$
בארץ

מלחמה בעזה

הצריכה בעקבות חידוש האש: בין התעוררות לחוסר ודאות

חידוש ירי הטילים בלם במעט את ההתנפלות הצרכנית שלאחר הפסקת האש, אבל למרות חוסר הוודאות חזרו הקונים למוקדי הבילוי בסופ"ש. ואיך הושפעו הקניונים, המסעדות ומוקדי ההזמנות לחו"ל?

כתבי כלכליסט 10:5010.08.14

כיצד השפיע חידוש הירי ביום שישי על הצרכנים? יצאנו לבדוק

 

קניונים: המכירות זינקו לאחר הפסקת האש ונעצרו בשישי

 

במרכזי המסחר והקניונים קיוו לחזור לשגרה, אבל הירי לאזור הדרום בשישי בבוקר בלבל את הצרכנים וגם את הנהלות הקניונים.

 

 

חי גאליס, סמנכ"ל ביג, סיפר כי ברביעי וחמישי היו מכירות מצוינות: "הפדיונות עלו ביותר מ־50% ביחס לאותם ימים בשבוע שעבר, כולל באר שבע וקריית גת". ביג העלו ביום שישי קמפיין גדול להפנינג של חזרה לשגרה עם מבצעים בכל החנויות, בהשקעה של מיליון שקל, כדי להחזיר את הלקוחות וחלק מהפדיונות שאבדו ביולי.

 

 

קניון הנגב בב"ש קניון הנגב בב"ש צילום: עמית שעל

 

בן דבש, מנכ"ל קניון עופר אשדוד מקבוצת מליסרון, אמר כי "סוחרים דיברו על התעוררות, אבל עדיין לא הגענו לכניסות המבקרים הממוצעות שהיו לפני המבצע".

 

עופר שחטר, מנכ"ל חברת פרומול לניהול קניונים ומרכזים מסחריים, חיזק את הדברים: "הייתי ביום שישי בבוקר בבאר שבע, וברור לגמרי שלא היתה חזרה לשגרה. בחמישי היה יום מאוד חזק במכירות אבל שישי היה חלש מאוד".

 

ניר שמול, הבעלים של חברת שניר לניהול מרכזים מסחריים וקניונים, מתאר גם הוא קפיצה במספר המבקרים ובמכירות ביום חמישי. "חלה עלייה של 35% במכירות החנויות, בעיקר בדרום, ביחס לימים האחרונים וליום חמישי שעבר. אבל ביום שישי סוחרים באזור הדרום דיווחו על ירידה של 35%–40% ביחס ליום חמישי. ההנחיה של פתיחת המקלטים מחדש משפיעה משמעותית".

 

"התחלנו ביום אחד להרגיש את הקיץ", אמרה אביבית ויצמן, מנכ"לית גרנד באר שבע של מליסרון ואלי להב. "יום שישי הוא תמיד חזק אצלנו ולא חשנו ירידה בו גם בתקופת הלחימה. אבל הקהל חזר לדון במצב המלחמה והאווירה לחוצה יותר".

 

גם גיל גזית, מנכ"ל קניון הזהב, סיפר כי מיום שלישי נרשמה התאוששות: "אנשים חייכו. היתה הרגשת קניות, בתי הקפה היו מלאים. היתה חצי אופוריה. בחמישי אחר הצהריים לא חשבנו שאנחנו על זמן שאול. ואז ביום שישי המכירות נעצרו קצת ביחס לשלושת הימים הקודמים, היתה פחות אווירת קניות".

אורנה יפת

 

ענף המזון: הצרכנים הפסיקו לאגור מזון

 

ענף המזון, שמצוי במגמת ירידה מתחילת השנה, זכה לעדנה בתקופת המבצע הצבאי, אבל נראה שגם זו עומדת להסתיים. על פי נתוני חברת סטורנקסט, בשבוע הראשון והשני ללחימה נרשמו עליות של כ־1.3% בקניות מזון ברחבי הארץ, למעט באזור הדרום. בשבוע השלישי העלייה התמתנה ל־0.4% בלבד ובשבוע שהסתיים בתחילת אוגוסט כבר נרשמה ירידה של 1.3%.

 

"נראה שהציבור החל להתרגל למצב", אמר עופר פיינשטיין, מנכ"ל קו־אופ ישראל. "ביום שישי, עם התחדשות האש, לא ראינו הבדלים קיצוניים במכירות". מנכ"ל שופרסל איציק אברכהן דווקא ציין כי הפסקת האש השיבה את הקונים לחנויות, ולדבריו פרק זמן קצר של שקט ביטחוני גורם להתאוששות של ענף המזון.

נורית קדוש

 

נופש: הביקוש לחופשות זינק

 

התחדשות הלחימה ביום שישי לא עצרה את ההסתערות חסרת התקדים בתחום החופשות, כפי שהגדירו אותה בסוכנויות הנסיעות. רונן קרסו, סמנכ"ל שיווק באיסתא, אמר כי "מאז הפסקת האש אנו חשים שהקהל הישראלי חוזר לשגרה ואף מהר מהרגיל, יש גידול משמעותי בהזמנות חופשה באוגוסט".

