$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

התוכנית החדשה של האוצר: העלאת גיל הפרישה לנשים ולגברים

במשרד האוצר מתכוונים לנצל את הוועדה שתקום על פי חוק כדי לבחון את העלאת גיל הפרישה לנשים ולטפל במקביל גם בגברים. התוכנית היא לנתק סופית את המנגנון שקובע את גיל הפרישה מהזירה הפוליטית ולהצמידו לתוחלת החיים, כך שיעלה באופן אוטומטי

שאול אמסטרדמסקי 06:4825.02.16

משרד האוצר רוצה לנצל את הוועדה הציבורית לבחינת גיל הפרישה לנשים, שאותה הוא צריך להקים על פי חוק, כדי לשנות את גיל הפרישה גם לגברים. אחד הרעיונות הנבחנים הוא לנתק את המנגנון שקובע את גיל הפרישה מהזירה הפוליטית, ולהצמיד אותו לתוחלת החיים לפי נוסחה אוטומטית שתיקבע.

 

ההצעה עלתה בפגישה בכנסת בתחילת השבוע בין הממונה על התקציבים במשרד האוצר אמיר לוי לחברות הכנסת זהבה גלאון (מרצ), שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) ואורלי לוי־אבקסיס (ישראל ביתנו). הח"כיות נפגשו עם לוי לאחר דיון בוועדת הכספים בעניין גיל הפרישה לנשים, ודנו על הקמת הוועדה הציבורית.

הממונה על התקציבים התחייב בפגישה שמשרד האוצר לא יעלה את גיל הפרישה לנשים באופן חד־צדדי ל־64 אלא יקים ועדה שתדון במנגנון העלאת גיל הפרישה לנשים ובמנגנוני הפיצוי לנשים שצפויות להיפגע מכך שגיל הפרישה יעלה. זאת משום שהעלאת גיל הפרישה תביא באופן אוטומטי לדחיית גיל תחילת תשלום קצבת הזקנה והפנסיה. כעת מתברר שהוועדה תדון גם בשינוי מנגנון גיל הפרישה, כך שיהיה תקף גם לגברים וגם לנשים.

 

 

במגזר הפרטי שבו אין קביעות, המעסיקים אינם מחויבים להעסיק את העובדים עד גיל הפרישה הקבוע במשק. לכן, גיל הפרישה הוא בעיקר שם קוד לגיל שבו ביטוח לאומי מתחיל לשלם את קצבת הזיקנה. העלאת גיל הפרישה דוחה את תחילת תשלום הקצבאות וכך חוסכת למדינה סכומי עתק. בנוסף, לגיל הפרישה יש חשיבות במגזר הציבורי: ככל שהוא עולה, המדינה תתקשה להכניס עובדים צעירים במקום המבוגרים.

 

בעולם קיימים מודלים שונים לקביעת גיל הפרישה. במדינות רבות, כמו בישראל, ישנו גיל פרישה חובה, שמחייב בעיקר את המגזר הציבורי וקובע מאיזה גיל תתחיל המדינה לשלם את קצבאות הזקנה. חלק מהמדינות החלו להנהיג בשנים האחרונות מודל חדש, שמתאים את גיל הפרישה באופן אוטומטי לעלייה בתוחלת החיים.

הממונה על התקציבים אמיר לוי הממונה על התקציבים אמיר לוי צילום: עמית שעל

 

על פי סקירה של ארגון ה־OECD שישראל חברה בו, מודל כזה נהוג בדנמרק, שבדיה, יוון, צ'כיה, ובמידה מסוימת גם באיטליה ובצרפת. בדנמרק הועלה גיל הפרישה בבת אחת ל־67 ומאז הוא זוחל באטיות למעלה, בכפוף לאישור הפרלמנט, לפי בדיקה של שינוי תוחלת החיים שאמורה להיערך כל חמש שנים. באיטליה קיים מנגנון דומה, הבוחן את תוחלת החיים בכל שנתיים־שלוש.

 

 

המנגנון האוטומטי בצרפת פועל מעט אחרת, ומנסה לשמר יחס מסוים בין תקופת העבודה והחיסכון לפנסיה לבין תקופת הפנסיה עצמה, כך שהעובדים יהיו שני שלישים מחייהם במעגל העבודה ושליש מהזמן בתקופת הפנסיה. בצ’כיה נקבע שעל כל עלייה של שנה בתוחלת החיים גיל הפרישה עולה בחודשיים, ללא שום גבול עליון. גיל הפרישה לנשים יושווה לזה של גברים כך שיגיע לגיל 67, ולאחר מכן יתחיל לעלות באופן אוטומטי ללא גבול עליון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x