השכר בהייטק: עלייה של 3.6% במחצית הראשונה של השנה
לפי נתונים של חברת צבירן שסקרה 160 חברות המעסיקות 90 אלף עובדים, 80% מהחברות כבר ביצעו את העלאת השכר השנתית לעובדים; העובדים המבוקשים ביותר: מתכנתי Java, מהנדסי אפליקציות, מובייל ומפתחי וחוקרי אבטחת מידע
- תנופה ישראלית: סטארט-אפים שברו שיאי גיוס ברבעון האחרון
- דו"ח הסטארט-אפים העולמי: "המחסור בעובדים זרים פוגע בישראל"
- הגיע הזמן שכל עובדי ההייטק יחשפו את המשכורות האמיתיות שלהם
"לאחר שנים רבות, בין 2008 ל-2013, בהן קצב עליית השכר בהייטק חפף לקצב עליית האינפלציה בקירוב, אנו נמצאים בשנה השנייה ברציפות בה השכר בהיטק עולה בקצב של 2.5% עד 3% למרות שהאינפלציה היא 0%. הסיבות לכך הן שהתחרות בענף ההיטק על העובדים גדולה מאוד: קמו כאן מרכזי פיתוח של פייסבוק, אפל וגוגל שמנסות למשוך את הטובים ביותר בתנאים מעולים; יש כאן זרם גדול של אקזיטים והשקעות אדירות בחברות הסטרט אפ, ולכן החברות מוצאות עצמן מתחרות על עובדים המקבלים הצעות לחלום התעשרות בסטרט אפים, והצעות מצוינות במרכזי הפיתוח של חברות הענק. זה כנראה חלק מההסבר לשינוי הגדול במגמת עליית השכר בהיטק", אומר גיל שלי, מנכ"ל צבירן.
לדבריו, מדובר גם בשינוי עולמי וכזה המתחולל גם בתעשיות נוספות בישראל. לאחר שנים בהן השכר עלה בקצב האינפלציה או פחות מכך, ב-2014 ו-2015 השכר עולה בצורה ריאלית משמעותית מתוך עידוד של ממשלות ובנקים מרכזיים בעולם למרות שהכלכלה לא מתרחבת בצורה משמעותית, והסחר העולמי קפוא.
הרבעון הראשון היה טוב להייטק הישראלי. 16 חברות הייטק ישראליות גייסו כ-944 דולר, עלייה של 48% בקצב גיוס ההון בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. זהו רבעון הגיוסים השני בהיקפו בעשור האחרון רק לרבעון האחרון של 2014 אז גויסו 1.1 מיליארד דולר. לעומת זאת, הכלכלה הישראלית כולה צמחה בקצב של 2.8% בלבד והצפי לשנת 2015 הוא לצמחה של 3.2%. כך, למרות ביצועי הכלכלה, כתוצאה מהזדמנויות השקעה עולמיות וריבית אפסית קרנות הון סיכון עולמיות מפנות משאבים אל תעשיית ההייטק הישאלית. ההשקעות האלה תורמות לכך שוק התעסוקה בהייטק הוא דינאמי ותחרותי.
התחרות על עובדים בהייטק, כאמור, היא גדולה. במחצית הראשונה של השנה גויסו לתעשייה כ-7,020 עובדים חדשים. שיעור המגוייסים החדשים היה 8.5%, השיעור הגבוה ביותר מאז המחצית הראשונה של 2012, אז שיעורם היה 8%. רוב העובדים גויסו לתחום הפיתוח וה-QA וביניהם מהנדסי תוכנה, תמיכה טכנית, מהנדסי בדיקות, מהנדסי חומרה, מהנדסי מכונות ומהנדסי אלגוריתמים.
התפקידים המבוקשים ביותר, אלה שלגביהם דיווחו החברות שנתקלו בקשיים בגיוס אנשים מתאימים, הם מתכנתי Java, מהנדסי אפליקציה, מובייל ומפתחי וחוקרי אבטחת מידע. במחצית השנייה של השנה החברות דיווחו על כוונה לגייס כ-2,400 עובדים.
במחצית הראשונה פוטרו 1,440 עובדים מתעשיית ההייטק (בנטרול עובדי מוקדי שירות), שהם כ-2.2% מכלל העובדים בחברות שהשתתפו בסקר. מדובר בשיעור הפיטורים נמוך בהשוואה למחצית הראשונה בשלוש השנים האחרונות. במחצית הקרובה אמנם רק 9% מהחברות מתכוונות לפטר עובדים, אך מתוכן, שיעור המפוטרים הצפוי גבוה יחסית ועומד בממוצע על 5.4% מכוח העבודה.
כאשר עובדים מחליטים לעזוב מרצונם, להתפטר, המשמעות היא שהם מרגישים בטוחים יחסית בכך שימצאו עבודה אחרת. שיעור העזיבה הרצונית, ההתפטרות במחצית הראשונה של 2015 היה 3.8%, זהה לזה של המחצית המקבילה בשנה שעברה. מרבית העובדים שהתפטרו בתקופה זו היו מתחום הפיתוח, בעיקר בתחום הנדסת תוכנה.