בגלל המשבר ברוסיה: נעצרו ההזמנות החדשות לתיירות מרפא בישראל
מבדיקת "כלכליסט" בקרב בתי החולים הגדולים בישראל עולה כי זה תקופת מה מורגשת ירידה בפעילות תיירות המרפא, שרובה ככולה מתבססת על חולים שמגיעים מרוסיה
קריסת הרובל הרוסי ואיתו הכלכלה הרוסית באופן כללי משפיעים גם על בתי החולים בישראל ועל כל מי שעוסק בתחום תיירות המרפא. תהליך ההזמנות החדשות עצר כמעט לחלוטין. למעשה, זו השנה הראשונה שאין צמיחה בתיירות מרפא בישראל, יש אפילו נסיגה מסוימת.
- האולגרכים בני טיפוחו של פוטין הפסידו השנה 50 מיליארד דולר
- פוטין מציל את המקורבים על חשבון העם הרוסי
- בורסת מוסקבה ננעלה בנפילה של 12.4% - מדדי אירופה זינקו
מבדיקת "כלכליסט" בקרב בתי החולים הגדולים בישראל עולה כי זה תקופת מה מורגשת ירידה בפעילות תיירות המרפא, שרובה ככולה מתבססת על חולים שמגיעים מרוסיה וממדינות חבר העמים לצורך ביצוע ניתוחים בבתי חולים בישראל, בעיקר בתחום האונקולוגיה.
באחד מבתי החולים השיבו כי הסוכנים שמביאים את תיירי המרפא מדווחים על ביטולים ועל ירידה בפניות, שנובעים מהקושי להוציא דולרים מרוסיה, ומהירידה בערכו של הרובל. גם היקף הפניות הישירות לבתי החולים הצטמצם. בשני בתי חולים נוספים אישרו כי מדובר בפגיעה משמעותית בפעילות.
פוטין עצמו ניסה להגביל את בריחת החולים מרוסיה למדינות אחרות, הן על ידי הטלת מגבלות על פרסום שירותי רפואה במדינות אחרות והן במגבלות על הוצאת מטבע חוץ.
למעשה, עוד לפני המשבר ברוסיה ענף תיירות המרפא ספג שתי פגיעות חזקות. הראשונה הייתה בעקבות תחקיר עובדה בשנה שעברה, שחשף כי רופאים בבית החולים איכילוב לקחו לכאורה תשלומים אסורים באופן פרטי בעבור ניתוחים לתיירי מרפא. התחקיר ההוא הביא להחמרת הרגולציה של משרד הבריאות בעניין ולבדיקה מצד רשויות אחרות של המדינה (למשל, רשות המסים).
המכה השנייה, והמשמעותית יותר, הייתה המלחמה בעזה שפגעה בתיירות לישראל באופן כללי, ובתוך זה גם בתיירות המרפא. כעת נוסף לכך המשבר ברוסיה.
הכנסות בתי החולים מתיירי מרפא מוערכת בידי משרד האוצר בכ-350 מיליון שקל בשנה. ככל הידוע, בית החולים שמבצע את חלק הארי של הניתוחים בתיירים הוא בית החולים אסותא, שאחראי ככל הנראה לנתח של 200 מיליון שקל מתוך כלל ההכנסות. כל הענף כולו מגלגל סכום שמוערך בכמיליארד שקל, וכולל גם את הכנסות סוכני תיירי המרפא והחברות הפועלות בתחום, כמו חברת מאש מדיקל בבעלות נועם לניר, שנחשבת לשחקן הגדול ביותר בתחום זה.
משרד האוצר התכוון להגביל את תיירות המרפא בחוק ההסדרים, על ידי הטלת מס של 15% על בתי החולים על כל פעילות תיירות המרפא, אולם הצעד זכה להתנגדות מצד חברי ישראל ביתנו, ובכל מקרה נבלם עם הקדמת הבחירות והתפזרות הכנסת.