כחלון משנה כיוון: לא אעסוק בנושא הגז בגלל חברותי עם קובי מימון
זאת למרות שבראיון לחדשות ערוץ 2 לפני כ-4 חודשים אמר שר האוצר בתשובה לשאלה האם לא יעסוק בנושא הגז בשל קרבתו לקובי מימון, מבעלי מאגר תמר: "מה זה קשור בכלל? אני אעסוק בזה"
- וכחלון שותק
- דיויד גילה בוועידת האנרגיה: "המתווה שמתגבש במשק הגז לא יביא לתחרות"
- אמיר לוי מצדד בדרג הפוליטי: דחייה בהפקת הגז היתה עולה לנו 2 מיליארד דולר
עם זאת, בראיונות במהלך מערכת תקופת הבחירות, הבטיח כחלון כי יעסוק בנושא מונופול הגז למרות קרבתו הידועה למימון. למשל, בראיון לחדשות ערוץ 2 לפני כארבעה חודשים, אמר שר האוצר בתשובה לשאלה האם לא יעסוק בנושא הגז בשל קרבתו לקובי מימון: "מה זה קשור בכלל? אני אעסוק בזה".
מימון הוא מבעלי חברת ישראמקו, המחזיקה בכמעט 29% ממאגר תמר. כחלון אף העיד לאחרונה לטובתו של מימון במשפט בעניינו. על פי המתווה הנוכחי שמציעה המדינה לדלק ולנובל אנרג'י במטרה להחליש את אחזקותיהן המשותפות במאגרי הגז תמר ולווייתן, דלק תידרש למכור את כל אחזקותיה בתמר, ונובל אנרג'י תרד מאחזקה של 36% ל-25%. עם זאת, הן יוכלו לשווק את הגז יחדיו.
אתמול (ב') התפטר הממונה על ההגבלים העסקיים דיוויד גילה, כשטען שהמתווה שאותו גיבש צוות בראשות ראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל, לא יגביר את התחרות. בהצעה המקורית של גילה, שתי החברות אמורות היו לשווק את הגז מלווייתן בנפרד, והאחזקה של נובל אנרג'י בתמר היתה אמורה לרדת ל-4%. לפי הודעת האוצר, בפגישה בשבוע שעבר עם גילה, הודיע לו כחלון כי לא יוכל לדון עמו בנושא.
כחלון לא הגיב להתפטרות, למרות מספר פניות של "כלכליסט". כעת מסתברת הסיבה – שר האוצר לא יעסוק באחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של המשק הישראלי, ובמידת התחרות במשק הגז, וזאת למרות שבשאר הענפים הוא קורא להגברת התחרות.
כחלון מסר את ההודעה לראש הממשלה וליועץ המשפטי של משרדו ככל הנראה קרוב מאוד לכניסתו לתפקיד לפני כשבועיים. אולם לא ברור מדוע ההודעה פורסמה רק עתה, כאשר במשרד תולים זאת בעומס עבודה. בנוסף, הציבור הישראלי יתקשה לדעת האם שר האוצר סבור שהמתווה הנוכחי מגביר את התחרות במידה הראויה. בהודעה צוין כי כחלון בטוח שהגורמים המקצועיים "ימשיכו להוביל את הצוות עד למציאת מתווה הולך ונכון לטובת הציבור בישראל".
מבחינת ראש הממשלה, עבודת המטה בנושא הסתיימה, כפי שהודיע אתמול בפתח ישיבת סיעת הליכוד בכנסת. בישיבת הממשלה היום חזר נתניהו על עיקרי הדברים, לפיהם המתווה שהציע גילה וניסה לגרום לתחרות בין דלק לנובל אנרג'י, היה עוצר אותן מלשאוב את הגז. "נפעל לפי השיקול שמאזן תחרות וכדאיות ומוציא את הגז מהים", אמר נתניהו. "לא נחזור על טעויות של מדינות אחרות שהגז והנפט שלהן נשאר במעמקי הים. היה להם פתרון אידיאלי לא ריאלי, הן יכלו לשבח את עצמן שהן רוצות את המערכת התחרותית ביותר, שלעולם לא התממשה".
נתניהו גם רמז שלא ייתן להתנגדות תושבים למנוע בנייה של מתקן יבשתי לקליטת הגז במישור החוף, והחלפתו במתקן ימי בעלות גבוהה יותר. ייתכן שלצורך כך יופעל חוק התשתיות הלאומיות, שאמור להקל על תכנון והקמה של פרויקטים גדולים, כשלהתנגדות הציבור והגורמים המקצועיים תהיה בעלת השפעה פחותה.