכיבים במדיניות התגמול של לאומי אינם עולים בקנה אחד עם תיקון 20 לחוק החברות ("חוק שכר הבכירים"). בחוות דעת ששלח המשנה ליועמ"ש אבי ליכט לעבאדי־בויאנג'ו, יצא ליכט נגד הכוונה להעניק מענק שימור לרוסק־עמינח, שנגדו כבר יצא בעבר המפקח על הבנקים דודו זקן בטענה כי מדובר במענק על עצם הגעתה לעבודה.