יו"ר ההסתדרות במכתב לרה"מ: "יש להפסיק את הסחבת בנושא שכר המינימום במשק"
אל המכתב צורפה חוות דעתו של השופט בדימוס, ד"ר אליהו וינוגרד, אשר קובעת כי יש לפעול לאלתר ליישום ההסכם
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן פנה היום (ג') במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו בנוגע לעיכוב בהחלת צו הרחבה על ההסכם הקיבוצי שמעלה את שכר המינימום. ניסנקורן קרא לראש הממשלה, המכהן גם בתפקיד שר האוצר, להפעיל את סמכותו ולהפסיק את הסחבת, המעכבת את קידום הוצאת צו הרחבה להסכם שנחתם לפני כשבועיים.
- משרד האוצר מעכב את העלאת שכר המינימום
- פרופר: "אסור להעלות את שכר המינימום"
- רשמית: ההסתדרות והמעסיקים חתמו על העלאת שכר המינימום ל-5,000 שקל
"לצערי דומה כי בימים האחרונים משרד האוצר מעכב את קידום הוצאת צו הרחבה להסכם, זאת למרות שאין כל מניעה לעשות זאת, להיפך – מדובר בצו השעה ובמהלך קריטי שעצירתו תפגע במאות אלפי עובדים המצויים כיום במעגל העוני." כתב ניסנקורן. מועד הפעימה הראשונה של ההסכם הצפויה להעלות את שכר המינימום ב-350 שקל מ-4,300 שקל כיום ל-4,650 שקל נקבע ל-1.4.2015. בשל סדר הזמנים הקצר הדגיש ניסנקורן כי: "קיימת חשיבות גדולה להוציא צו הרחבה בכל ההקדם וללא כל דיחוי נוסף".
למכתב צורפה חוות דעת של השופט בדימוס ד"ר אליהו וינוגרד אשר קובעת כי אין מניעה להוציא צו הרחבה להסכם גם בתקופה של ממשלת מעבר: "בהתאם לחוק ולפסיקה, רציפות הכנסת והממשלה כוללת בחובה גם את סמכויות השרים המכהנים להמשיך בפעילותם, ובמסגרת זו הם מוסמכים לחתום על צווי הרחבה בכלל, ועל צו ההרחבה נשוא ההסכם הקיבוצי בו עסקינן בפרט". לדברי חוות הדעת, "יודגש כי צו ההרחבה המבוקש אינו תולדה של 'כלכלת בחירות' וקשה יהיה לומר שפרסום צו ההרחבה על ידי השר ינבע ממניעים פוליטיים לשם הבחירות."
כפי שפורסם הבוקר ב"כלכליסט", סוגיית הוצאת צו הרחבה על ההסכם הקיבוצי נמצאת כעת בבחינה של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין. ויינשטיין מחכה לתגובת משרד האוצר, אשר לטענת גורמים במשרד הכלכלה וההסתדרות מעכב את חוות דעתו בנושא מתוך כוונה לטרפד את ההסכם. על פי ההסכם, שכר המינימום יעלה מ-4,300 שקל בחודש ל-5,000 שקל בשלוש פעימות - פעימה ראשונה של 350 שקל ב-1.4.2015, השנייה של 175 שקל ב-1.7.2016 והשלישית של 175 שקל ב-1.1.2017. כמו כן נקבע כי החל מה-1.4.2018 ייקבע שכר המינימום כ-52% מהשכר הממוצע במשק, ולא פחות מ-5,000 שקל.