האנשים שלא אכפת להם שתשבו בחושך
בית הדין לעבודה אסר אתמול על עובדי חברת החשמל לפגוע באספקה והוכיח שהוא המבוגר האחראי היחיד במדינה. המונופול הגדול במשק מתנהל ללא מנכ"ל, בכיריו עצורים, חובותיו עצומים, הוועד עושה בו כבשלו, הרפורמה שתוכננה בו תקועה ואת שרי הממשלה הוא לא מעניין
בית הדין האזורי לעבודה בחיפה פסק אתמול שעובדי חברת החשמל לא יוכלו לשבש את אספקת החשמל לאף אחד מלקוחות החברה, וכך הוכיח שהוא נותר המבוגר האחראי האחרון במשק החשמל המתבוסס בבלאגן של עצמו. האדמה שתחת רגליה של חברת החשמל רועדת בימים אלה עם חשיפת חשבון הבנק השוויצרי הסודי של המשנה למנכ"ל יאשה חאין, שנעצר בחשד לקבלת שוחד בפרשת סימנס. בנוסף, מנכ"ל החברה אלי גליקמן צפוי לפרוש במרץ הקרוב (התכונן לפרוש בינואר אך הדירקטוריון שכנעו להישאר) והוועדה לאיתור מנכ"ל חדש מתחילה לפעול רק בימים אלה. הדירקטוריון לא התכנס מאז שבוצעו המעצרים.
- העצורים בפרשת חברת החשמל: 2 משנים למנכ"ל, סמנכ"ל, 2 מנהלי אגפים ומנהל בסימנס
- קובי אסמלם: "לא ייתכן ששיאני שכר מבקשים מיליארדים כדי להבריא את חברת החשמל"
- ביה"ד: אסור לעובדי חברת החשמל לפגוע באספקת החשמל השוטפת
ועד עובדי חברת החשמל לא הותיר לבית הדין בחיפה כל ברירה כשאחרי חודש של עיצומים ושביתות שונות הורה שלא לפרוק פחם באחת משתי תחנות הכוח הפחמיות שעובדות בישראל, מה שהוביל את מנהלי החברה לזעוק שבתוך 48 שעות תאבד 30% מיכולת הייצור שלה. השופט רמי כהן קבע שעד יום ראשון ייפסקו העיצומים, וזאת משום שביום ראשון יתקיים דיון חדש בנוכחות כהן עצמו ובכירי ההנהלה והרגולטורים — יוגב, גליקמן, יו"ר הדירקטוריון יפתח רון טל ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. השופט כהן בעצם לקח על עצמו את תפקידה של המדינה — לפשר בין העובדים לבין ההנהלה ולמצוא פתרונות.
ביום שני סביר להניח שהוועד יבקש לשבות שוב, ההנהלה תתנגד וביניהם ייתקעו 2.5 מיליון לקוחות שיתהו מי אחראי על המונופול הכי גדול במשק. השרים האחראים — שר האנרגיה סילבן שלום וראש הממשלה בנימין נתניהו שמתפקד כשר האוצר בפועל — עסוקים בפריימריז בליכוד שייערכו הבוקר וכל קשר ביניהם לבין משק האנרגיה מקרי בהחלט. גם בעניין הסערה במשק הגז לא נשמע קולם. לאחר גל המעצרים האחרון בחברת החשמל, שכלל את המשנה למנכ"ל חאין ואת סמנכ"ל התפעול אלמקייס פנה "כלכליסט" לשניהם, שסירבו להגיב.
חברת החשמל היא בבעלות ממשלתית כמעט מלאה (99.85%) ומוגדרת כמונופול וכספקית שירות חיוני. הנה תקציר של מצבה כיום: רק בימים אלו היא מתאוששת ממשבר הדלקים של תחילת 2011, אז איבדה את הגז המצרי ונאלצה להשתמש בסולר יקר במשך כשנתיים. את שלושת הרבעונים הראשונים של 2014 היא סיימה בהפסד של 920 מיליון שקל. היא סוחבת חוב עצום של כ־70 מיליארד שקל, הרפורמה שתוכננה להיערך בה — שאמורה לכלול פיטורי 2,500 עובדים, מכירת תחנות כוח והוצאת ניהול המערכת הארצית מידיה — תקועה לאחר ששר האוצר לשעבר יאיר לפיד הקפיא אותה, יש לה ועד עובדים שעושה ככל העולה על רוחו, המשנה למנכ"ל וסמנכ"ל בכיר עצורים בפרשת השחיתות של סימנס, המנכ"ל התפטר והשרים האחראים עליה לא מתעניינים בה.
