$
בארץ

נתניהו הבטיח ששכר המינימום יעלה ל-5,000 שקל, לא ברור מתי זה יקרה

ראש הממשלה הודיע כי הנחה את האוצר להעלות את שכר המינימום, וזאת לאחר כשלושה שבועות שבהם המשרד, שרוצה לחזור למו"מ, ניסה לטרפד את המהלך. בגלל תקופת הבחירות היועמ"ש וינשטיין יצטרך לאשר את המהלך

דוד רפאלי ועמרי מילמן 20:0021.12.14

ראש הממשלה ושר האוצר בנימין נתניהו הודיע היום כי הנחה את משרד האוצר להסכים להעלאת שכר המינימום ל־5,000 שקל, וזאת לאחר כשלושה שבועות שבהם ניסה המשרד לטרפד את ההסכם שנחתם בין המעסיקים והעובדים. הודעת ראש הממשלה הגיעה לאחר שנפגש עם יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, ועם נשיא התאחדות התעשיינים צביקה אורן.

 

למרות הכרזתו של נתניהו, הסכם שכר המינימום החדש עדיין ניצב בפני קשיים פרוצדורליים מסוימים.

 

ההסכם הקיבוצי שנחתם בין המעסיקים לעובדים קובע כי הוא ייכנס לתוקף רק ברגע שחוק שכר המינימום ישונה או שיושת צו הרחבה המחיל את הוראותיו על כלל העובדים במשק — לפי המוקדם מביניהם. הפעימה הראשונה להעלאת השכר צפויה להיות ב־1 לאפריל 2015, מועד שעד אליו שינויי חקיקה אינם בעלי היתכנות גבוהה. אם עד מועד זה לא ישונה החוק, הפעימה תידחה.

 

לכן שר הכלכלה נפתלי בנט מעוניין להתחיל בהליך הוצאת צו הרחבה (דבר המצוי בסמכותו), אך מאחר שמדובר בתקופת בחירות הסוגיה עברה כעת לידיו של היועץ המשפטי לממשלה עו"ד יהודה וינשטיין והוא צריך להחליט אם מדובר בצעד לגיטימי בממשלת מעבר.

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: אמיל סלמן

 

 

 

משרד הכלכלה הגיש ליועץ המשפטי חוות דעת שטוענת כי אין מניעה להתחיל בהליך, וכמו כן, ההסתדרות הגישה חוות דעת משפטית של השופט בדימוס אליהו וינוגרד אשר לפיה אין מניעה.

 

היועמ"ש חיכה כמה ימים לתגובת משרד האוצר, וזה הגיש אותה אבל סירב למסור מידע על תוכנה. עם זאת, גורמים באוצר הבהירו כי יש בעייתיות משפטית בהעלאת שכר המינימום בצו הרחבה, מה שלא נעשה מעולם.

סוגייה זו רלבנטית הן למגזר הפרטי והן למגזר הציבורי, ולא ברור בשלב זה האם יירשם תקדים בעניין העלאת שכר המינימום בצו הרחבה או שהוא ייאלץ לחכות לאחרי הבחירות.

 

בעקבות הודעתו של נתניהו על ההסכם באוצר טוענים כי מלכתחילה הם תמכו במהלך של העלאת שכר מינימום, אך רק לאלו שבאמת זקוקים לכך והדרך להעלאה היא דרך חזרה למשא ומתן שהופסק בעקבות פיטורי לפיד. לטענתם, החלטה כזו צריכה להתבצע בחקיקה.

 

על פי ההסכם שנחתם בין ההסתדרות לתעשיינים, שכר המינימום יעלה מ־4,300 שקל ל־5,000 שקל בשלוש פעימות: העלאה ל־4,650 שקל באפריל 2015, ל־4,825 שקל ביולי 2016 ול־5,000 שקל בינואר 2017.

 

נוסף על כך, על פי ההסכם יועלה אופן הצמדת שכר המינימום מ־47.5% מהשכר הממוצע ל־52% מהשכר הממוצע באפריל 2018. מדובר בשיעור הצמדה אשר צפוי להיות הגבוה בעולם, שלו מתנגדים באוצר נחרצות. הנושא יידון בהמשך בין האוצר להסתדרות.

 

גורמים שהיו נוכחים במו"מ סיפרו ל"כלכליסט" שכמה שעות לפני פיטוריו של יאיר לפיד התקדם השר לשעבר רבות לקראת החתימה על ההסכם, ואילולא פוטר ככל הנראה הדברים היו נסגרים לפני כשלושה שבועות. לפיד, כידוע, לא הספיק לחתום על ההסכם.

 

מהאוצר נמסר כי יפעל לפי עמדת היועץ המשפטי לממשלה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x