משרד האנרגיה לבג"ץ: בחצי השנה הקרובה לא יוענקו אישורי יצוא גז מישראל
העמותה לכלכלה בר-קיימא עתרה לבג"ץ בבקשה לתקן לאלתר את שטר החזקה של מאגר הגז לווייתן. לטענתה בין השאר, זיכיון הפקת הגז ממאגר לווייתן וגם אפשרות המכירה משם, אינה תקינה כיוון שלא נקבעה סוגיית הפיקוח על המחיר
להערכת משרד האנרגיה, בששת החודשים הקרובים לא יוענקו אישורים ליצוא גז מישראל. כך הצהירה אתמול (א') פרקליטות המדינה, בתגובה לעתירה לבג"ץ שהוגשה לפני כשבועיים נגד יצוא הגז מישראל.
- תמר ואדלטק במו"מ לייצוא גז לאיטליה, יוון וטורקיה
- האם במשרד האוצר יכירו במדינה פלסטינית?
- חצי שנה אחרי הסדרת הייצוא - המדינה טרם השלימה המיסוי על מכירת גז ללקוחות זרים
העתירה נגד יצוא הגז מישראל הוגשה על ידי עו"ד אפי מיכאלי שמייצג את העמותה לכלכלה בת-קיימא. לטענת העמותה, זיכיון הפקת הגז ממאגר לווייתן וגם אפשרות המכירה משם, אינה תקינה כיוון שלא נקבעה סוגיית הפיקוח על המחיר, הציבור לכאורה לא שותף בקבלת ההחלטות ואילו המדינה אינה מתחייבת להכפיף חוקים או תקנות של משרדים אחרים על המאגר, בעיקר בתחום איכות הסביבה.
לפי המדינה בתשובתה לבג"ץ, במידה ומשרד האנרגיה יקבל לידיו חוזה חתום ליצוא גז מישראל, הן ממאגר לווייתן והן ממאגר תמר, המדינה תודיע על כך לבית הדין לפחות 10 ימים מראש, כדי שזה יוכל לפסוק אם לאשר את המהלך או לא.
המדינה הודיעה לבג"ץ שהיא דוחה מכל וכל את הטענות בעתירה, וביקשה לדחות בקשה למתן צו ביניים נגד הזיכיון שניתן לשותפות לווייתן וגם לקיים דיון דחוף בנושא ולא יאוחר מ-14 בנובמבר כדי להביא את הסאגה הזאת לידי סיום.
יהודה בראון, יו"ר העמותה לכלכלה בת-קיימא אמר בתגובה לתשובת המדינה כי: "אחד מיסודותיה של העתירה נגע להיעדרו של הליך בסיסי של שיתוף הציבור בהליכים הנוגעים למתן היתרים מכח חוק הנפט. כעת, משהוגשה העתירה, המדינה מבינה כי אין כל דרך להמשיך במידורו של הציבור הרחב והיא מבקשת לדחות את הבקשה למתן צו ביניים תוך התחייבותה להודיע 10 ימים מראש על כוונתה ליתן אישורי ייצוא לבעלי החזקות במאגר לוויתן. כעת – בניגוד להליך מתן שטרי החזקה עצמם – מצהירה המדינה כי היא מוכנה להתחייב בפני בית המשפט כי אישורי הייצוא יוצגו לציבור הרחב באופן שניתן יהיה לשפוט את תוכנם בטרם חתימתם".