$
מוסף 25.12.2014
מוסף 25.12.14

חקר ביצועים: השבוע של דיויד גילה, בנק לאומי וקים ג'ונג און

כופר ללאומי בארה"ב, "פסק זמן" במירלנד, צפון קוריאה נגד סוני, בשורה מנאס"א ועוד

כתבי כלכליסט 09:1325.12.14

תשובה

להזיז משהו במאזן

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: נימרוד גליקמן

 

החלטת הממונה על הגבלים עסקיים לפרק את מונופול הגז - גם אם היא מאוחרת, גם אם המניעים שלה לא לגמרי ברורים ואולי לא לגמרי נקיים - הולכת בכיוון הנכון. זו החלטה שאומרת שעל טעויות לא חוזרים. שלא מאשרים למונפול הנחמד להיהפך למונפול דורסני בחסות החוק. שמנסים לייצר תחרות, אפילו מינימלית, כבר בהתחלה. ובעיקר זו החלטה שיכולה, אולי, סוף סוף, להזיז משהו במאזן הכוחות. כי במשחק הזה אין טובים או רעים, אבל יש כאלה שלא משנה כמה מיליארדים יזרמו לכיסם הם תמיד ירצו יותר, ויש כאלה שלא משנה כמה מיליארדים ייקחו מכיסם הם עדיין יהיו אדישים. הראשונים הם התשובות של העולם. האחרונים הם הציבור הרחב, שדילמת הגז והקצאת משאביו רחוקה ממנו כרחוק מזרח ממערב. לפחות הפעם מישהו משליחי הציבור טורח לעשות את העבודה עבורו.

גולן פרידנפלד

 

גילה

נכון אבל עקום

 

דיויד גילה דיויד גילה צילום: אוראל כהן

 

אין דבר מכעיס יותר מהחלטה נכונה שמתקבלת בדרך עקומה. ההחלטה המבורכת של הממונה על הגבלים עסקיים לפרק את מונופול הגז הצליחה להגיע אחרי שלוש שנים מיותרות של הרהור וגרירת רגליים, ועדיין להיראות ככזאת שהתקבלה בחופזה. המהומה שהתרגשה עלינו השבוע היתה אינדיקציה זועקת לכך שאין בישראל משילות כלכלית. זה מרגיז משום שההתנהלות העקומה פועלת לטובת בעלי המונופול. הם יכולים להתלונן עכשיו, ובמידה רבה של צדק, על הזגזוג של הרגולטור ועל חוסר הוודאות המתמשך שמקשה על ניהול העסק המורכב שלהם. ואף על פי שהם אינם צודקים בטענה העיקרית שלהם – כי מונופול הגז הוא ללא ספק איום כלכלי שיש לטפל בו – עכשיו מלאכת השכנוע הציבורית ומלאכת הפירוק החוקית תהיה קשה ומורכבת הרבה יותר.

גלית חמי

 

מאור

מנגנון מטריד מאוד

 

גליה מאור גליה מאור צילום: אוראל כהן

 

בכל ראיון של בנקאי בכיר, לעולם הוא יביע את מחאתו על "המתקפה הפופוליסטית נגד הבנקים". הוא יטען שטעות להתבונן במציאות רק דרך החריץ של העמלות, ימחה נגד העיסוק האישי בשכר המנהלים, ויתלונן על הרגולציה העודפת והמכבידה כל כך. דף המסרים הזה עשוי להישמע משכנע, עד שמתפוצצת פרשה כמו זו שבה נחשף איך בנק לאומי סייע ללקוחותיו בארצות הברית להעלים מס. לפתע, הודות לרגולטור אפקטיבי באמת, אתה מגלה שלאומי ניהל מנגנון הונאה שלא היה מבייש ארגון מאפיה, כולל פתיחת חשבונות בשמות בדויים, הלוואות ללא פרטים מזהים, פגישות חשאיות בבתי קפה והזרמת כספים למקלטי מס. האמת, פתאום העיסוק בגובה העמלות באמת נראה כמעט ילדותי.

אמיר זיו

 

פישמן

בונה על פוטין 

 

אליעזר פישמן אליעזר פישמן צילום: עמית שעל

 

חברת הנדל"ן מירלנד של אליעזר פישמן הודיעה למחזיקי האג"ח שלה שדרוש לה "פסק זמן כדי להבין מה קורה ברוסיה". פישמן כבר ניסה את זה: במשבר 2008 הוא ניסה לקנות זמן כשהציע שבמקום הסדרי חוב קופות הגמל ימחזרו חובות של אנשי עסקים במצוקת נזילות בתמורה לתוספת 1% בריבית. אז זה לא הצליח, הפעם זה הלך לו חלק ואפילו בלי להציע כלום בתמורה. מחזיקי האג"ח קיבלו את הבקשה (ובדרך יקבלו מקסימום תוספת של 1% בגלל ירידת דירוגי האג"ח). במילים אחרות, מירלנד ביקשה ממחזיקי האג"ח שלה לספוג סיכון גדול, לא הציעה להם בינתיים תמחור הולם של הסיכון הזה - והם הסכימו. כנראה שההבטחות של פוטין לשיפור המצב ברוסיה מספיקות להם.

