התרסקות הצמיחה במשק: התוצר עלה ב-0.8% בלבד ברבעון הראשון
לפי אומדנים ראשוניים שמפרסמת היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בתוצאות שנמוכות משמעותית מתחזיות מוקדמות שעמדו על 2.6%. לשם השוואה, ברבעון האחרון של השנה שעברה התוצר עלה ב-3.1%. עיקר הצניחה נרשמה במגזר העסקי.
התוצר ברבעון הראשון של השנה עלה ב-0.8% בלבד, זאת לעומת תחזיות מוקדמות שעמדו על 2.6% כך לפי אמדנים ראשוניים שמפרסמת היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. לשם ההשוואה, ברבעון האחרון של השנה שעברה התוצר עלה ב-3.1%.
המספרים הם בחישוב שנתי, כאשר אלו של הרבעון הראשון הם חלקיים וצפויים להתעדכן בחודשים הקרובים, אך אם ללמוד מהעבר סביר להניח שלא יחול בהם שינוי דרמטי.
- מעל לתחזיות: המשק הישראלי צמח ב-3.3% ברבעון הרביעי של 2015
- יחס החוב תוצר ירד ל-64.9% ב-2015; כחלון: "זהו הישג לכלכלת ישראל"
- הכלכלן הראשי של האוצר: התוצר לנפש בישראל נמוך מהממוצע ב-OECD
הנתון המדאיג ביותר הוא של ירידה בשיעור של ארבע עשיריות האחוז בתוצר העסקי ברבעון הראשון וירידה של 12.9% בשווי הייצוא של סחורות ושירותים (למעט יהלומים וסטארט-אפים). העלייה בתוצר ברבעון הראשון משקפת בעיקר עליות בהוצאה לצריכה פרטית (4%) ובהשקעות בנכסים קבועים (7.5%).
הנתון האחרון הוא חשוב במיוחד, שכן הוא זה שקובע במידה רבה את האפשרות של משק להמשיך ולצמוח בעתיד. ההשקעות בנכסים קבועים הם כל אותם השקעות שמבצעים יזמים או המדינה בתשתיות שונות, בין אם מדובר בבניינים חדשים, ברכישת מחשבים וציוד למפעל חדש, פתיחת סניף נוסף של רשת קמעונאית ואפילו ייבוא משאיות וכלי תחבורה אחרים למטרה עסקית. אולם כאשר פורטים את הנתונים החיוביים הללו של הלמ"ס, רואים כי עיקר השינוי היא בבנייה למגורים – שעלתה ב-8.9%, בעוד ההשקעה בכלי תחבורה לצרכים עסקיים ירדה ב-16.1% וההשקעה במכונות וציוד ירדה ב-3.4% בחישוב שנתי.