בלעדי לכלכליסט
סקר: עורכי דין מחוץ לגוש דן משתכרים 30% פחות
הפערים המאפיינים את מקצוע עריכת הדין רק מעמיקים. ולמרות הריבוי של עורכי דין במרכז לעומת הפריפריה, הפרנסה במרכז טובה יותר
סקר שערכה חברת GLawBAL בראשות עו"ד דודי זלמנוביץ עבור "כלכליסט" מעלה שהפערים בענף עורכי הדין לא מסתכמים בפערים בין עורכי דין שכירים למשיכות של שותפים במשרד ובסדרי הגודל של הפירמות השונות, והם משתקפים גם בשכר עורכי דין שכירים, שמתחילים מפער סביר יחסית של 50% יותר לעו"ד מתחיל במשרד גדול לעומת שכיר במשרד קטן, ומעמיקים בתוך שנים אחדות, כך ששכיר במשרד גדול עשוי להשתכר פי שלושה מעורך דין בעל ותק דומה במשרד קטן ומצליח פחות.
- כבר לא עו"ד: השופט לשעבר דן כהן סולק מהלשכה
- "הוכחנו שבוגרי ספיר לא פחות טובים מאחרים"
- בחינות ההסמכה של לשכת עוה"ד - אוניברסיטת ת"א ומכללת ספיר בראש
גם לחלוקה הגיאוגרפית יש השפעה עצומה על יכולת ההשתכרות. בדרום, בחיפה ובצפון השכר נמוך בכ־30% בממוצע מהמקובל במרכז. בירושלים, לעומת זאת, הפערים מהמרכז קטנים יותר אך קיימים (כ־12%–15% פחות). הנתונים בולטים עוד יותר על רקע העובדה שבגוש דן אחד מכל 26 תושבים הוא ערך דין, לעומת עורך דין ל־144 תושבים בישראל כולה, כך שלכאורה ניתן היה להניח שההצפה של המרכז בעורכי הדין תוליד קשיי פרנסה יותר מאשר בפריפריה, אך לא כך המצב.
"מקור השונות התהומית ברווחי השותפים היא בשונות בהכנסות המשרדים שממשיכה לאפיין את הענף", אומר עו"ד זלמנוביץ ומפרט שרק חמישה משרדים גדולים הצליחו ב־2013 לחצות את רף מיליון השקלים הכנסה בממוצע לעורך דין ואף יותר. לדברי זלמנוביץ, בקרב המשרדים הגדולים עצמם נמצאים גם אלו שהכנסתם ב־2013 בקושי עמדה על 600 אלף שקל לעורך דין. "השונות גדולה אף יותר בקרב משרדים בינוניים והבוטיקים למיניהם, שהמוצלחים שבהם הגיעו בשנה שעברה להכנסה הנושקת ל־2 מיליון שקל ויותר לעורך דין, אך גם בקבוצה זו יש משרדים שיהיו מאושרים אם יצליחו להגיע להכנסה העולה על חצי מיליון שקל לשנה לעורך דין". ומה קורה במשרדים הקטנים ובפריפריה? מתברר ששם המצב מחמיר משנה לשנה עם הכנסות הנעות בין 100 אלף שקל בקושי לשנה לעורך דין, ערכים שמאיימים לחלוטין על שרידות המשרד, ועד ל־400 אלף שקל לעורך דין בשנה. שכר השכירים מושפע מוותק מקצועי, מקום ההתמחות (לעורכי דין צעירים), רמת האנגלית (שעשויה להוסיף 1,000 עד 3,000 שקל ברוטו בחודש), היקף משרה, תחום העיסוק המשפטי, אזור בארץ ועוד.
שכרו של עו"ד מתחיל עשוי לנוע בין 7,000 שקל במשרד קטן ופריפריה ועד 11,500-13,500 שקל לחודש במשרד גדול או בבוטיק יוקרתי, הרי שבשנים הבאות פערי השכר ילכו ויעמיקו. בשנה שלישית ינוע הפער מ־8,000 שקל לחודש במשרד קטן ועד 17,500 שקל במשרד גדול. בשנה השישית, בעוד שעו"ד במשרד קטן ישתכר 11-17 אלף שקל לחודש, במשרד גדול השכר יתחיל ב־18,500 שקל ויגיע עד 30,500 שקל.
בעוד ירושלים מצויה רק 60 ק"מ מהמרכז, המשרדים שפועלים בה נחלקים לשלוש קבוצות עיקריות: משרדים גדולים שלהם סניפים בתל אביב, הנוטלים חלק בפעילות המובאת למשרד הירושלמי ובנוסף חלקם מייעצים לגופי ציבור וממשל בירושלים; קבוצת משרדים קטנים יותר הנוטלת חלק בייעוץ עסקי או ליטיגציה עסקית; ולבסוף, כמה מאות משרדים המטפלים בעיקר במשקי בית, אישות, פלילים ונדל"ן מקומי. למעט מקרים מסוימים, תעריפי שכר הטרחה בירושלים נמוכים בממוצע בכ־15% מהמרכז ובדומה, שכר ממוצע לשכירים בשנה הראשונה נמוך בממוצע ב־12% מהמרכז. גם בחיפה והצפון יש סניפים של משרדים גדולים מהמרכז, שנוטלים חלק בפעילות ייעוץ משפטי כלל ארצי וללקוחות בצפון בתחומי הימאות, המגזר ההתיישבותי, הבנקים ועסקאות נדל"ן מקומיות. בצפון פועלים גם מאות משרדים המטפלים במשקי בית, בהם עשרות במגזר הערבי והדרוזי הנותנים שירות בעיקר למגזר. שכר טרחה ממוצע ושכר עו"ד בשנה הראשונה בחיפה נמוכים בכ־20% לערך מבמרכז. צפונה מחיפה הפער גדל לכמעט 30%. גם בדרום נרשם פער של 28%–34% בשכר טרחה ובשכר עו"ד בשנה ראשונה לעומת המרכז.