$
בלדד השוחי

למה נייר מרשרש?

בלדד היקר, מדוע נייר מרשרש כשמקמטים אותו, ומדוע צלופן מרשרש עוד יותר? רמי

בלדד השוחי 08:4807.08.14

רמי היקר,

 

קח דף נייר רגיל, אחוז בו משני צדיו וקרב מעט את ידיך כך שהיריעה תיצור עמק עגלגל בין ידיך. עכשיו הרחק את ידיך בחוזקה. שמעת את הבום? זה הנייר שהתיישר, דחף את האוויר, דחס אותו ויצר גל הדף שהתפשט לכל הכיוונים והגיע לאוזן שלך. בום.

 

עכשיו צ'קמק את הדף. אתה שומע כמה קולות: חיכוך של הנייר בעצמו ובאצבעותיך, קריעה של סיבים, אבל בעיקר אתה שומע סדרה מהירה של המון המון בומים קטנים. עכשיו ישר את הדף. רואה את רשת הקמטים שנוצרה עליו? הקמטים האלה מחלקים את הדף להמון מישורים קטנים, וכשאתה מפעיל על הנייר כוח, המישורים האלה מתקפלים ומתיישרים ומייצרים גלי הדף. כל מישור הוא בום קטן, ויחד הם מייצרים את הרשרוש המוכר.

 

התופעה הזאת דורשת שהיריעה תהיה קלה ואלסטית. קלה כדי שהמשטחים הקטנים יזוזו בקלות, ואלסטית כדי שהם יתיישרו כמו קפיצים כשמכופפים אותם. הקפיציות הזאת היא הסיבה שנייר טואלט לא מרשרש: הוא רוכך במיוחד עבור אזורים עדינים בגופנו, ואינו קפיצי. מאידך, צלופן - שגם הוא, כמו נייר, עשוי תאית - אפילו קפיצי יותר ביחס למשקלו, ובדרך כלל מגיע ביריעות דקיקות במיוחד, ולכן הוא מרשרש עוד יותר.

 

נייר מקומט נייר מקומט

 

אבל מלכת הרשרושים היא שקית הניילון הפשוטה: קלה, קפיצית, ועשויה מראש מאינספור משטחים זעירים. הבט בשקית דרך זכוכית מגדלת ותראה על מה אני מדבר. כמו אלף תופים קטנים שמחכים למי שיכה בהם.

 

נניח שאני מכינה מרק, מאחסנת אותו במקרר, ואז מרתיחה אותו שוב כל בוקר כדי להרוג את החיידקים. האם הוא לא יתקלקל לעולם? שלומית

 

הרתחה ממושכת עוזרת פעמיים. היא גם רוצחת כמעט את כל החיידקים גורמי המחלות שבמזון, וגם מפרקת חלק ניכר מהרעלנים שהם מייצרים בזמן שהם חיים. ואם הסעיף השני הזה לא נשמע לך משמעותי, אז דעי שהרעל הקטלני ביותר בטבע, בּוֹטוּלינוּם, שמיליונית גרם שלו מסוגלת לקטול אדם, אינו אלא קקי של חיידק. והרתחה של כמה דקות מפרקת אותו לגמרי.

 

הרתחה חוזרת לא תתקן את השינויים שהחיידקים ערכו במזון ולא תחזיר לו מרקם, צבע או אנרגיה שהחיידקים צרכו - להפך, היא תפרק יותר ויותר גם את המבנה וגם את הערך התזונתי - אבל היא בפירוש תדחה את הקץ. ואם יש לך מעבדה שבה אפשר לשלוט על תוכן הסיר, על הטמפרטורה שלו ועל החיידקים שמגיעים אליו, תוכלי לעשות זאת לפרקי זמן מרשימים למדי. במטבח ביתי מוטב לשחק על בטוח ולהעיף את המרק לכל הרוחות.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x