 

 

נתב"ג במהלך המבצע נתב"ג במהלך המבצע צילום: דנה קופל

 

לדברי זיו רוזן, מנכ"ל גוליבר, "הציבור מיהר לשכוח את המלחמה והדבר מתבטא גם באופי ההזמנות - אם עד יום שני ההזמנות היו לצורך ניקוי ראש, כעת הן לטווח ארוך ולחגים".

תומר הדר

 

מסעדות: מרגישים את המחסור בתיירים

 

בקרב בעלי המסעדות ברחבי הארץ התעוררה תקווה עם הפסקת האש שהחלה בשבוע שעבר, אך השקט הזמני שהופר ביום שישי בבוקר הצליח להשפיע גם עליהם.

 

 

בית קפה בשדרות רוטשילד, ת"א בית קפה בשדרות רוטשילד, ת"א צילום: צביקה טישלר

 

"יש שיפור משמעותי בימים האחרונים מאז הפסקת האש", אמר שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות, הבארים ובתי הקפה. "זו עדיין לא חזרה לשגרה, בעיקר מכיוון שאין בארץ תיירים, וחוסר התיירות הוא פגיעה משמעותית בתחום. המסעדות בתל אביב בערב שישי עבדו יחסית טוב, אף שהיו מעט ביטולים לקראת שעות הערב עקב הירי המחודש".

 

ברמן סיפר כי "ככל שבודקים את המצב דרומה יותר, כך רואים שהביטולים היו משמעותיים הרבה יותר. בראשון לציון, נס ציונה, רחובות וכמובן ביישובים דרומה להם היו ביטולים רבים. מדובר באנשים שהזמינו מקומות אחרי כניסתה לתוקף של הפסקת האש וביטלו כשהבינו שהיא לא נשמרת".

 

לדבריו, בשבת בבוקר "החופים בתל אביב עבדו בסדר. זו עדיין לא שבת רגילה של חודש אוגוסט, אבל שוב, זה בעיקר בגלל המחסור בתיירים. היתה תנועה טובה הרבה יותר מהשבתות של השבועות האחרונים, אבל יש הבדל משמעותי מאוגוסט של השנה שעברה".

 

ברמן לא מיהר לספק תחזית לגבי התאוששות אפשרית של הענף במהלך החודש הקרוב: "קשה מאוד לדעת, זה תלוי כמובן במצב הביטחוני. אנחנו מעריכים שגם אם המצב יחזור לשגרה נעבוד טוב, אבל פחות טוב לעומת השנה שעברה".

רעות ברנע

 

עוטף עזה: התושבים לא סמכו על הפסקת האש

 

"לא חזרנו ולא היתה לנו כוונה לחזור. זו לא מערכה ראשונה שלנו וידענו שצריך להמתין לסיום ההפסקה. לצערנו לא טעינו", כך הסבירה בסוף השבוע זוהר להב מקיבוץ נחל עוז. לדבריה, מלבד משפחות בודדות מרבית תושבי הקיבוץ החליטו להמתין ולא לחזור. "התחושות מאוד קשות. לא מצליחים להבין את ההנחיות של פיקוד העורף, על בסיס מה היתה הקריאה להחזיר את האנשים, ועכשיו למיטב הבנתי יש הנחיה שלא לחזור וזה מכעיס ברמות. כרגע אני גם לא מבינה מתי נחזור. המסר שאנחנו מקבלים הוא שאין שום תוכנית לטווח ארוך. נראה כאילו מי שמנהל את העניינים החליט לא לנהל אותם", היא מסכמת את המצב.

 

 

פגיעת רקטה בבית במהלך הלחימה פגיעת רקטה בבית במהלך הלחימה צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

ברשויות המקומיות של עוטף עזה דווקא דיווחו על אחוזי חזרה גבוהים. כך למשל בחוף אשקלון בישרו כי 90% מהתושבים חזרו. בחלק גדול מהקיבוצים יש ריכוז של משפחות באותו המקום, וההחלטה אם לחזור או להישאר היתה משותפת. בכפר עזה, למשל, בניגוד לנחל עוז, הוחלט על חזרה לקיבוץ.

 

גם בנתיב העשרה מדווחים על חזרה של כ־90% מהמשפחות, כולל ילדים. לדברי מאיר ביטון ממושב נתיב העשרה, למרות חידוש ירי הרקטות החליטו במושב לערוך קבלת שבת משותפת לכל היישוב, ולדבריו היום יש כוונה לחדש את פעילות הגנים והקייטנות ואף לפתוח את בריכת השחייה.

 

עם זאת, גם הוא מודה כי התחושה בקרב התושבים החוזרים קשה, אף שאת היישוב מקיפים כוחות צבא ששומרים עליו. ביטון כבר מסתכל ליום שאחרי. "התשובה שלנו לחמאס היא גידול בדמוגרפיה וכלכלה חזקה, וכדי שזה יקרה המדינה חייבת לחזק כאן גם את החקלאים במענקים וגם לסייע בפיתוח ראוי ליישוב".