כל עוד החשמל זורם, אף אחד לא מתרגש
כשזה המצב, מי שנשאר לנהל את החברה הוא הדירקטוריון בראשות רון טל. "כלכליסט" פנה אתמול לשורת דירקטורים בחברה כדי לשאול אם קיימו דיון על המצב מאז המעצרים, אם מצבה הפיננסי והזעזועים בשדרת הניהול מטרידים אותם ומה לדעתם יעלה בגורל הרפורמה. בתשובה לכל אלה הפנו אותנו הדירקטורים למערך הדוברות של החברה. חלקם נימקו את ההפנייה בכך שהם לא בקיאים בפרטי החקירה, ואחרים לא נימקו כלל. שלא לציטוט הסכימו כמה מהם לומר שהמצב אמנם קשה, אבל יש מי שמנהל את העסק.
אחד הדירקטורים אמר שהחברה מתכננת דיון בנושא, ואחר אמר שעזיבת המנכ"ל קשורה לעובדה שהרפורמה תקועה ואין כל סיכוי לשקם את החברה בלעדיה. במערך הדוברות הזכירו את ההוראה שיצאה שלשום מטעמם של רון טל וגליקמן, על כך שעל עובדי החברה לדווח על כל בדל שחיתות, גם אם התרחש רק לכאורה.
עוד הזכירו שהנהלת החברה כבר אישרה תוכנית חירום למקרה שלא תהיה רפורמה, שכוללת בין היתר קיצוץ של 4.8 מיליארד שקל בהוצאות התפעול עד 2018, הקפאת רכש ומניעת חידוש תקני עובדים. ההנהלה עצמה קיימה דיון שלשום והיא צפויה לכנס את הדירקטוריון בימים הקרובים כדי לדון בזעזוע בשדרת הניהול.
בשורה התחתונה, לדברי דוברת החברה דליה בודינגר, אף אחד מלקוחות החברה לא מרגיש את הזעזוע או את העיצומים — אספקת החשמל נמשכת כסדרה. גם משק החשמל מתנהל אוטומטית, כאילו כלום לא קרה.
שלשום סירבו עובדי החברה לחבר את תחנת הכוח הפרטית דליה אנרגיה — זו שאמורה לגזול ממנה 6.5% מנתח השוק במאי הקרוב — לרשת הארצית. גם אתמול, אחרי פסיקת בית הדין בחיפה, התחנה לא חוברה לרשת. העיקר שמוקד 103 חזר לעבוד.
אם כל הצרות האלו לא הספיקו לחברת החשמל, באה רשות החשמל וקבעה שהתעריף הכללי ללקוחות פרטיים יירד בתחילת ינואר ב־9.4%. ההוזלה נובעת מסיום משבר הדלקים של חברת החשמל ומהשימוש ההולך וגובר בגז טבעי. אמנם מדובר בבשורות טובות לציבור, אבל החברה עומדת לאבד כעשירית מהכנסותיה ברבעון הקרוב, וזאת בלי שתיושם הרפורמה, כך שההוצאות יישארו פחות או יותר קבועות (פרט לדלקים). ברשות החשמל טוענים שיישום הרפורמה אינו באחריותם אלא באחריות הממשלה, ואילו עליהם מוטלת האחריות להגן על הציבור. גם כלפי הרשות נשמעה ביקורת רבה, על כך שלא דאגה לעדכן את תעריף החשמל בזמן וכך תרמה לחלק מחובות החברה.
המנכ"ל הבא יצטרך ניסיון מול ועדי עובדים
מה שכן התחיל לעבוד בחברה הוא ועדת האיתור למציאת מנכ"ל חדש לחברה. גליקמן התכוון לעזוב כבר בינואר הקרוב, אך הסכים להישאר, לבקשת הדירקטוריון, עד שיהיה מנכ"ל חדש או שר חדש — כלומר עד מרץ הקרוב.
ועדת האיתור מורכבת מיו"ר החברה רון טל ומעוד מספר חברים בדירקטוריון. כפי שפורסם ב"כלכליסט", רון טל פנה לרשות החברות בניסיון לשנות את תנאי הסף, אך בקשתו נדחתה.
על כן, חברת החשמל תפרסם בימים הקרובים מכרז רשמי, כאשר ההחלטה העקרונית היא שלא יבחרו במועמד חסר ניסיון לחלוטין בניהול מערכות פיננסיות שמגלגלות מיליארדי שקלים וחסר ניסיון מוכח מול ועדי עובדים. תנאים אלו מכוונים לכך שאם יש אלוף בצבא או ניצב במשטרה שפרש ממש לאחרונה מהשירות הציבורי, הוא יכול לשכוח מהתמודדות על משרת המנכ"ל, ולו בשל חוסר הניסיון בהתמודדות מול ועדי עובדים מיליטנטיים.