ששינסקי תומך בגילה: "ההחלטה לפרק את שותפות לווייתן - במקומה"
מי שעמד בראש הוועדה שבחנה את התמלוגים ממשאבי טבע תומך בהחלטת הממונה על הגבלים עסקיים, אך מזהיר עם זאת כי הפרדת המאגרים ויצירת דואופול היא לא הדרך הנכונה לייצר תחרות במשק; ממליץ על הטלת פיקוח על המחיר באמצעות נוסחה שתוודא כי המחיר בישראל לא יהיה גבוה משאר העולם
"שאלו אותי מה דעתי על ההחלטה של הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, לפרק את שותפות לויייתן" אמר פרופ' איתן ששינסקי, יו"ר הוועדה לבחינת המדיניות הפיסקאלית בנושא משאבי נפט וגז בישראל, במסגרת יום עיון בנושא מסקנות ועדת ששינסקי 2 שנערך במרכז הבינתחומי בהרצליה הערב (ג').
- נעילה אדומה בת"א; הסערה הטביעה את מניות לווייתן ב-12%-17%
- גלעד אלטשולר: "כולם שמחים שלקחו לתשובה את הכסף, אבל האזרחים רק ייפגעו מזה"
- גופי הפנסיה וקרנות הנאמנות חשופים ב-12 מיליארד שקל למניות הגז
"אני חושב שההחלטה הזו במקומה. הסיכוי שתיווצר תחרות אמיתית מההסדר הקודם שהוא הציע - למכור את המאגרים הקטנים, תנין וכריש, היא קטנה. אבל יש לי שתי הערות: הראשונה היא שיצירת דואופול לא תוביל להגברת התחרות. כולם מכירים את הבעיה של מונופול. אבל השאלה שצריך לשאול את עצמנו - אם לא ההסדר הקודם אז מה על הפרק?
"אפשרות אחת היא כפי שדווח היום להגיע להחלטה לחייב את החברות הללו למכור את אחד משני המאגרים הגדולים - לווייתן ותמר. מה שיווצר כאן זה דואופול. ולא דואופול של פועלים-לאומי, שעוד יש מתחרים קטנים ובינוניים אלא דואופול לכל דבר. לא יהיו מתחרים בינוניים וקטנים אחרים.
"התיאוריה הכלכלית והניסיון בעולם לגבי שיווי משקל של דואופול לא מצדיקים את האופטימיות הזאת. מי שחושב שעל ידי הפרדה והקמת שתי חברות שתפעלנה בשוק הגז תיווצר התחרות - צריך לשקול מחדש. הכלכלנים ודאי לא יקבלו את האמירה שדואופול יביא למחירים ברמה תחרותית".
להצמיד את המחיר בארץ למחירים בעולם
לעומת זאת, ששינסקי בעד יצירת מנגנון הצמדה של המחירים שידאג כי המחירים בישראל לא יהיו גבוהים משאר העולם. "האם יש אלטרנטיבה? המטרה העיקרית של הרגולטור היא שהמחיר של הגז במשק הישראלי לא יסטה בצורה משמעותית מהמחירים בעולם. יש התפתחות דרמטית בעולם במחירים של הגז ושל הנפט. מחיר הנפט ירד לרמה של כ-50 דולר לחבית. גם הגז בארה"ב היה כבר 2.5 דולר ליחידת חום, עכשיו זה סביב ה-3 דולר ליחידה - ירידה דרמטית ממה שהיה בעבר. באירופה הוא בין 6-12 דולר ליחידה. ביפן 16 דולר. אני לא רוצה לראות אותנו - את מדינת ישראל - משלמים מחירים גבוהים משאר העולם כתוצאה מחוזים שהיו להם סעיפי הצמדה. שלא נעמוד במצב שתהיה ירידה נוספת של מחירי הגז בעולם ויגידו לנו - 'אבל יש פה חוזים עם הצמדה'. צריך למצוא נוסחה מחייבת של הצמדה למחירי הגז בעולם בעתיד. לא למטבעות אחרים, לא לדולר, לא למחירי הנפט, אלא למחירי הגז. זו בעצם מילה אחרת לפיקוח על מחירים. זה תחליף לנושא". לדעתו של ששינסקי יש להקים צוות מקצועי של מומחים שיבנה מדד שאליו יוצמדו מחירי הגז.
ששינסקי לא נרתע מהעובדה כי הצעד של גילה יוביל לעיכוב בפיתוח מאגר לווייתן. "תמר מספיקה לאספקת גז של 20-15 שנה בצרכי מדינת ישראל. כך שעיכוב מסוים זו לא הנקודה הקרדינלית".
פרופ' ששינסקי הזכיר כי וועדת ששינסקי 1 בראשותו לא עסקה במבנה ענף הגז, אלא רק בשאלת גובה המיסוי הנאות על הגז ועל הנפט שייתכן שנמצא במאגרים.