$
בארץ

יו"ר ועד בכיל: "מפעל המגנזיום עומד להיסגר"; גפני תקף: "לא תאיימו עלינו בפיטורים"

ועדת הכספים דנה בפעם השנייה בהמלצות ועדת ששינסקי 2. יו"ר הוועדה גפני תקף בחריפות הנהלת כיל: מדובר בשערוריה שמנסים להפעיל לחץ על חברי הכנסת במהלך החקיקה על גבם של העובדים. יחימוביץ': " גדודי הנציגים של כיל משתלטים על הוועדה ועל לשכות הח"כים, מוסרים נתונים כוזבים ועושים שימוש ציני ואכזרי בעובדים"

רוני זינגר 12:1115.10.15

במהלך דיון על המלצות ועדת שישינסקי 2 בוועדת הכספים, אמר יו"ר ועד עובדים בחברת מגנזיום של כיל אבי בן שושן, שהחברה עומדת להיסגר וביקש מחברי הכנסת את התערבותם.

 

יו"ר הועדה ח"כ משה גפני תקף בחריפות את הנהלת כיל, ואמר שמדובר בשערוריה שמנסים להפעיל לחץ על חברי הכנסת במהלך החקיקה, על גבם של העובדים. "אני מבין עברית ויודע את השפה הזו שלכם, זה לא יקרה, לא נאפשר לכם לפגוע בעובדים ולנסות ללחוץ ולהפעיל לחץ באמצעות איומים על פיטוריהם". אמר גפני.

ח"כ שלי יחימוביץ’ אמרה בתום הדיון כי "בכוונתי לסייע לאוצר בכל הכוח להעברת חוק ששינסקי 2 כלשונו. ההתנהלות הכוחנית והיהירה של כימיקלים לישראל בדיונים בוועדת הכספים בנושא ששינסקי 2 חוצה כל גבול. אסור לעבור לסדר היום על גדודי הנציגים של כיל שמשתלטים על הוועדה ועל לשכות הח"כים, על הנתונים הכוזבים והחלקיים שנמסרים, ובראש ובראשונה על השימוש הציני והאכזרי בעובדים. היום בדיוני הועדה התגלתה חרפה נוספת: ההנהלה מאיימת בסגירת מפעל המגנזיום, למרות שהמס לא יחול על המפעל ולא ישפיע בשום צורה על הרווחיות שלו. כך מוחזקים 800 עובדים כבני ערובה לתאוות הצבע של בעלי השליטה וההנהלה. בשולי הדברים, אציין כי גם אם זה חוקי - בכל זאת מקומם לראות שני רגולטורים בכירים, החשב הכללי באוצר (ניר גלעד) ויו"ר המחלקה הבינלאומית ברשות לניירות ערך (לייזה חיימוביץ'), מייצגים במסירות ובלהט את האינטרסים של בעלי ההון עליהם פיקחו בעבר".

 

 

ח"כ מיקי רוזנטל מסר בתום הדיון היום כי "השיטות של כי"ל הן אותן שיטות, הפצת חצאי אמיתות והצגת נתונים מטעים. החברה הצליחה בעבר להעלים מהמדינה תגמולים במאות מיליוני דולרים. הפעם לא ניתן לזה לקרות. הניסיון להטעות את מקבלי ההחלטות מקומם, הסחיטה שמפעילה החברה באמצעות איום לפטר עובדים הוא נלוז. צריך להגיד בקול ברור - למרות השקרים שמפיצה כיל, לאחר החלת מיסוי הגון יותר, החברה תמשיך להיות רווחית מאוד”.

 

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון מוקדם יותר הבוקר (ה') בפעם השנייה בהמלצות ועדת ששינסקי 2 למיסוי רווחי היתר. לדיון הגיעו ראשי כיל ובניגוד לפעם הקודמת, התייצבו לא מעט חברי כנסת לדיון, גם מהקואליציה  שנעדרה בפעם הקודמת כמעט לגמרי. גם הפעם הגיעו לא פחות מארבעה חברי כנסת מהמחנה הציוני.

 

ניר גלעד היום בוועדת הכספים ניר גלעד היום בוועדת הכספים צילום: עומר מסינגר

 

הדיון התמקד בהקראת סעיפי ההמלצות כפי שנוסחו בחוק ההסדרים. הדיונים מתקיימים במקביל לדיוני ה"רביעייה" - אותה ועדה בין משרדית שהוקמה לבחינת פשרה בנושא ההמלצות, ואשר הנוסח שתגבש יובא בהמשך לאישור או לדחייה של ועדת הכספים. ברקע הדיון הבוקר, ערכו ראשי כיל שורה של פגישות עם חברי כנסת. כפי שפורסם ב״כלכליסט״ נראו אתמול המשנה ליו״ר כיל דני חן ביחד עם האחראי על קשרי הממשלה של החברה ולוביסטית מטעם חברת גלעד לובינג, כשהם יוצאים מחדרו ח"כ אורן חזן, החבר בוועדת הכספים.

 

"אני לא זוכר לחצים מטורפים שהופעלו על משרד האוצר כמו במסקנות ועדת ששינסקי. זה ברמה יוצאת דופן", סיפר השבוע גורם במשרד האוצר, ונראה שהמכבש של כיל ישיג את מטרתו. לממשלה אמנם יהיה קשה מאוד מבחינה ציבורית לסגת ממיסוי רווחי היתר של החברה, אך היא תחפש - ותמצא - מסלולים עוקפים לפצות את החברה.

 

הוועדה בראשות פרופ׳ איתן ששינסקי, מונתה ב-2014 כדי לבחון את גובה התמלוגים שישלמו למדינה חברות הכורות משאבי טבעי שאינם גז ונפט. הוועדה מונתה לאחר שהיה ברור ששיעור התמלוגים שהמדינה גובה מחברות המחצבים נמוך מהנהוג בעולם - והדבר בא על חשבון הציבור. הוועדה קבעה כי יוטל על החברות מס רווחי יתר בשיעור מקסימלי של 42% והן יחויבו בתמלוגים אחידים של 5%. כניסת ההמלצות לתוקף המתוכננת ל-2017 אמורות להגדיל את הכנסות המדינה ב-400 עד 500 מיליון שקל בשנה.

 

בפועל, המסקנות מכוונות בעיקר לחברה אחת - כיל בעלת הזיכיון לכריית מינרלים בים המלח, המנהלת מזה כשנה מלחמת עולם במטרה לרכך, לכל הפחות, את מסקנות הוועדה. בלחץ ראשי החברה שהפעילו את ראשי הוועדים בחברה וראשי רשויות מהדרום, כמו ראש עיריית דימונה בני ביטון, המקורבים לליכוד, ראש הממשלה בנימין נתניהו כמעט והביא להוצאת המסקנות מחוק ההסדרים. בלחצם של שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה אריה דרעי הוחלט בישיבה דרמטית של הקבינט הכלכלי באוגוסט להשאירן בחוק, אך הוקמה ועדה מרובעת שבה חברים משרדי ראש הממשלה, האוצר, הכלכלה והמשפטים שצריכה להגיע להסכמות פה אחד בנוגע לחוק. זהו הפורום הקובע הנוגע לחוק, והמאבקים שם רחוקים מלהסתיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x