$
בארץ

הריבית לחודש מאי תישאר ללא שינוי, ברמה של 0.1%

החלטת הוועדה המוניטרית נובעת מכך שבחודש האחרון חל היפוך במגמת המחירים במשק ואין בינתיים סכנה לאינפלציה שלילית. סיבה נוספת היא המשך העלייה במחירי הדירות. בחודש פברואר עלו מחירי הדירות ב- 0.4% נוספים והשלימו עליית מחירים מצטברת של 2.6% בחמשת החודשים האחרונים

אמנון אטד 16:0027.04.15

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') להשאיר את הריבית לחודש מאי ללא שינוי, ברמה של 0.1%. לפני חודשיים הפחית בנק ישראל את הריבית, והסביר אז כי המהלך נועד למנוע את המשך ההתחזקות של השקל מול המטבעות החשובים בעולם.

 

לאחרונה חזר שער השקל כמעט לרמה שבה היה ערב הפחתת הריבית הקודמת, אולם בנק ישראל מעדיף בינתיים להמתין ולבחון לעומק את השפעות הפחתת הריבית הקודמת לפני ביצוע מהלך דומה נוסף.  

 

 

 

הנגידה, קרנית פלוג הנגידה, קרנית פלוג צילום: רויטרס

 

 

 

גורם נוסף שהצדיק את הפחתת הריבית הקודמת ולמעשה לא קיים היום הוא האינפלציה השלילית, שנמצאת כבר זמן רב מתחת לגבול התחתון של יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). ריבית נמוכה יותר מגדילה את הביקושים במשק ופועלת בדרך זו לעליית מחירים ולדחיפת האינפלציה בחזרה אל תוך תחום היעד. אולם בחודש האחרון חל היפוך במגמת המחירים במשק. מדד מרץ עלה ב- 0.3%, וההערכה היא שגם החודש צפוי מדד בשיעור דומה.

 

היפוך מגמה זה בהתפתחות האינפלציה מסמן למעשה את סוף עידן המדדים השליליים, שנבעו בעיקר מאירועים חד-פעמיים כמו ההוזלות היזומות של הממשלה במחירי המים והחשמל, והירידות במחירי הדלק בעולם. ההערכה למדדים החיוביים שצפויים בחודשים הקרובים תואמת גם את תחזית בנק ישראל, לפיה האינפלציה בפועל צפויה לשוב ולהתכנס במהלך השנה הקרובה אל תוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

סיבה נוספת להשארת הריבית ללא שינוי היא המשך העלייה במחירי הדירות. בחודש פברואר עלו מחירי הדירות ב- 0.4% נוספים והשלימו עליית מחירים מצטברת של 2.6% בחמשת החודשים האחרונים. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית ה"פריים", מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות.

 

תגובות: "הבנק התעלם מהאינפלציה השלילית ב-12 החודשים האחרונים"

 

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, אמר בתגובה: "להערכתנו, בשער החליפין (שקל-סל) הנוכחי, האינדיקטורים הטובים יחסית ברבעון הראשון לא תומכים בנקיטת צעדים קיצוניים מצד בנק ישראל, כגון ריבית שלילית ו/או הרחבה כמותית. למרות זאת, ייסוף חד בשקל מול סל המטבעות (שמקבל משקל רב יותר בהחלטת הריבית בתקופה האחרונה), בשילוב מדד מחירים נמוך משמעותית מהצפי באפריל, יכולים לשנות הערכה זו".

 

אייל טלמור סמנכ"ל השקעות תמיר פישמן קרנות נאמנות, אמר: "בנק ישראל החליט גם החודש להישאר בעמדת המתנה ונראה כי הוא מעודד מהנתונים הכלכליים כגון שוק העבודה והמדד המשולב שעלה בכ 0.4% ומהעלייה בציפיות האינפלציה הנגזרות מהשוק שעלו בחודש האחרון.

 נראה שבחר להתעלם מהאינפלציה השלילית ב-12 חודשים האחרונים ומהתחזקות השקל בכ- 3% מההחלטה הקודמת בחודש מרץ. להערכתנו במידה והשקל ימשיך להתחזק הבנק יאלץ לנקוט בצעדים משמעותיים בהמשך. לאור ההחלטה הלקונית, הדולר נחלש ב-1%".

 

רו"ח בועז צליח, מנכ"ל ובעלים של בית ההשקעות טופ אלפא, אמר בתגובה: "נראה כי בנק ישראל אינו מתרגש מהחולשה המורגשת בענפי יצוא רבים וכי הוא משייך זאת לאו דווקא להתחזקותו של השקל מול סל המטבעות האפקטיבי, אלא להאטה כללית בסחר העולמי. העובדה כי השינוי במדד המחירים לחודש מרץ היה חיובי (לראשונה מזה חמישה חודשים) ושהתחזקות השקל תואמת את המגמה העולמית והיא כנראה לא תוצר של לחצים ספקולטיביים, מחלישות את הצורך בנקיטת צעדים מוניטריים נוספים מצד הבנק המרכזי.

 

"נראה כי בנק ישראל אינו רוצה עדיין להשתמש בכלים מוניטריים נוספים בעת הזו ומעדיף לשמור תחמושת לחודשים הבאים. נותר לראות האם המשק ימשיך לאותת על התחזקות או שמה האינפלציה החיובית לחודש מרץ היתה רגעית, והמשק נמצא בתהליך דפלציוני.

 

"להערכתנו השארת הריבית לחודש מאי לא הפתיעה את השווקים ולכן לא תשפיע על שוק האג"ח. אף על פי כן, ייתכן כי בטווח הקרוב עוד נראה הורדת ריבית נוספת ע"י הבנק המרכזי, תלוי במגמת התחזקות השקל והאינדיקטורים הכלכליים".

 

 

ליאור קידר, סמנכ"ל ההשקעות בברק בית השקעות: "בנק ישראל אמנם לא הוריד את הריבית הפעם, כצפוי, בתגובה שערו של הדולר צולל כנגד השקל ברגעים אלה בשיעור של 1% לרמה של 3.893 שקלים. להערכתנו, במידה שנראה את שער הדולר ממשיך להיסחר ברמה הנמוכה מ-3.9 שקלים , צפו למהלכים אגרסיביים יותר של בנק ישראל, כולל התערבות בשוק המט"ח בהיקף של מאות מיליוני דולרים. במידה וגם זה לא יעזור, כבר בחודש הבא לפלוג לא תהיה ברירה אלא להפחית את הריבית במשק לשפל היסטורי של 0%". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x