אתי אפללו

 

"ראיון סוף"

מי כאן לא בסדר

 

 

אולפן קולנוע הוליוודי משתעשע ברעיון לצלם סרט שבו צוות קומנדו נשלח לחסל את ראש ממשלת ישראל. רגע, לא, זה לא טוב, מה שחסר זה להסתבך עם הלובי היהודי. אז אולי את נשיא רוסיה? כן, בטח, ישר מלחמת עולם שלישית. אז שיהיה קנצלרית גרמניה. אוקיי, אולפן קולנוע הוליוודי משתעשע ברעיון לצלם סרט שבו צוות קומנדו נשלח לחסל את קנצלרית גרמניה. הרבה לפני שלב ההפקה, עצם הרעיון כבר מחולל משבר דיפלומטי ותגובות סוערות בכל העולם. נשיא ארצות הברית מביע זעזוע, ומוצא את עצמו מתנצל בהכנעה ומטיל את כובד השפעתו על חופש הביטוי והיצירה. כי בכל זאת, גם לאמנות ולהומור יש גבול. חוץ מכשהמנהיג המחוסל הוא שליט צפון קוריאה. פתאום זה בסדר, ולהומור אין גבול, כי נו, הוא משוגע ומצחיק כזה, איזה דאחקה זה להרוג אותו, ובכלל, זה הוא שלא מאפשר את חופש היצירה, עם כל הפריצות למחשבים (לכאורה).

ליאור באקאלו

 

דו"חות הממשלה

די לעיכובים

 

קובי אמסלם, הממונה על השכר משרד האוצר קובי אמסלם, הממונה על השכר משרד האוצר צילום: עמית שאבי

 

שבוע לפני תחילת 2015 פרסם הממונה על השכר באוצר את דו"ח השכר במגזר הציבורי לשנת 2013. כן, 2013. את הדו"ח השנתי של הכנסות המדינה ל־2013, אגב, יגיש האוצר רק ב־2015. זה לא רק האוצר: בשבוע שעבר פרסם משרד הבריאות את הדו"ח המסכם של הביטוחים המשלימים של קופות החולים ל־2013. וזה אחרי שהדו"ח הפיננסי האחרון שמשרד הבריאות פרסם על בתי החולים עסק ב־2012. יתכבדו נא משרדי הממשלה, ובפרט האוצר, וייטלו על עצמם כמה מהנורמות שבהן הם מחייבים את המגזר העסקי. הרי חברה בורסאית שלא תגיש דו"חות כספיים שנתיים עד סוף מרץ תחטוף מרשות ניירות ערך. כדאי לייצר פיקוח דומה גם על משרדי הממשלה.

שאול אמסטרדמסקי

 

2014

על מי הם עובדים

 

ההפגנות נגד יוקר המחיה (ארכיון) ההפגנות נגד יוקר המחיה (ארכיון) צילום: עופר צור

 

שלוש שנים אחרי גל המחאה הגדול, זה שהתחיל בקוטג', ו־2014 הבהירה היטב שאף אחד שם למעלה לא באמת מנסה להוריד את יוקר המחיה. מילא בתחום הנדל"ן - מחירי הדירות רק עולים, היקף המשכנתאות מטפס כל הזמן לשיאים חדשים, וכל רעיון לרפורמה של שר אחד חוטף מקלות בגלגלים מהאחרים. אבל הורדת מחירי המזון היתה, תיאורטית, אמורה להיות פשוטה יותר, אם רק היו רוצים לעשות זאת. במקום זאת גילינו השנה שהקמת מאגר אינטרנטי להשוואת מחירי המזון נדחתה כי במשרד הכלכלה התמהמהו בגיבוש התקנות הנדרשות. שהחקירה של ההגבלים העסקיים נגד תנובה עדיין מתנהלת, כבר שלוש שנים. שההמלצות מלאות החורים של הוועדה להורדת מחירי המזון אושרו באישון לילה בוועדת הכלכלה והתכנסו לשורה תחתונה ברורה: כלום לא עומד להשתנות. לא יעזרו גם הבחירות. 2014 היתה שנה של פיכחון מדכא במיוחד.

נעמה סיקולר

 

חיים על מאדים?

חגיגה קפיטליסטית

 

מאדים מאדים צילום: שאטרסטוק

 

נאס"א דיווחה השבוע על ממצא מפתיע: הגשושית קיוריוסיטי זיהתה על מאדים גז מתאן, שבכדור הארץ מופק בידי יצורים חיים ולכן יכול להצביע על קיומם של חיים על מאדים. אלה בשורות מצוינות: סוף סוף יש לכדור הארץ תחרות! סוף סוף הוא יתחיל לעשות קצת שימור לקוחות! רעידות אדמה, צונאמי ובצורת? אם תמשיך ככה, אנחנו עוזבים למאדים. לא רוצה שנתנתק? שפר תנאים. לא תשפר? נגמור לחסל את המשאבים שלך ונלך לחסל כוכב אחר.

אוריאל דסקל

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x