$
דעות

80/20 החדש

בונים תיק השקעות? כדאי לבדוק שהרכיב הסולידי אכן יציב

אלכס זבז'ינסקי 14:3713.07.15

התפיסה המקובלת גורסת שמשקיע אופייני מחזיק תיק שמורכב מכ-20%-30% נכסים מסוכנים והיתר בנכסים בטוחים. בדרך כלל, בחלק המסוכן כלולות המניות ובחלק היציב יותר אגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות. בהתאם להגיון זה, מוצר השקעות הנפוץ ביותר הנן קרנות נאמנות שהנכסים בהם מחולקות לפי היחס 20:80 או 30:70 בין המניות לאג"ח.

 

אולם, ההתפתחויות בשנים האחרונות ובמיוחד בשנה האחרונה מטילות ספק שגישה זאת תמיד משקפת רצון אמיתי של המשקיעים. אם הרכיב האג"חי מוחזק באמצעות איגרות  בעלות טווח לפדיון לא ארוך, בדרך כלל הוא באמת מספק יציבות יחסית לתיק. אולם, אם רכיב האג"ח מוחזק באמצעות האג"ח הארוכות, יש בתיק נכס לא פחות מסוכן מהמניות.

 

האג"ח הארוכות בארה"ב לטווח של מעל 10 שנים ספגו בחמש השנים האחרונות ארבעה מפלות של כ-10% ומעלה בפרק זמן קצר. מדד המניות S&P 500 ירד בשיעור כה חד רק פעם אחת בשנת 2011. הירידה המצטברת החדה ביותר של כ-7% בלבד במדד המניות הייתה בפעם האחרונה בשנת 2012. מאז, האג"ח הארוכות הספיקו לחטוף שלוש מפלות חדות, מתוכן שתיים מתחילת השנה. גם באג"ח קצת יותר קצרות לטווחים של 10-7 שנים נרשמו מספר פעמים ירידות מצטברות בשיעור של בין 3% ל-5% שאינן מביישות את שוק המניות.

 

בישראל התנודתיות באג"ח הייתה יותר נמוכה מארה"ב עד לפני שנה. בשנה האחרונה האג"ח הממשלתי ל-30 שנה הספיק לעלות בכ-12% מיולי עד דצמבר אשתקד, לרדת ב-5% בחודש דצמבר, שוב לעלות בכ-19% עד חודש אפריל ולהתרסק ב-16% מאפריל ועד היום. תנודתיות זו הייתה גבוהה בהרבה מהתנודתיות של האפיק המנייתי.

 

 צילום: Shutterstock

 

תנודתיות כה חדה באג"ח קשורה לעובדה שהעולם נמצא במצב חסר תקדים של ריבית אפסית במדינות רבות שנמשך מספר שנים. כעת נוצרו הציפיות לשינוי, כאשר ארה"ב אמורה להוביל את מהלך של עליה בריבית. אי הוודאות שנובעת משינוי זה יוצרת עצבנות רבה בעיקר ב שוק האג"ח.

 

למעשה, אם רכיב האג"ח בתיק שלנו, שכולל גם המניות, מורכב מהאג"ח לטווח ארוך אנו מחזיקים בתיק שני נכסים מאוד תנודתיים בעל פוטנציאל לרווח והפסד גדולים.

 

במקביל, אם נבחן את התשואה הצפויה שאמור להניב לנו האפיק האג"חי שמתבטאת בתשואה לפדיון, היא נמוכה משמעותית מהתשואה הצפויה של שוק המניות, אותה משקף מכפיל הרווח של המניות.

 

אכן, מרכיב האג"ח בתיק מספק הגנה למצבים בהם מחירי המניות צונחים. משקיעים שמחפשים מקלט מהירידות במניות בורחים לאג"ח. אולם, גם האג"ח לטווחים קצרים יותר יכולות לספק את ההגנה, בשעה שהתנודתיות ופוטנציאל להפסד בהן נמוכים יותר לעומת האג"ח הארוכות.

 

לפיכך, למשקיעים שחשופים למוצרי השקעה בסגנון 80:20 כדאי מאוד לבדוק טוב שה-80%, שאמור לספק עוגן יציב, לא מורכבים מהאג"ח הארוכות מאוד שהופכות את כל התיק לתנודתי ומסוכן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x