מתווה הפיצויים בתיירות מדלג על המסעדות
משרד התיירות קובע כי רק מי שפטור ממע"מ כעוסק בתחום זכאי לפיצוי. איגוד המסעדנים: מתווה כזה מוטה לטובת המלונות
במשרד התיירות נאבקים על הפיצויים לענף התיירות בעקבות השפעות הלחימה בעזה, ונראה כי ענף המסעדות נשכח מאחור. על פי המתווה שמקדם המשרד בראשות השר עוזי לנדאו וצפוי לעלות היום לדיון בממשלה, מי שיהיה זכאי לפיצויים עבור נזקים ישירים הוא מי שזכאי לפטור ממע"מ מתוקף היותו עוסק בענף התיירות. המשמעות היא שמסעדות שעיקר הלקוחות שלהן הם תיירים ולא זכאיות לפטור ממע"מ לא יזכו לפיצויים.
- הלך התיאבון: היקף ההזמנות שמבצעות מסעדות מרשתות המזון בדרום צומצם ב־80%
- "בשעות היום עוד יש תנועה, בלילה ריק"
- הממשלה תיאלץ להכריע בסוגיית הפיצויים לענף התיירות
מנכ"ל איגוד המסעדות שי ברמן סיפר ל"כלכליסט" כי "גם לנו נגרם נזק מאוד גדול, אך הדו"ח של אמיר הלוי (מנכ"ל משרד התיירות - ע"מ) מוטה לחלוטין לטובת המלונאים". להערכתו כלל הפיצויים יעמדו על 750 מיליון שקל, ו־90% מהם יילכו למלונות. "נוצרת כאן אפליה כמעט אבסורדית בין בתי מלון, שעיקרם הם חלק מרשת מלונות רחבה והמסעדות שבתוכם, לבין מסעדות עם אותן לקוחות שיכולות להיות במרחק מטרים ספורים מבית המלון", אמר ברמן.
עו"ד רני שורץ , שותף בכיר במשרד ירון־אלדר, פלר שורץ ושות', מומחה בדיני מיסים, הסביר ל"כלכליסט" כי לפי מיקום המסעדה והירידה בסליקת כרטיסי האשראי הזרים ניתן לזהות את הירידה בהכנסות העסקים בעקבות בריחת התיירים.
מתווה הפיצויים של משרד התיירות אינו מקובל על האוצר כרגע, שרוצה לסייע לענף התיירות שמעבר לטווח ה־40 ק"מ רק דרך הלוואות.
ממשרד התיירות נמסר כי "לא ניתן להכניס את כל ענף המסעדות למתווה הפיצוי, עקב קושי לקבוע זכאות לסיוע על ידי הבחנה חד־משמעית אילו מסעדות מארחות תיירים. המשרד בודק כיצד יוכל לסייע להם בעתיד בעת הצורך".