קווים לדמותו: רשמים משבוע העיצוב של מילאנו
ברז שקוף, מטבח עקום, אמבטיה בבגדים או כיסא מצופה זהב - מגמות ורשמים משבוע העיצוב במילאנו, שמוכיח בכל שנה מחדש כי עדיין לא קמו לו מתחרים
גם אחרוני הספקנים נאלצו להודות השנה: שבוע העיצוב של מילאנו הוא אירוע העיצוב הבינלאומי הגדול והמרכזי בעולם. חמישה ימים, 372,151 מבקרים רק ב"סלונה דל מובילה" - תערוכת הרהיטים שבגני התערוכה רו, שמחוץ לעיר, ועוד יותר אנשים שפקדו את מאות האירועים והתערוכות שמתקיימים בכל פינה ברחבי העיר.
השפע מציף מכל עבר, וזיקוק מגמות של עיצוב מתוכו הוא משימה לא פשוטה כלל. נדמה שהכלל המוביל הוא שהכל נכון: שימוש במתכת, עץ, אבן וחומרים סינתטיים, טקסטורות גולמיות לצד עיבוד מהוקצע. ובכל זאת אפשר לשרטט כמה קווים משותפים למוצגים שבלטו השנה בחומריות, בצבעוניות ובתהליכי הייצור, ולצדם קומץ הצעות ייחודיות שמבשרות, אולי, על הדבר הבא בעיצוב.
- "אם יש בי שמחה היא משום שהעבודות שלי נעשות בישראל"
- האדריכלית זאהה חדיד מתה בגיל 65; "היא הייתה גדולה מהחיים"
- שונאים את העבודה? כך תשפרו אותה בלי להתפטר
צבעים
העתיד ירקרק
הגוונים הזרחניים והעזים ששלטו בשנים האחרונות מפנים בהדרגה מקום לטונים רכים ועדינים יותר. נראה שהצבע הירוק מוצג על כל גווניו, ואחד מהם פרוס על הכורסה Occasiona Lounge Chair שמיועדת לחללים ציבוריים, אשר עיצב ג'ספר מוריסון עבור ויטרה. בקאזה ויטרה, החנות הזמנית שהקימה החברה ביריד, הוצג המיצב "מכונת צבעים" במקביל להשקת הספר "אין לי צבע מועדף", המסכם מחקר של עשר שנים שבמהלכו קיבלה הלה יונחריוס, מבכירות המעצבות ההולנדיות, משימה: לבנות את ספריית הצבעים של החברה.
גם האפור לגווניו - והם רבים עד דקי־דקויות החוט או שילובי החוטים - נותר דומיננטי גם השנה. בין המוצגים האפורים הבולטים היו בוטרו, הספה שעיצב דמיאן וויליאמסון, יליד אנגליה שפועל מסטוקהולם, עבור זנוטה, מחברות הרהיטים האיטלקיות המובילות. הספה תומכת בגב ומזמינה לישיבה נוחה גם ללא כריות. עוד אפורה שהותירה רושם היא Beam Sofa, ספה שעיצבה פטרישיה אורקיולה לחברת קסינה. הספה מחוזקת בקורה אופקית בתחתיתה, ומשענות הגב שלה מתכווננות.
על רקע האפרוריות השקטה, הנכונה תמיד, בולט הזהב - כצבע וכחומר גימור - שחוזר לככב: בעששיות הפלסטיק הזוהרות בתאורת לד שעיצב האדריכל פביו נובמברה לחברת קרטל; בכיסא היהלום האייקוני של הארי ברטויה, מהבולטים שבמעצבי שנות החמישים בארה”ב, הזוכה לראשונה לציפוי מוזהב; וגם בסדרת הרהיטים Platner Collection של האדריכל האמריקאי וורן פלנטר, שזוכה לגרסה מחודשת בציפוי זהב 18 קראט לכבוד חגיגות היובל שלה. הסדרה נחשבת לקלאסיקה, אך כשעוצבה לראשונה ב־1966, הטכנולוגיה לא אפשרה לממש את חזונו המוזהב של פלטנר, ורק עתה הוא התגשם.
רחצה
הברז של פיליפ
מוצרי בד וטקסטיל של חדרי רחצה מתקשרים לרוב למגבות, חלוקים, שטיחונים ושאר האביזרים הקשורים בטקס הרחצה המערבי. לכן הקונספט החדש שהציגה חברת Bette הצליח להפתיע: בשיתוף פעולה עם המעצב דומיניק טסארו הציגה יצרנית חדרי הרחצה הגרמנית אמבטיה מוכרת - מברזל יצוק מצופה אמייל - אבל עטויה במעטפת טקסטיל קשיחה־רכה. הבד הוא פרי פיתוח טכנולוגי שיועד במקור לריהוט חוץ, ועל כן הוא עמיד בפני רטיבות, לחות, עובש, פטריות וחיידקים, קל לניקוי ובעל מראה נעים. מעבר למראה הביתי, החמים והנעים המעטפת מאפשרת אחיזה נוחה ובטוחה בצדי האמבטיה, ומבטיחה הגנה מהחלקה או היתקלויות לא מתוכננות בדופנותיה החיצוניות.
