שפיר הנדסה מזהירה: "השלכות משמעותיות להכללתנו ברשימת הגופים הריכוזיים"
חברת התשתיות הוכללה ברשימת הגופים הריכוזיים בשל החזקה של מעל 50% במחצבות. החברה: עשויות להיות השלכות על זכייה במכרזים וקבלת הרשאות חדשות
שפיר הנדסה ותעשיה, ששורה של חברות בקבוצת התשתיות והחציבה שבשליטתה נכללו ברשימת הגופים הריכוזיים שפורסמה בסוף השבוע, הודיעה אתמול בערב (שבת) למשקיעים כי לדבר "עשויות להיות השלכות משמעותיות על הקבוצה ופעילותה אשר עלולות לבוא לידי ביטוי, בין היתר, בכל הנוגע לסיכויי הקבוצה לזכות במכרזים עתידיים ובקבלת הרשאות חדשות". שפיר הנדסה נכללת ברשימת הגופים הריכוזיים, בשל אחזקה של מעל מחצית מהפעילות בתחום תשתית חיוני – מחצב מסוג מסוים. במקרה של שפיר מדובר במחצבות.
- המאבק בריכוזיות: האם ניתן לצאת מהרשימה השחורה?
- ריכוזיות נוסח ישראל: 31 קבוצות מחזיקות למעלה מ-2,500 חברות
- יצאה בזול: שרי אריסון תוכל לשמור על אחזקותיה בבנק הפועלים ובשיכון ובינוי
על פי הפרק השני בחוק הריכוזיות שנכנס לתוקף ביום חמישי, על גופים ריכוזים לקבל אישור מיוחד כדי להשתמש בתשתית חיונית למדינה. על רגולטור שירצה להקצות זכות – רישיון, חוזה או קבלת אחוזי שליטה – לגוף שנכלל ב"רשימה השחורה" כגון שפיר, מוטלת חובה להתייעץ עם הוועדה לצמצום הריכוזיות, שבראשות הממונה על ההגבלים העסקיים, דיוויד גילה.
מכרז אחד שכבר ייתכן ובו שפיר תאלץ לעבור את המשוכה של הועדה לצמצום הריכוזיות, הוא של חברת נת"ע האחראית על פרויקט הרכבת הקלה בתל אביב. מדובר במכרז לחציבת החלק התחתי (כ-10 ק"מ) של הרכבת, כשההיקף המשוער שלו הוא כ-4 מיליארד שקל. מתוך שלוש קבוצות שניגשו אליו, נמצאת גם שפיר הנדסה. בהודעת החברה מאתמול היא מציינת כי בתשקיף שפרסמה בטרם ההנפקה בבורסה, היא כתבה כי "החברה עשויה להיות מוגדרת כגורם ריכוזי".
על פי הודעת שפיר, גם שתי חברות בשליטה משותפת של החברה בעקיפין (50%) – סופר אנ.ג'י וסופר אנ.ג'י חדרה ועמקים, חברות לחלוקת גז טבעי, נכללו בנוסף גם במסגרת רשימת התאגידים הריאליים המשמעותיים (מחזור שנתי הגבוה מ-6 מיליארד שקל, או מונופול שהיקף המכירות שלו עולה על 2 מיליארד שקל), המוכרזים כריכוזיים.
סיכון נוסף לחברה עשוי להיפתח מכיוון הוועדה שהקימה רשות מקרקעי ישראל, שבראשה עומד רם בלינקוב. הוועדה בוחנת את הריכוזיות בתחום המחצבות. כפי שפורסם ב"כלכליסט", הוועדה שצפויה לפרסם בקרוב את מסקנותיה, בוחנת אפשרות להחיל מודל גיאוגרפי להגברת התחרותיות בשוק המחצבות, הסובל מריכוזיות שמשפיעה על רמת המחירים. על פי המודל, שפותח על ידי כלכלני רשות ההגבלים, שלוש חברות החציבה הגדולות – רדימיקס, שפיר והנסון השולטות יחד בכ-80% מהשוק – יוכלו להחזיק רק במספר מצומצם של מחצבות בכל אזור ביקוש בארץ. שוק המחצבות מורכב מ־42 מחצבות חצץ ו־19 מפעילים, ונשלט על ידי שלוש החברות גדולות באופן הבא: הנסון (18%), רדימיקס המחזיקה באבן וסיד (33%), ושפיר הנדסה (30%).