דותן לוי

 

תחבורה ואנרגיה: ציבור הנוסעים חזר לאוטובוסים ולרכבת

 

ענף התחבורה עוד לא הספיק להתרגל להפסקת האש, וכבר נאלץ לחזור למצב של לחימה זוחלת עם אופק לא ברור. ביום חמישי דיווחו ברכבת ישראל על התאוששות מסוימת בתנועת הנוסעים, אך לאחר חידוש האש עתידן של הכנסות חודש אוגוסט לא ברור, לאחר שהחברה כבר ספגה ירידה של כ־25% בפעילות.

 

 

נמל אשדוד נמל אשדוד צילום: אריאל שרוסטר

 

בחברות האוטובוסים אמרו כי במהלך הפסקת האש הקצרה ניכרו סימנים של חזרה לפעילות רגילה. מנכ"ל מטרופולין אילן קרני אמר כי בימים האחרונים ניכרה פעילות גבוהה יותר בערי הדרום, ומנכ"ל אגד תעבורה גדעון מזרחי מסר כי בקרב ציבור המשתמשים באוטובוסים לקניות או לעבודה נרשמה עלייה בפעילות כמעט עד חזרה למצב שערב הלחימה. עם זאת, מטיילים או בני נוער עדיין לא "יצאו מהבית", לדבריו, בעיקר בשעות הלילה.

 

גם בנמל אשדוד בירכו על הפסקת האש, אך לאחר שובן של הרקטות איש בנמל לא מתחייב שהאוניות שתכננו להגיע לרציפים במהלך אוגוסט אכן יגיעו. הבשורה החיובית עבור הנמל היא שסינדיקט הביטוח לוידס החליט שלא להעלות את תעריפי הביטוח מפני מלחמה עבור חברות הספנות.

ליאור גוטמן

 

אופנה: חנויות הבגדים נהנו מאופוריה קצרה 

 

הקונים ניצלו את הפסקת האש כדי לחזור למרכזי הקניות ולחנויות האופנה בימים רביעי וחמישי, אבל בשישי בבוקר הכל נעצר, בעיקר באזור הדרום. "ברביעי וחמישי הרגשנו שהעם מתרענן ומגיע וקונה", סיפר פיני פרטוק, הבעלים של רשת ההלבשה זברה.

 

מתחם בגדי ילדים של קסטרו מתחם בגדי ילדים של קסטרו צילום: עמית שעל

 

"המכירות עלו ביומיים האלה ב־60% לעומת ירידות של עד 55% שהיו לנו בחנויות בבאר שבע ואשדוד בימים מקבילים בשבוע שעבר, אבל למרות זאת לא הגענו לרמת המכירות הרגילות שלנו. ביום שישי חזרנו לרמת פעילות של יום שישי שעבר, שזה אומר קטסטרופה. כל מי שתכנן לצאת מהבית לא יצא בגלל הירי".

 

מישל רוגוף, הבעלים של רשת הג'ינסים מאניה, אומר כי "בתקופת המלחמה היתה ירידה באזור הדרום של 60% במכירות, באזור המרכז של 20% ובצפון היתה עלייה של 20% במכירות. "המגמה החלה כבר ביום רביעי שבו חלה עלייה של 30% ביחס ליום רביעי רגיל והתעצמה בסוף השבוע, אבל ביחס ליום רביעי שעבר שהמבצע עדיין התנהל, מדובר בעלייה של 60% במכירות".

 

ברשת ההלבשה הוניגמן נרשמה בימים רביעי וחמישי עלייה של כ־50% ביחס לתחילת השבוע. "בשני הימים היתה עלייה דרמטית, אבל צריך גם לייחס את זה לכך שאלה היו ימים של יציאה מט' באב", אמר מנכ"ל הקבוצה מיכה רונן. "חשבנו שחוזרים לשגרה והיתה אווירה חיובית, אבל בשישי בבוקר היתה עלייה מינורית בלבד של כ־8% לעומת יום חמישי, ובאשדוד ובבאר שבע יש ירידה של 10% לעומת שישי שעבר. בקניון הנגב נרשמה בחנויות ירידה של 20% לעומת שישי שעבר".

 

הוניגמן העלתה ביום חמישי האחרון קמפיין לג'ינסים לילדים לקראת החזרה לבית הספר. "התחלנו בשילוט חוצות ונמשיך עם עיתונות, פייסבוק וקידום מכירות בחנויות. תכננו להעלות אותו באוגוסט והוא עולה כרגיל", אומר רונן.

 

גם ג'קו גבאי, מנכל רשת האופנה דיסקרט, אומר כי ברביעי וחמישי נרשמה ברשת עלייה במכירות גבוהה מהמצופה, אבל ביום שישי התהפך הגלגל. "ברביעי וחמישי היתה עלייה של 100% במכירות אם מביאים בחשבון את הירידה של 50% בשבוע שעבר. אבל ביום שישי בבוקר היה ייאוש טוטאלי".

 

אורנה יפת

בטל שלח
    לכל התגובות
    x