שילוב בין מראה תעשייתי לחמימות ואינטימיות ביתית יש גם בקולקציה החדשה של דיזל וסקבוליני, שמרחיבות את שיתוף הפעולה ביניהן אל חדר הרחצה ומציגות מערכת מודולרית שבסיסה צינורות ברזל שחורים הכוללים מגירות ומדפים. במערכת משולבים גם אביזרים סניטריים, כיורי שיש שחורים או לבנים, מראות עגולות וידיות שממוקמות ברום הדלתות.
ואילו Axor, חברה־בת של הנסגרו, חשפה בשבוע העיצוב של מילאנו את Axor Starck V, הברז החדשני של פיליפ סטארק: חלקו העליון של הברז עשוי מזכוכית קריסטל, שמאפשרת לראשונה להציץ למנגנון פעולת הברז, המדמה מערבולת בטבע. ועוד בשורה: חלק הזכוכית נשלף בקלות וניתן לניקוי במדיח כלים.
השראה
ילדים וחלומות
לוכד חלומות שהכינה בתו של המעצב ההולנדי טורד בונטייה כמתנה ליום ההולדת שלו היה הניצוץ שהוביל לעיצוב O Chair, כיסא קלוע מרהיב שיצר עבור חברת מורוסו. בונטייה, ראש המחלקה לעיצוב מוצר ברויאל קולג' בלונדון, יצר מושב צבעוני המשלב עיצוב אירופי ועבודת קראפט מסורתית סֶנֶגלית, ולצדו עציצים שנקלעו בחומר ובטכניקה זהים.
שיתוף הפעולה בין חברת הריהוט המשרדי Offect והארגון השבדי Econef, הפועל למען ילדים בטנזניה, החל כבר בשנה שעברה. אז הוצגו ביריד כיסאות Kali בעיצוב ג'ספר מוריסון - נאים, חזקים ומיוצרים בפשטות טכנולוגית, המאפשרת לחברי הקהילה המקומית בטנזניה לייצרם. השנה עיצב מוריסון גם שני שולחנות, גם הם עשויים בנגרות ידנית ונועדו לספק פרנסה לחברי הקהילה.
מטבח
על העוקם
אם חושבים על זה, רוב המטבחים מעוצבים בסימטריה. על כן אחד הדברים מושכי תשומת הלב באלנואטרקט, המטבח החדש של חברת Alno הגרמנית, הוא דווקא השילוב הפחות שגרתי בין רכיבים. גם החיפוי של המטבח יוצא דופן - זהו עץ אלון החושף את עושר סיביו של הגזע, מראה שאינו נפוץ במטבחים, גם אם הם עשויים מעץ. החיבור בין שני אלה לדלתות זכוכית כהות ולגוף תאורה פיסולי וגדול־ממדים, המוצע כחלק מאי העבודה, הוא מהמעניינים שהוצגו השנה בתערוכת המטבחים יורוקוצ'ינה. מעבר לחדשנות החזותית יש במטבח חידושים טכניים שנועדו לאפשר גישה נוחה לארונות העליונים.
מוצ'יה הוא כמעט ההפך הגמור: המטבח החדש של חברת TM Italia מעוצב כמו תכשיט או פריט נוי עם ידיות נחושת מסוגננות, משחקים גיאומטריים עדינים במשטחים של כחול עמוק ומשטח אבן בהיר. את מראהו המעודן של המטבח, שעיצב הסטודיו האיטלקי Ruadelpapavero, מגדירים בחברה בשם "ניאו דקו", והוא מבקש וגם מצליח להגיש פרשנות עכשווית לסגנון האר־דקו מתחילת שנות העשרים.
מראות
תלוי בזווית
מראות כפריט עיצובי אינן בשורה חדשה, אבל השימוש בכמה מראות לעיצוב אווירה יוצר אפקט חדש. חברת Muuto הדנית יצרה סדרה של מראות מלבניות בשני גדלים ובשלושה גוני זכוכית, והיא מציעה לתלות אותן זו ליד זו בקומפוזיציות שונות. חברת Cassina, לעומת זאת, חוגגת עם אוסף מראות שעיצב הישראלי רון גלעד. כל אחת מ־12 המראות הנתונות במסגרת עץ מֵילה מציגה מניפולציה שונה, רובד נוסף למשטח הזכוכית המוכר, המתכתב עם עולם האמנות. התוצאה, כמו ברבות מהעבודות של גלעד, היא אובייקט פואטי, מתוחכם, שנון ומפתיע, ההופך חפץ השתקפות פשוט לעבודת אמנות בפני עצמה.